Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2006-02

RK-05-2006-02.doc  RK-05-2006-02pr1.doc
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-05-2006-02
NázevNávrh na sjednocení systému vyhlašování požárního poplachu jednotkám SDH obcí kraje Vysočina JPO II, JPO III a vybraných JPO V s CAS
Zpracoval HZS kraje Vysočina, P. Dvořák, P. Maslák, M. Kalivoda
Předkládá P. Maslák
Počet příloh
Popis problémuZ období samostatnosti hasičského záchranného sboru (HZS) okresů Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou zůstal jako pozůstatek různorodý systém vyhlašování požárního poplachu. Tyto organizace preferovaly a rozvíjely "svolávací" systémy v návaznosti jak na své technické, technologické a finanční možnosti, ale i možností obcí v hasebních obvodech svých stanic a dále na morfologické podmínky území pro pokrytí signálem, iniciujícím "svolávací systémy". Operační a informační středisko (OPIS) územního odboru "obhospodařovalo" v průměru 4 stanice HZS okresu a 201,6 jednotek sboru dobrovolných hasičů (SDH) obcí (z toho 31,3 jednotek požární ochrany - JPO s územní působností).
Centralizací operačního řízení přenesením působnosti OPISů územních odborů do Krajského operačního a informačního střediska (KOPIS) HZS kraje Vysočina se problém různorodosti vyhlašování požárního poplachu prohloubil. Důvodem je, že došlo k nárůstu přímo vysílaných jednotek HZS kraje Vysočina na 21 a jednotek SDH obcí na 957.
V současnosti se pro vyhlašování požárního poplachu využívají sirény ovládané sirénovým přijímačem, ručním zapínáním a dálkově řízenou radiostanicí. Dále pomocí zasílání SMS zpráv členům jednotky SDH obce, zprávami na pagery, telefonickým kontaktováním starosty obce, telefonickým kontaktováním velitele jednotky SDH a pomocí místní ohlašovny požárů, která vyhlásí poplach např. spuštěním sirény, zvonem, ústně voláním "HOŘÍ", místním rozhlasem.
Výše uvedená různorodost vyhlašování požárního poplachu je pro obsluhy KOPIS velmi zatěžující, odvádí pozornost od efektivního plnění úkolů v rámci operačního řízení a od informační podpory veliteli zásahu při řešení mimořádné události, soustředěním se na druh systému vyhlašování požárního poplachu předurčeným jednotkám SDH obcí, vysílaným k zásahu na tuto nebo souběžnou mimořádnou událost. Míra úspěšnosti vyhlášení požárního poplachu místní jednotce SDH obce je přitom závislá na některých důležitých okolnostech, mezi které patří např. dosažitelnost členů jednotek, možnost spuštění sirén nebo zaslání sms zpráv. Při vyhlášení poplachu sirénami nemá obsluha KOPIS zpětnou vazbu, zda odeslaný signál byl sirénou realizován.
Modernizace systému vyrozumění a varování by podstatně zlepšila způsob vyhlašování požárního poplachu členům jednotkám SDH obcí, umožnila zvýšení pravděpodobnosti dosažení potřebného počtu hasičů k výjezdu a tím i zlepšení akceschopnosti jednotek SDH obcí zařazených do Požárního poplachového plánu kraje Vysočina, vydaného Nařízením kraje Vysočina č.1/2004 ze dne 3. 8. 2004. Zvýšení akceschopnosti jednotek SDH obcí a zlepšení možnosti varování a vyrozumění obyvatelstva vede v konečném důsledku ke zvýšení bezpečnosti občanů kraje Vysočina.
Záměr využití zařízení pro hlásnou povodňovou službu byl projednán na Povodňové komisi kraje Vysočina dne 9. 2. 2005.
Uvedené řešení je v souladu s Koncepcí ochrany obyvatelstva, přijatou usnesením vlády č. 417 ze dne 22. 4. 2002.
Potřeba řešení této problematiky se rovněž projevila na cvičení Horizont 2005.
Návrh řešení Výše uvedeným problémem se zabývala Bezpečnostní rada kraje Vysočina a uložila svým usnesením 006/01/05/BRK řediteli HZS kraje Vysočina předložit hejtmanovi kraje návrh řešení unifikace vyhlašování požárního poplachu jednotkám SDH obcí kraje Vysočina kategorie JPO II, JPO III a vybraných JPO V s CAS (cisternová automobilová stříkačka). Uvedený návrh byl zpracován a předložen hejtmanovi kraje (RK-05-2006-02, př. 1).

K řešení nynější nevhodné situace se navrhuje využití progresivního systému pro vyhlašování požárního poplachu jednotkám SDH obcí pomocí GSM modulu (multifunkčního komunikačního rozhraní) spojeného modemem s KOPIS pomocí SMS. Systém musí umožňovat plnou integraci do technologie KOPIS s implementací do software výjezd a možností ovládání ze všech šesti dispečerských pracovišť.
Perspektivu zařízení podporuje též skutečnost, že v současné době je bezproblémově provozováno 215 ks výše uvedených GSM modulů ve Středočeském kraji a Moravskoslezský kraj plánuje pořízení 420 ks modulů.
Cena zařízení je cca 50.000,- Kč. Předpokládá se pořízení pro 144 obcí, které jsou zařazeny do Požárního poplachového plánu kraje Vysočina. To znamená náklady cca 7.200.000,- Kč.
Navrhujeme příspěvek přidělit vybraným obcím obdobným způsobem jako při spolufinancování zabezpečení obecního majetku v rámci dotačního programu, který stanoví procentní spoluúčast kraje a maximální částku dotace.
Podmínkou pro přidělení dotace je, aby obec byla zřizovatelem jednotky sboru SDH kategorie JPO II nebo JPO III nebo JPO V s CAS a tato jednotka byla zařazena do Požárního poplachového plánu kraje Vysočina, vydaného Nařízením kraje Vysočina č.1/2004 ze dne 3. 8. 2004.
Předpokládaný celkový objem finančních prostředků činí 7.200.000,-Kč.
StanoviskaStanovisko bezpečnostní komise:
Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina materiál projednala na svém zasedání č. 5 dne 23. června 2005 a doporučuje usnesením 008/005/2005/BK Radě kraje Vysočina doporučit zastupitelstvu kraje poskytnutí dotace obcím kraje Vysočina.

Stanovisko oddělení pro řešení mimořádných situací:
Oddělení pro řešení mimořádných situací případné nasazení zařízení pokládá za přínos při přípravě kraje Vysočina na řešení mimořádných událostí.

Stanovisko odboru informatiky:
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sekretariátu hejtmana předložit návrh zásad zastupitelstva kraje pro poskytování dotací na sjednocování systému vyhlašování požárního poplachu.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 7. 2. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz