Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2006-12

RK-10-2006-12.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-10-2006-12
NázevStavba protipovodňových opatření v obci Maleč
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový se obrátila obec Maleč se žádostí o souhlas se vstupem na pozemek ve vlastnictví kraje za účelem budování protipovodňových opatření v obci a dále o uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na převod části pozemku, který bude dotčen uvedenou stavbou. Konkrétně se jedná pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč. Obec ve své žádosti uvádí, že v uplynulých letech obec postihly záplavy, které způsobily značné škody na majetku jak fyzických osob, tak na majetku obecním. V roce 2007 má být vybudován protipovodňový kanál, investorem této stavby je Zemědělská vodohospodářská správa, Oblast povodí Labe a investice si vyžádá částku cca 30 mil. Kč. Touto stavbou bude dotčen i výše uvedený pozemek. Po telefonickém hovoru byla žádost upřesněna v tom směru, že pro územní řízení postačí souhlas se stavbou na předmětném pozemku.
Pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč je vlastnictvím kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a na základě Rozhodnutí MDS ČR č. j. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001 a zřizovací listinou byl dán do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Havlíčkův Brod.
Předmětný pozemek je veden Katastrálním úřadem pro Vysočina, katastrální pracoviště Havlíčkův Brod na LV 289 pro k. ú. Horní Lhotka, obec Maleč.
Návrh řešení OM navrhuje vyslovit za podmínek stanovených Správou a údržbou silnic Havlíčkův Brod souhlas se stavbou protipovodňového kanálu, kterým bude mimo jiné dotčen i pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč. Souhlas bude sloužit jako podklad pro vydání územního rozhodnutí na uvedenou stavbu. OM dále navrhuje uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě, kterou by do vlastnictví obce Maleč byla převedena ta část předmětného pozemku, která bude stavbou zastavěna. Darování je navrhováno v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku z vlastnictví kraje Vysočina, neboť pozemek bude sloužit pro veřejně prospěšnou činnost (stavba protipovodňového kanálu) a nebude předmětem komerčního užívání. V souladu s ustanovením § 18 odst. 1 zákona č. 129/20000 Sb., o krajích, v platném znění je třeba zveřejnit na úřední desce krajského úřadu záměr darování části výše uvedeného pozemku do vlastnictví obce Maleč. Usnesení předpokládá vydání souhlasu se stavbou protipovodňového kanálu, zveřejnění záměru darovat obci Maleč část předmětného pozemku zastavěného stavbou protipovodňového kanálu a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout o uzavření smlouvy o budoucí darovací smlouvě na část dotčeného pozemku do vlastnictví obce.
StanoviskaSpráva a údržba silnic Havlíčkův Brod souhlasí s vybudování protipovodňového kanálu mimo jiné i na pozemku vedeném v ZE-původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč a souhlasí s darováním části pozemku zastavěného výše uvedenou stavbou do vlastnictví obce Maleč.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s darováním části pozemku zastavěného protipovodňovým kanálem obci Maleč.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se stavbou protipovodňového kanálu budovaného mimo jiné na pozemku vedeném ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k. ú. Horní Lhotka, obec Maleč;
schvaluje
zveřejnění záměru darovat obci Maleč část pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k. ú. Horní Lhotka, obec Maleč zastavěnou protipovodňovým kanálem;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout o uzavření smlouvy o budoucí darovací smlouvě, na základě které kraj Vysočina daruje obci Maleč část pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k. ú. Horní Lhotka, obec Maleč zastavěnou protipovodňovým kanálem.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 16. 5. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz