Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2006-64

RK-06-2006-64.doc  RK-06-2006-64pr1.doc  RK-06-2006-64pr2.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-06-2006-64
NázevUdělení souhlasu s užíváním znaku kraje Vysočina
Zpracoval Z. Čech
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuPodle § 5 odst. 4 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, kraj uděluje souhlas s užíváním znaku kraje. Podle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, rada kraje rozhoduje o ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje. Do této oblasti také spadá rozhodování o udělení souhlasu s užíváním znaku kraje Vysočina. Vyobrazení znaku v jeho barevné podobě je v materiálu RK-06-2006-64, př. 1.

Nabízí se dvě varianty udělení souhlasu s užíváním znaku kraje.

Varianta 1:
Schválení pravidel o užívání znaku kraje upravujících podmínky, za kterých kraj uděluje souhlas s užíváním znaku kraje. Tento souhlas je individualizovaný, udělený ke konkrétnímu účelu použití a lze ho kdykoliv odvolat. Pokud dojde ke zneužití znaku kraje, je možné souhlas s užíváním opět individuálně odebrat a případně se ochrany práv domáhat soudně proti konkrétnímu subjektu. Takto je při udělování souhlasu postupováno od počátku.

Varianta 2:
Schválení užívání znaku kraje volně jakýmkoliv subjektem za podmínky, že znak bude užíván způsobem, který nesnižuje jeho hodnotu a dobré jméno kraje.
Varianta volného užívání znaku kraje bez stanovení bližších podmínek užití ve vztahu ke konkrétnímu účelu zvyšuje riziko nevhodného užití, znevážení nebo zneužití znaku kraje nebo poškození dobrého jména kraje. Vymezení podmínky užití znaku "způsobem, který nesnižuje jeho hodnotu a dobré jméno kraje" je velmi obecné a nereflektuje subjektivní prvek uživatele znaku při hodnocení, co lze a nelze považovat za zneužití a poškození práv kraje (jinak toto vymezení bude chápat kraje a jinak ho může chápat uživatel).
V případě, že dojde ke zneužití znaku kraje při tomto systému volného použití, kraj nebude mít jinou možnost než odebrat "generální" souhlas s užíváním znaku všem uživatelů - užívání znaku nelze zakázat, lze ho pouze nepovolit. Následně pak bude velmi obtížné domáhat se ochrany práv kraje proti konkrétnímu subjektu (ten nemusí být vůbec znám).
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje Radě kraje Vysočina schválit Pravidla o užívání znaku kraje Vysočina podle materiálu RK-06-2006-64, př. 2.
Důvodem pro navrhované řešení je větší zabezpečení a ochrana práv kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníVarianta 1:
Rada kraje
schvaluje
Pravidla o užívaní znaku kraje Vysočina dle materiálu RK-06-2006-64, př. 2. Varianta 2:
Rada kraje
rozhodla
o udělení souhlasu s užívání znaku kraje Vysočina podle § 5 odst. 4 zákona o krajích všem subjektům za podmínky, že znak kraje bude užíván pouze způsobem, který nesnižuje jeho hodnotu a dobré jméno kraje.
odpovědnost: odbor sekretariátu hejtmana
termín: únor 2006
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín-- únor 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz