Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2006-14

RK-05-2006-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-05-2006-14
NázevŽádost o schválení přesunu prostředku mezi podopatřením 4.1.2 a 4.2.2 SROP
Zpracoval I. Malá
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuZkušenosti z realizace grantových schémat v rámci podopatření 4.1.2 - Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu v celé České republice ukazují, že žadatelé nemají výrazný zájem čerpat tyto prostředky a hrozí jejich nevyčerpání (vracení). V 1. pololetí roku 2005 byly podniknuty kroky ke snížení tohoto rizika změnou Programového dodatku Společného regionálního operačního programu (snížení minimální hranice velikosti projektu na 200.000 Kč), ale i přes tuto skutečnost není zaznamenáván převis požadavků žadatelů nad množstvím prostředků, které je možné poskytnout.
Stejná zkušenost se ukázala i na nadregionální úrovni, kdy v konečné fázi schválil Monitorovací výbor Společného regionálního operačního programu (dále jen "SROP") přesun finančních prostředků v Prioritě 4 - Rozvoj cestovního ruchu, a to z podopatření 4.1.1 - Podpora nadregionálních služeb cestovního ruchu do podopatření 4.2.1 - Podpora nadregionální infrastruktury cestovního ruchu v objemu 370 mil Kč.
V kraji Vysočina proběhly již dvě výzvy k předkládání projektů do grantového schématu Podpora regionálních a místních služeb v kraji Vysočina v rámci podopatření 4.1.2 - Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu v kraji Vysočina, kdy není požadováno více prostředků, než které je možné v rámci výzvy poskytnout. Ve 3. výzvě se očekává obdobná situace. Opačná situace je zaznamenána u podopatření 4.2.2 - Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu v kraji Vysočina. U dvou výzev k předkládání projektů do grantového schématu Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu v kraji Vysočina byl zaznamenán mnohonásobný převis poptávky po poskytovaných prostředcích. U 3. výzvy se nepředpokládá jiný vývoj. Průběh čerpání prostředků ze SF a požadavků žadatelů je uveden v materiálu RK-05-2006-14, př. 1.
Na základě těchto skutečností navrhuje gestor obou grantových schémat v kraji Vysočina přesun finančních prostředků poskytnutých ze strukturálních fondů ve výši 10 mil. Kč z podopatření 4.1.2 - Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu do podopatření 4.2.2 - Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu.
Změnu je nutné předložit ke schválení Monitorovacímu výboru SROP, neboť zamýšlený přesun finančních prostředků by znamenal novou změnu Programového dodatku SROP.
Návrh řešení Gestor grantových schémat v rámci podopatření 4.1.2 a 4.2.2 navrhuje Radě kraje Vysočina požádat ředitelku Řídícího orgánu Společného regionálního operačního programu o povolení přesunu prostředků z podopatření 4.1.2 - Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu v objemu 10 mil Kč do podopatření 4.2.2 - Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
žádá
ředitelku Řídícího orgánu Společného regionálního operačního programu o povolení přesunu finančních prostředků z podopatření 4.1.2 - Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu v objemu 10 mil Kč do podopatření 4.2.2 - Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu z důvodu rizika nevyčerpání finančních prostředků v podopatření 4.1.2 - Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu.
Odpovědnost Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina
Termín 8. 2. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz