Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2006-11

RK-02-2006-11.doc  RK-02-2006-11pr1.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-02-2006-11
NázevPodpora kraje Národní strategii rozvoje cyklistické dopravy ČR
Zpracoval I. Mahelová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuVládním usnesením č. 706 ze dne 12.7.2000 vzala Vláda ČR na vědomí naplňování Charty o dopravě, zdraví a životním prostředí. Jeden z bodů Charty hovoří o vypracování a realizaci strategie k podpoře těch druhů dopravy, které vedou k příznivému ovlivňování zdraví a životního prostředí. Takovým druhem dopravy je cyklistika, jejíž využití k dopravním i rekreačním účelům má ve světě stoupající tendenci. Tím, že je alternativou k ostatním druhům dopravy, vznikají nároky uživatelů na dopravní prostor a jeho odpovídající vybavení. Poté, co cyklistika přestala být individuální záležitostí, přechází postupně do městského i regionálního plánování a v mnoha zemích tomu přizpůsobují služby i nabídku v dopravě. Proto Ministerstvo dopravy ČR pověřilo Centrum dopravního výzkumu vypracováním Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy ČR (dále jen "Strategie"). Práce byly zahájeny počátkem roku 2001. Vedle specialistů se na nich podílel rozsáhlý tým složený ze zástupců měst i neziskových organizací. Od počátku roku 2003 byl první návrh Strategie při nejrůznějších seminářích a konferencích prezentován, odbornou veřejností připomínkován a postupně dopracováván. Ve finální podobě vláda Strategii schválila usnesením č. 678 dne 7.7.2004.
Cílem Strategie je systematická podpora cyklistické dopravy z pohledu bezpečnosti, zdraví, životního prostředí, osvěty a cestovního ruchu. Strategie je nástrojem spolupráce a partnerství regionů, které spojuje řešení podpory cyklistické dopravy, je nástrojem pro zvýšení efektivity realizovaných investic do obnovy a budování cyklistické infrastruktury a je zároveň platformou pro výměnu zkušeností. Prioritními osami Strategie je rozvoj cyklistiky jako rovnocenného prostředku dopravní obsluhy území, rozvoj cyklistiky pro posílení cestovního ruchu, ochrany životního prostředí a zdraví. Strategie má čtyři prioritní oblasti, v každé je definováno několik cílů a navržena opatření k jejich dosažení (viz materiál RK-02-2006-11, př.1). Jednotlivé cíle by se měly promítnout do strategických materiálů krajů a měst, neboť pouze za předpokladu, že budou vzájemně provázána opatření realizovaná jednotlivými ústředními orgány státní správy a opatření realizovaná na úrovni krajů a měst, je možné cílů Strategie dosáhnout.
Návrh řešení Pro postupné naplňování záměrů Strategie je zapotřebí spolupráce širokého spektra zainteresovaných subjektů. Z hlediska kompetencí je možné problematiku cyklistiky rozdělit do oblasti dopravní obsluhy území (resort dopravy) a oblasti cykloturistiky (resort místního rozvoje). Jednotlivé činnosti v oblasti cyklistické dopravy směřující k naplňování Strategie jsou však rozklíčovány mnohem podrobněji, a to do struktur jednotlivých resortů (MD - bezpečnost, MZ - zdraví, MŽP - životní prostředí, MŠMT - vzdělanost/osvěta, MMR - cestovní ruch) a výkonu státní správy a samosprávy.
Vzhledem k tomu, že by se kraj Vysočina měl stát přirozeným koordinátorem aktivit lokálních samospráv a měl by nabídnout jednotlivým městům, obcím, sdružením, mikroregionům a podnikatelům spolupráci na přípravě i výstavbě cyklistické infrastruktury a měl by poskytovat metodickou pomoc při získávání finanční pomoci a pomáhat při začleňování do systému stávajících projektů, navrhuje se doporučit zastupitelstvu kraje vyjádřit Strategii podporu a vyjádřit souhlas s jejími cíli a prioritami.
Podle ustanovení § 35 odst. 2 písm. d) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu kraje vyhrazeno koordinovat rozvoj územního obvodu kraje.
StanoviskaOdbor dopravy a dopravy nemá k předloženému materiálu připomínky a souhlasí s navrženým usnesením.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje
- * vyjádřit podporu Národní strategii rozvoje cyklistické dopravy ČR dle materiálu
RK-02-2006-11, př. 1;
* vyjádřit souhlas s cíli a prioritními osami Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy ČR dle materiálu RK-02-2006-11, př. 1;
* vyjádřit vůli spolupodílet se na realizaci Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy ČR* dle materiálu RK-02-2006-11, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 14. 2. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz