Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2006-36

RK-03-2006-36.doc  RK-03-2006-36pr1.doc  RK-03-2006-36pr2.doc  RK-03-2006-36pr3.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-03-2006-36
NázevPartnerství kraje Vysočina v projektu "Podporujeme pomáhající profese"
Zpracoval T. Křížová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV současné době je Občanským sdružením Za důstojné stáří Praha (dále jen OS ZDS) v kraji Vysočina realizován projekt - Podporujeme pomáhající profese v sociálních službách. Projekt se zaměřuje na sociální kohezi sociálně vyloučených skupin obyvatelstva, které žijí v sociálních ústavech v regionu Jihovýchod a dále na udržitelnost této koheze tak, aby se tito obyvatelé mohli podle svých schopností více či méně účastnit v zaměstnání. Bezprostředním cílem je podpořit lidský a odborný potenciál formou relevantního vzdělávání pracovníků v ústavech v kraji Vysočina.
Program běží bez problémů. Jednou z podmínek tohoto projektu je i vyhodnocení úspěšnosti jednotlivých seminářů a zjišťování dalších potřeb účastníků. Z dosavadních dotazníkových šetření vyplynulo, že účastníci cítí velkou potřebu na další vzdělávání. Velkým zklamáním mnoha organizací i jednotlivců je omezení počtu účastníků na jednotlivé semináře.
Tento velký deklarovaný a doložitelný zájem o školení a o jednotlivá témata vedl pracovníky OS ZDS k pokračování v tomto projektu formou dalšího vzdělávání.
Z tohoto důvodu se OS ZDS obrátilo na odbor sociálních věcí a zdravotnictví s žádostí o partnerství v jejich připravovaném projektu "Podporujeme pomáhající profese v sociálních službách 2" (název je pracovní, bude upraven), žádost s popisem projektu je přílohou č. 1 tohoto materiálu.
Projekt předkládá organizace v rámci druhé výzvy na podávání žádostí do Opatření 2.3 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (dále jen OP RLZ), která je zaměřena na školení pro poskytovatele sociálních služeb.
Jedná se o prostředky Evropského sociální fondu, které jsou formou Globálního grantu určeny pouze pro projekty nestátních neziskových organizací. Tyto organizace mají možnost získat až 100% veřejné podpory na financování celkových uznatelných nákladů svých projektů.
Převážná část aktivit projektu směřuje do odborného vzdělávání pracovníků sociálních služeb. Odborné kurzy budou zaměřené na přímou práci s klienty, budou probíhat ve skupinkách po 12 - 22 posluchačích, podle obsahu semináře.

Kraj svoje partnerství dokládá podpisem Prohlášení partnerství, které je v příloze 2 tohoto materiálu.

Předmětem partnerství kraje v projektu je:
1. zapůjčení místnosti na odborné semináře
2. organizační zajištění těchto dnů ve spolupráci s OS ZDS Praha
3. zajištění ubytování pro lektora - hradí OS ZDS
4. pomoc při propagaci - zadání článků do tisku, případně při předávání informací o akci.
Veškeré náklady - ubytování, cestovné, občerstvení, platba za lektory, kurzovné pro účastníky - hradí OS ZDS Praha z prostředků grantu.

V příloze 3 materiálu je uveden přehled plánovaných seminářů a akcí pro období září 2006 - květen 2007.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že projekt je zacílen na aktivity, které jsou v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina (viz. Cíl 2, Opatření 2.1.1 s ohledem na celoživotní vzdělávání) a nevyžaduje od kraje žádné spolufinancování, doporučujeme předmětný projekt svým partnerstvím podpořit.
Kraj svým partnerstvím zvyšuje pravděpodobnost toho, že projekt získá podporu, čímž zvyšuje svoji absorpční schopnost pro finanční prostředky strukturálních fondů Evropské unie.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
účast kraje Vysočina jako partnera při realizaci projektu občanského sdružení Za důstojné stáří Praha s názvem "Podporujeme pomáhající profese v sociálních službách 2" na základě stvrzeného Prohlášení o partnerství dle materiálu RK-03-2006-36, př. 2 a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví, v případě přijetí projektu k podpoře, předložit radě kraje ke schválení návrh smlouvy o partnerství v projektu "Podporujeme pomáhající profese v sociálních službách 2".
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín září 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz