Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2006-40

RK-06-2006-40.doc  RK-06-2006-40pr1.doc  RK-06-2006-40pr1upr1.doc  RK-06-2006-40pr2.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-06-2006-40
NázevCena kraje Vysočina za kulturní počin roku 2005
Zpracoval K. Lisá, 0. Čermáková, S. Nováková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0534/09/2005ZK ze dne 21. 12. 2005 schválilo vyhlášení II. ročníku ankety "Zlatá jeřabina" - Cena kraje Vysočina za kulturní počin roku 2005. Jejím cílem je poukázat na množství zajímavých kulturních akcí probíhajících celoročně v kraji a na bohaté kulturní dědictví a péči o něj. Uspořádání ankety je také prezentací grantových programů vyhlašovaných pro oblast kultury, zejména grantového programu Regionální kultura a Klenotnice Vysočiny, regionálních postupových a národních přehlídek pořádaných v kraji a úspěchů péče o kulturní dědictví, zejména výsledků obnovy kulturních památek realizovaných podle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek v kraji Vysočina. Dalším cílem akce je motivace organizátorů kulturních akcí k novým aktivitám a vlastníků k účinnější péči o kulturní památky. "Zlatá jeřabina" také dokládá zájem veřejnosti o jednotlivé kulturní aktivity a také, jak je vnímána a hodnocena obnova kulturních památek v kraji.
Cena kraje Vysočina o nejlepší kulturní počin roku 2005 bude vyhlášena, stejně jako minulý rok, ve dvou kategoriích:
1. kulturní aktivita (kulturní akce, hudební a divadelní festivaly, koncerty apod.)
2. péče o kulturní dědictví (nové muzejní expozice, akce muzeí a galerií, významné obnovy kulturní památky apod.)
Odbor kultury a památkové péče vyzval, prostřednictvím více než devíti stovek emailových adres, zástupce měst a obcí, neziskových organizací na úseku kultury, turistických informačních center, knihoven, uměleckých agentur a středních škol na Vysočině k nominování kulturních aktivit. Na základě došlých návrhů byl sestaven seznam třiceti akcí v obou kategoriích s největším počtem nominací, pro které budou mít občané kraje Vysočina možnost v anketě Zlatá jeřabina v tomto roce hlasovat.
Prezentace přehledu všech nominovaných akcí bude připraven ke shlédnutí ve vestibulu budovy B Krajského úřadu kraje Vysočina a na webových stránkách kraje.
Mediálním partnerem letošního ročníku Ceny kraje Vysočina "Zlatá jeřabina" je Český rozhlas REGION. Pro letošní ročník připravil odbor kultury a památkové péče také propagační pohlednice, které budou distribuovány prostřednictvím sítě knihoven a příspěvkových organizací na úseku kultury v kraji Vysočina.
Anketa "Zlatá jeřabina" bude prezentována v novinách Kraj Vysočina společně s hlasovacím lístkem, který bude možné zasílat na uvedenou adresu. Hlasovat bude možné rovněž prostřednictvím internetu na webových stránkách kraje.
Po ukončení ankety odbor kultury a památkové péče hlasování vyhodnotí a zajistí zveřejnění výsledků v tisku. Ceny prvním třem kulturním počinům v každé kategorii budou předány při slavnostním večeru v Horáckém divadle Jihlava.

Ocenění: diplom a finanční odměna v každé kategorii za:
1. místo 30 000 Kč
2. místo 20 000 Kč
3. místo 10 000 Kč
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje vzít na vědomí seznam akcí, pro které budou mít občané kraje Vysočina možnost v anketě Zlatá jeřabina v tomto roce hlasovat. Seznam tvoří přílohu 1 tohoto materiálu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
seznam kulturních akcí nominovaných na Cenu kraje Vysočina za kulturní počin roku 2005 "Zlatá jeřabina" dle materiálu RK-06-2006-40, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín červen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz