Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2006-29

RK-03-2006-29.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-03-2006-29
NázevPartnerství se spolkovou zemí Dolní Rakousko v projektu Nord-Süd-Straßenverbindung Waldviertel - Vysocina
Zpracoval R. Handa
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina začal v roce 2005 spolupracovat se spolkovou zemí Dolní Rakousko na společné přípravě projektu Severojižní propojení kraje Vysočina. Výsledkem této spolupráce bylo podání úspěšného projektu "II/411, II/152, III/15226 Moravské Budějovice - okružní křižovatka" v rámci Iniciativy Společenství Interreg III A. Výstavba proběhne během letošního roku (náklady = 13 mil. Kč, dotace = 9,5 mil. Kč). Dalším výsledkem této spolupráce je registrovaná žádost na zpracování projektové dokumentace dílčích úseků "Severojižního propojení kraje Vysočina" na území kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Zástupci Dolního Rakouska se rozhodli přehodnotit svou strategii plánování silniční sítě v návaznosti na projekt "Severojižní propojení kraje Vysočina", aby po přistoupení České republiky k Schengenské dohodě bylo možné zřídit silniční hraniční přechod Hluboká - Schaditz, kde by došlo k propojení silniční sítě Vysočiny, Jihočeského kraje a spolkové země Dolní Rakousko. Z tohoto důvodu Dolní Rakousko předkládá do Iniciativy Společenství Interreg IIIA žádost o spolufinancování projektu "Nord-Süd-Straßenverbindung Waldviertel - Vysocina", který zajistí podporu zpracování projektové dokumentace navazující silniční sítě na rakouské straně. K registraci žádosti je zapotřebí podpisu statutárního zástupce kraje Vysočina na projektové žádosti, kterým se prokazuje partnerství v předkládaném projektu. Podpisem partnerství kraj potvrzuje, že se podílel na přípravě a podání této žádosti, společném plánování realizace a že tento projekt bude využívat po jeho dokončení.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství doporučuje radě kraje zplnomocnit hejtmana kraje Vysočina k podpisu partnerství projektu "Nord-Süd-Straßenverbindung Waldviertel - Vysocina", jehož realizace přispěje k budoucímu propojení Vysočiny, Jihočeského kraje a spolkové země Dolní Rakousko silnicí nadregionálního významu.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje
Schválení žádosti v rámci řídícího výboru Interreg IIIA nebylo jednoduché, zejména z důvodu vysvětlování přeshraničního efektu na kruhovém objezdu. Rakouská strana nakonec projekt nezablokovala, financování projektu je za podmínky uzavření Partnerství se spolkovou zemí Dolní Rakousko, které bude definovat následnou spolupráci.
Návrh usneseníRada kraje
pověřuje
hejtmana kraje Vysočina podepsat partnerství projektu "Nord-Süd-Straßenverbindung Waldviertel - Vysocina".
Odpovědnost ODSH
Termín 31. 1. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz