Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2006-18

RK-06-2006-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-06-2006-18
NázevSmlouvy uzavírané příspěvkovými organizacemi zřizovanými krajem Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje schválilo svým usnesením 0205/03/2005/ZK ze dne 17. 5. 2005 "Zásady o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina". Příspěvkové organizace kraje Vysočina jsou dle čl. 2, bodu 2 oprávněny se souhlasem zřizovatele uzavírat nájemní smlouvy na pronájem majetku, který jim byl svěřen do správy nebo si najímat majetek od jiných subjektů k plnění svého hlavního poslání, na dobu delší než 1 rok. Dle metodického pokynu návrhy s takovými majetkoprávními úkony v případě nemovitého majetku předkládá radě kraje odbor majetkový. O udělení souhlasu požádala organizace zřizovaná krajem Vysočina:
Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod
- nájem nemovitosti č.p. 19 na Havlíčkově nám. (nebytových prostor o výměře cca 648,43 m2) včetně pozemku parcely č. 147 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 288 m2 v obci a kat. území Havlíčkův Brod od města Havlíčkův Brod. Nájemní vztah navržen na dobu neurčitou, s možností výpovědi s šestiměsíční výpovědní lhůtou, nájemné sjednáno ve výši 300.223,- Kč/rok, s možností úpravy nájemného o roční míru inflace. Nájemce se zavazuje předložit pronajímateli nejpozději do 31. srpna každého roku harmonogram potřebných oprav a investic na následující rok a zároveň se zavazuje hradit běžnou údržbu a opravy. Nájemce je povinen zajistit a hradit na vlastní náklady veškeré běžné opravy a údržbu předmětu nájmu, např. nátěry, výmalby, opravy truhlářských prvků, podlah v prostorách, drobné opravy instalací apod. (po vzájemné dohodě v rozsahu stanoveném zejména nařízením vlády č. 258/1995 Sb., kterým se provádějí některá ustanovení občanského zákoníku - tj. analogicky jako pro nájemce bytů). Dále je nájemce povinen na vlastní náklady zajistit úklid nemovitostí, které jsou předmětem nájmu a údržbu chodníku sousedícího s předmětem nájmu.
Pronajímatel se zavazuje zajistit opravy případně investice nebo jejich část vztahující se k předmětu pronájmu, dle oběma stranami odsouhlaseného harmonogramu, v hodnotě do maximální částky 300.223 Kč ročně. Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod předmět pronájmu užívá na základě nájemní smlouvy NB-č.1/93 uzavřené dne 15. 2. 1993 a smlouvy o zřízení věcného břemene uzavřené dne 6. 1. 1995. Návrh předpokládá, že na základě udělení souhlasu RK s uzavřením nové nájemní smlouvy, bude platnost nájemní smlouvy uzavřené dne 15. 2. 1993 a smlouvy o zřízení věcného břemene uzavřené dne 6. 1. 1995, ukončena dohodou smluvních stran.
Střední odborné učiliště zemědělské, Kamenice nad Lipou
- pronájem části nemovitosti domova mládeže Za kulturním domem č.p. 713, Kamenice nad Lipou za účelem umístění telekomunikačního zařízení sloužícího výhradně k zajištění rádiového spojení pro Integrovaný záchranný systém (např. Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby, Hasičského záchranného sboru) ve prospěch nájemce ČR - Ministerstva vnitra Praha. Nájemní vztah navržen na dobu neurčitou, s možností výpovědi s tříměsíční výpovědní lhůtou, nájemné sjednáno ve výši 20.000,- Kč/rok bez DPH, s možností úpravy nájemného o roční míru inflace a skutečné spotřeby elektrické energie.

Rada kraje schválila svým usnesením 586/19/2003/RK ze dne 3. 6. 2003 mimo jiné i Smlouvu o nájmu nemovitostí mezi krajem Vysočina (jako pronajímatelem) a zdravotnickým zařízením Nemocnicí Nové Město na Moravě (jako nájemcem). Předmět pronájmu tvoří budovy, stavby a pozemky, se kterými byla příslušná hospodařit výše uvedená příspěvková organizace ke dni 31. 12. 2002 a které dle zákona č. 290/2002 Sb. o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje ....., ve znění pozdějších předpisů přešly do vlastnictví kraje Vysočina, vyjma nemovitostí a jejich částí které nájemce nepotřebuje k dosažení hlavního účelu činnosti a k výkonu doplňkové činnosti dle zřizovací listiny schválené Zastupitelstvem kraje Vysočina. Současně se smlouvou o nájmu nemovitostí RK schválila Příkazní smlouvu mezi krajem Vysočina (jako příkazcem) a zdravotnickým zařízením Nemocnicí Nové Město na Moravě (jako příkazníkem). Příkazní smlouvou je zajištěna správa bytového fondu, se kterým byla příslušná hospodařit výše uvedená příspěvková organizace ke dni 31. 12. 2002 a který dle zákona č. 290/2002 Sb. o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje ....., ve znění pozdějších předpisů přešel do vlastnictví kraje Vysočina, včetně efektivního využití a správy pronajatého majetku, který příkazník dle smlouvy o pronájmu nemovitostí nepotřebuje ke své činnosti. Příkazník je oprávněn uzavřít smlouvu o pronájmu nebo výpůjčce nemovitého majetku na dobu 90 a více dnů pouze za souhlasu příkazce, kterým dle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích je Rada kraje Vysočina. O udělení souhlasu požádala:
Nemocnice Nové Město na Moravě
- pronájem bytu 3+1, I. kategorie v bytovém objektu Daňkovice č.p. 62, nájemce bytu Kamil Mrkos, nájemní smlouva navržena na dobu určitou do 31. 12. 2006, regulované nájemné.
Návrh řešení Dle § 59 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění je mimo jiné radě kraje vyhrazeno udělovat souhlas s uzavřením nájemní smlouvy a smlouvy o výpůjčce. Záměr kraje pronajmout nemovitý majetek na dobu delší než 90 dnů, vyjma pronájmu bytů, podléhá zveřejnění po dobu 30 dnů na úřední desce, před rozhodnutím v radě kraje.
StanoviskaOdbor kultury a památkové péče nemá námitek k uzavření nájemní smlouvy. Roční nájemné je zohledněno od roku 2006 v příspěvku na provoz Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví nemá námitek k uzavření nájemní smlouvy na pronájem bytu.
Odbor školství, mládeže a sportu nemá námitek k uzavření nájemní smlouvy na pronájem části nemovitosti domova mládeže Za kulturním domem č.p. 713, Kamenice nad Lipou za účelem umístění telekomunikačního zařízení.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uzavřením nájemních smluv na užívání nemovitého majetku, dle materiálu RK-06-2006-18.
Odpovědnost odbor majetkový, ředitelé příspěvkových organizací
Termín únor 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz