Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2006-38

RK-03-2006-38.doc  RK-03-2006-38pr1.xls  RK-03-2006-38pr2.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-03-2006-38
NázevSíť poskytovatelů sociálních služeb v kraji Vysočina
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí a zdravotnictví ve spolupráci se zástupci nestátních neziskových organizací zpracoval popis sítě poskytovatelů sociálních služeb v kraji Vysočina. Tento základní popis je tvořen projekty nestátních neziskových organizací poskytujících sociální služby, které byly až dosud podporovány zejména v dotačním řízením Ministerstva práce a sociálních věcí a dále byly financovány mimo jiné i z prostředků kraje Vysočina. Dalšími poskytovateli zahrnutými v předkládané síti jsou příspěvkové organizace kraje (domovy důchodců, ústavy sociální péče a rodinné a manželské poradny) a dále příspěvkové organizace obcí poskytujících sociální služby.
Síť poskytovatelů sociálních služeb vychází obvykle z výstupů komunitního plánování sociálních služeb v obcích. S ohledem na to, že v kraji Vysočina se tento proces teprve rozbíhá v rámci projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina", který je podpořen z 1. výzvy Opatření 3.2 Podpora sociální integrace Společného regionálního operačního programu a tyto plány nejsou (mimo komunitních plánů měst Havlíčkův Brod, Pelhřimov a Třebíč) v současné době na úrovní obcí tzv. III. typu zpracovány, bylo přistoupeno k výše uvedenému způsobu vytvoření základní sítě poskytovatelů sociálních služeb, který je uveden v příloze č. 1 tohoto materiálu. Popis jednotlivých druhů služeb je uveden v příloze č. 2 předkládaného materiálu.
Návrh řešení Hlavním důvodem vytvoření předkládané základní sítě poskytovatelů sociálních služeb je podpora stávajících služeb spojená i s finanční pomocí. S ohledem na to, že se každoročně objevují nově předkládané projekty rozšiřující jak spektrum poskytovatelů, tak i spektrum nově vznikajících sociálních služeb, je nutné určitým způsobem stanovit nezbytný rozsah sítě sociálních služeb.
Tento materiál by měl podkladem pro rovnoměrné zabezpečení služeb v kraji včetně finančních nároků na realizaci těchto služeb, a to jak z hlediska teritoriálního pokrytí, tak i z hlediska kvalitativního rozsahu. Z tohoto porovnání vyplyne definování doplnění či rozšíření o další poskytovatele sociálních služeb.
Vznikne tak koncepční základ pro stanovení vyvážené sítě, která bude krajem finančně podporována. Takto utvářená síť sociálních služeb současně umožní vydat stanovisko kraje jako vstupní podklad pro komunitní plánování na úrovni obcí.
StanoviskaSociální komise na základě usnesení č. 019/06/2005/SocK ze dne 1. 12. 2005 s navrženým postupem tvorby sítě sociálních služeb před realizací procesu komunitního plánování souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
popis podporované sítě dle materiálu RK-03-2006-38, př. 1 a materiálu RK-03-2006-38, př. 2 jako kritérium, kterým se bude odbor sociálních věcí a zdravotnictví řídit při poskytování dotací na provozování sociálních služeb.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz