Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2006-08

RK-03-2006-08.doc  RK-03-2006-08pr1.doc  RK-03-2006-08pr2.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-03-2006-08
NázevZáměr převodu majetku, práv a závazků, které se vztahují k činnosti Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Polná, do majetku města Polná
Zpracoval H. Kubíček, K. Lisá
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuMuzeum v Polné je začleněno jako pobočka do organizační struktury Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, od 1. 7. 1963. K tomuto datu čítal sbírkový fond muzea v Polné celkem 12.782 položek, v současné době představuje sbírkový fond muzea celkem 53.543 položek.
V dubnu 2005 zahájil pan Jindřich Skočdopole, starosta města Polná, řadu jednání se zástupci kraje Vysočina o převzetí muzea do majetku města Polná. Podporu k těmto jednáním mu poskytla na 47. zasedání Rada města Polná usnesením č. 1348 ze dne 22. června 2005, kterým bylo schváleno pověření starosty k jednání s krajem Vysočina. Zároveň Rada města Polná jmenovala pracovní skupinu k přípravě podmínek pro převzetí muzea a k zajištění činnosti samostatného polenského městského muzea. Záměr kraje na převedení pobočky do majetku města Polná s variantními návrhy řešení byl předložen na zasedání rady kraje č. 29/2005 dne 13. 9. 2005. Rada kraje doporučila odložit tento materiál a pokračovat v jednáních s představiteli města Polná. Odbor kultury a památkové péče byl pověřen zpracováním obecně platných podmínek pro převzetí muzejních sbírek z majetku kraje, které tvoří přílohu č. 1 tohoto materiálu. Přiložený dokument vychází ze zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, v platném znění (dále jen "zákon č. 122/2000 Sb."), a ve své podstatě je rozpracováním nejdůležitějších ustanovení zákona týkajících se správy a ochrany sbírek, která jsou závazná pro všechny zřizovatele muzeí a galerií, jejichž sbírky jsou zapsány v centrální evidenci sbírek Ministerstva kultury ČR. Formulací podmínek převodu muzejních sbírek kraje Vysočina na obce je sledováno zachování kvalitní péče o sbírky a garance dostupnosti sbírkového fondu pro veřejnost.
S prvním návrhem podmínek byli seznámeni zainteresovaní představitelé kraje Vysočina a po několika konzultacích s PaedDr. Martinou Matějkovou, radní pro oblast školství a kultury, byl materiál přepracován a zjednodušen.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče souhlasí s bezúplatným převodem majetku, práv a závazků, které se vztahují k činnosti Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Polná, do majetku města Polná za dodržení podmínek stanovených zákonem č. 122/2000 Sb., které jsou obsaženy v příloze č. 1 tohoto materiálu. Předmětem převodu do vlastnictví města Polná jsou sbírkové předměty, jejichž přibližná hodnota je vyčíslena zhruba na částku 500 - 600 mil. Kč. Ostatní movitý majetek, především výpočetní techniku a další vybavení, doporučuje odbor kultury a památkové péče ponechat k využití pro potřeby Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, vzhledem k jeho nedávnému pořízení pro potřeby muzea. Po důkladném posouzení stávajícího stavu a s ohledem na dlouhodobý zájem města o převzetí muzea a zajištění správy polenských sbírek a rovněž s ohledem na garanci splnění zásadních podmínek ze strany města Polná jako budoucího nabyvatele sbírek a provozovatele muzea, doporučuje odbor kultury a památkové péče ke schválení záměr převodu majetku, práv a závazků, které se vztahují k činnosti Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Polná, do majetku města Polná k datu 1. 7. 2006. Návrh finanční podpory ze strany kraje je uveden v příloze č. 2 tohoto materiálu.
StanoviskaStanovisko Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina
Záměr na převedení Muzea Vysočiny Jihlava - pobočky Polná do zřizovatelské kompetence města Polná byl projednán dne 7. 9. 2005 v Komisi kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina.
Usnesení 011/05/2005/Kkpp
Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina
nedoporučuje radě kraje podporovat převod sbírek Muzea Vysočiny Jihlava - pobočky Polná do majetku města Polná.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* záměr převodu majetku, práv a závazků, které se vztahují k činnosti Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Polná, do majetku města Polná při splnění podmínek dle materiálu
RK-03-2006-08, př. 1;
* záměr poskytnout finanční podporu městu Polná dle materiálu RK-03-2006-08, př. 2 a
ukládá
odboru kultury a památkové péče:
* ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizací, zpracovat a předložit radě kraje do 28. 2. 2006 organizační, technické a finanční zajištění převodu majetku, práv a závazků, které se vztahují k činnosti Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Polná, do majetku města Polná včetně časového harmonogramu;
* předložit zastupitelstvu kraje návrh na převod majetku, práv a závazků, které se vztahují k činnosti Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Polná, do majetku města Polná včetně časového harmonogramu.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče; ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 30. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz