Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2006-09

RK-03-2006-09.doc  RK-03-2006-09pr1.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-03-2006-09
NázevNávrh na rozpočtové opatření - zvýšení příspěvku na provoz Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě na rok 2006 z důvodu zřízení sbírky hmatového modelování a její prezentace
Zpracoval H. Kubíček, M. Janíčková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje na úseku kultury příspěvkové organizace zabývající se shromažďováním, uchováváním a prezentací uměleckých děl minulosti i současnosti.
Toto poslání naplňují muzea a galerie realizací expozic a výstav, kterými zejména občanům kraje přibližují odkaz minulosti i proměnu uměleckého vnímání reality. Akvizicí a prezentací současného umění pomáhají sbírkotvorné organizace podporovat estetické cítění, orientaci ve vývojových trendech v kultuře a umění a integraci některých zájmových skupin. V návaznosti na úspěchy Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě v komunikaci s veřejností je předkládán návrh pilotního projektu vytvoření sbírky hmatového modelování zdravotně postiženými občany a prezentaci tohoto fondu formou putovní haptické výstavy.
Navýšení příspěvku na provoz o částku 400 tis. Kč je určeno na zřízení sbírky hmatového modelování, která bude dokumentovat unikátní soubor uměleckých předmětů vytvořených zrakově nebo mentálně postiženými občany České republiky a dalších zemí. Nová sbírka bude spravována externím kurátorem, který vedle nákupu a sběru uměleckých děl zpracuje koncepci a plán dlouhodobé putovní výstavy po výstavních prostorách v České republice i v zahraničí.
Kraj Vysočina v rámci své sociální politiky podporuje sociální integraci zdravotně postižených do společnosti podporou řady kulturních, sportovních a společenských aktivit. Vytvořením sbírky hmatového modelování může kraj lépe a výrazněji prezentovat svoji péči o handicapované občany. Zahájení projektu v roce 2006 otvírá možnosti budoucího čerpání finančních prostředků na prohloubení a rozšíření projektu z fondů, které v současné době zahrnuje Společný regionální operační program, případně fondu Finančního mechanismu EHP/Norska.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje schválit navýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě na rok 2006 o částku 400 tis. Kč určenou na zřízení sbírky hmatového modelování a její prezentaci dle přílohy č. 1 tohoto materiálu.
Pilotní projekt vytvoření této sbírky a putovní výstavy, realizovaný v roce 2006, směřuje do sociální oblasti a umožňuje začlenění zdravotně znevýhodněných do většinové společnosti originální vlastní prezentací svých uměleckých děl. Návštěvníci expozic se tak unikátním hmatovým způsobem mohou vcítit do světa zdravotně postižených.
Realizací pilotního projektu budou zjištěny skutečné potřeby cílových skupin a zkompletovány podklady pro přípravu koncepce projektu sbírky hmatového modelování pro období let 2007 - 2013 a její financování (ROP).
Sbírka hmatového modelování se může stát symbolem péče kraje Vysočina o zdravotně postižené občany a příkladem jejich integrace do společnosti. Umělecká díla vytvořená unikátní technikou budou ve sbírkovém fondu galerie zachovány pro budoucí generace. Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě tímto počinem zvýší svoji prestiž, získá na jedinečnosti a zároveň se stane s ohledem na výjimečnost projektu vyhledávaným cílem pro návštěvníky z celého světa.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k předloženému materiálu připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 29 567 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zvýšení rozpočtu kapitoly Kultura ORJ 4000, § 3315 - Činnosti muzeí a galerií, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 400 tis. Kč s určením pro Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 400 tis. Kč;
* změnu závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" u Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě na rok 2006 o částku 400 tis. Kč určenou na zřízení sbírky hmatového modelování a její prezentaci dle materiálu RK-03-2006-09, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický, ředitel Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz