Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2006-16

RK-03-2006-16.doc  RK-03-2006-16pr1.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-03-2006-16
NázevGrantový program "Vzděláváním ke kvalitnímu ŠVP"
Zpracoval K. Ubr, E. Mikulíková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuVe školách poskytujících základní vzdělávání probíhá proces přípravy školních vzdělávacích programů (dále jen "ŠVP"). Jedná se o významnou změnu, jejíž výsledkem by měla být kvalitativní změna ve způsobu vzdělávání žáků, charakterizovaná zejména větším důrazem na rozvoj schopností a dovedností žáka (tzv. klíčových kompetencí). Právním rámcem celého procesu je školský zákon, z něhož mimo jiné vyplývá, že výše uvedené školy začnou vzdělávat podle školních vzdělávacích programů nejpozději od 1. 9. 2007 v 1. a 6. ročnících.
Základním předpokladem pro přípravu kvalitního ŠVP je vzdělávání pracovníků škol. Částečně je zabezpečeno v rámci projektu MŠMT (projekt Koordinátor zajistí vyškolení 1 koordinátora pro každou školu v rozsahu 48 hodin), školení si zabezpečují v různém rozsahu i samotné školy. Vzhledem k týmovému charakteru celého procesu a času, který zbývá do zahájení výuky, nejsou zdroje škol dostatečné.
Návrh řešení OŠMS navrhuje finančně podpořit základní školy, bývalé zvláštní školy a střední školy s víceletými gymnázii při zabezpečování tohoto vzdělávání. Podpora je zaměřená zejména na ty pedagogy, kteří mají prozatím omezené informace a znalosti v oblasti tvorby ŠVP. Rozsah programu je navržen tak, aby vzdělávání mohlo být nabídnuto cca pětině vyučujících. Tímto krokem se významně usnadní a zefektivní činnost školního koordinátora a vedení škol.
OŠMS předkládá radě kraje výzvu grantového programu k prvnímu posouzení.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje: předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Odbor ekonomický: disponibilní zdroje Fondu Vysočiny k 31. 12. 2005 činily 28.038 tis. Kč, jsou tedy dostatečné na realizaci nového grantového programu "Vzděláváním ke kvalitnímu ŠVP" ve výši 2,2 mil. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Výzvu grantového programu Fondu Vysočiny "Vzděláváním ke kvalitnímu ŠVP" dle materiálu RK-03-2006-16, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín do konce února 2006 zveřejnit výzvu
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz