Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2006-56

RK-07-2006-56.doc  RK-07-2006-56pr1.doc
Číslo materiálu56
Číslo jednacíRK-07-2006-56
NázevSmlouva o spolupráci mezi Nitranským samosprávným krajem a krajem Vysočina.
Zpracoval L. Seidl
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuPředstavitelé kraje Vysočina vyjádřili zájem o nalezení vhodného partnerství s krajem ležícím ve Slovenské republice. Za možného partnera byl vytipován Nitranský samosprávný kraj (dále jen NSK). Během roku 2005 došlo k několika setkáním hejtmana kraje Vysočina s tehdejším předsedou NSK, panem Doc. Ing. Milanem Belicou, PhD. Oba představitelé krajů se setkali také při příležitosti podpisu smlouvy o spolupráci mezi regionem Champagne-Ardenne a NSK v 2. polovině června 2005 v Nitře.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana vidí velký potenciál ve spolupráci Vysočiny s NSK zejména ve společném partnerství obou krajů s regionem Champagne-Ardenne. Prioritní oblasti spolupráce navrhujeme proto definovat podobně jako ve smlouvě s regionem Champagne-Ardenne. Smyslem uzavření Smlouvy je nastavení základních principů komunikace a spolupráce a pojmenování prioritních oblastí spolupráce.
Slovenská strana vyjádřila opakovaně zájem o úzkou spolupráci s Vysočinou. Naposledy se tak vyjádřil ve svém dopise z 2. 1. 2006 pan Doc. Ing. Milan Belica, PhD., znovu zvolený předseda NSK (volby v listopadu 2005).
Předkládaná smlouva byla jako návrh zaslána slovenské straně ke schválení. Vzhledem k současnému povolebnímu období však zatím nebyla projednána v příslušných komisích (které se teprve vytvořily) a nebyla ani schválena Zastupitelstvem NSK.
Vzhledem k předpokladu, že předseda NSK navštíví Vysočinu v 2. polovině dubna při příležitosti slavnostního podpisu smlouvy s regionem Champagne-Ardenne, rádi bychom přichystali vše potřebné pro případný podpis smlouvy o spolupráci také s NSK. Pokud stihnou kolegové z NSK projednat vše potřebné v příslušných orgánech do dubnového společného setkání, bude realizován podpis také s přestavitelem NSK. Pokud se slovenské straně nepodaří přichystat vše potřebné do dubnové návštěvy, slavnostní podpis smlouvy by se odehrál při další návštěvě předsedy NSK na Vysočině.
Zmíněná návštěva by měla být příležitostí pro osobní kontakt mezi nejvyššími představiteli všech zmíněných regionů, nemělo by chybět představení kraje Vysočina a seznámení se s představiteli kraje Vysočina. Během dvoudenní návštěvy proběhne jednání týkající se další konkretizace témat pro vzájemnou spolupráci.
Příloha 1 materiálu RK-7-2006-56 obsahuje české znění smlouvy s NSK.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o spolupráci mezi Nitranským samosprávným krajem a krajem Vysočina dle materiálu RK-07-2006-56, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín duben 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz