Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2006-31

RK-02-2006-31.doc  RK-02-2006-31pr1.doc  RK-02-2006-31pr2.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-02-2006-31
NázevVN-H-1-2006-1 Změna usnesení č 1701/41/2005/RK - řešení užívání movitých věcí vložených do základního kapitálu Havlíčkobrodské nemocnice, a.s. příspěvkovou organizací Nemocnice Havlíčkův Brod
Zpracoval H. Kolouchová, D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0463/07/2005/ZK ze dne 18. 10. 2005 zastupitelstvo kraje rozhodlo o založení akciových společností Havlíčkobrodská nemocnice, a. s., Jihlavská nemocnice, a. s., Novoměstská nemocnice, a. s., Pelhřimovská nemocnice, a. s. a Třebíčská nemocnice, a. s., dále schválilo jejich zakladatelské listiny a stanovy. Uvedené zakladatelské dokumenty vymezují mimo jiné předmět a hodnotu nepeněžitého vkladu kraje Vysočina jako jediného zakladatele do základního kapitálu akciových společností. Vklad je dle zastupitelstvem schválené verze představován výlučně dlouhodobým hmotným majetkem movitým ve vlastnictví kraje, pronajatým nemocnicím - příspěvkovým organizacím a oceněným znalcem částkou v rozpětí 12 - 14 mil. na jednu nemocnici. Vynětí tohoto majetku z dosavadních uživatelských vztahů (z hlediska předmětu nájmu se jednalo pouze o některé položky) schválila rada kraje usnesením č. 1389/33/2005/RK ze dne 25. 10. 2005. Účinnost dodatků nájemních smluv byla nastavena ke dni nabytí právní moci rozhodnutí o zápisu akciových společností do obchodního rejstříku.
V mezidobí rada kraje usnesením č. 1511/37/2005/RK ze dne 22. 11. 2005 rozhodla o stanovení data zahájení činnosti nemocnic jako akciových společností nejdříve od 1. 7. 2006. Dne 1. 12. 2005 byl odbor sociálních věcí a zdravotnictví informován právním poradcem - Advokátní kanceláří Svejkovský, Kabelková, v. o. s. o tom, že usnesení Krajského soudu v Hradci Králové o zápisu Havlíčkobrodské nemocnice, a. s. do obchodního rejstříku nabylo právní moci dne 30. 11. 2005. K tomuto datu se stal vložený movitý majetek vlastnictvím uvedené akciové společnosti. Další užívání tohoto majetku Nemocnicí Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizací do doby zahájení provozování zdravotní péče Havlíčkobrodskou nemocnicí, a. s. bylo třeba upravit nájemní smlouvou, popř. výpůjčkou mezi příspěvkovou organizací a akciovou společností.
Dne 28. 12. 2005 usnesením č. 1701/41/2005/RK rada kraje jednající dle § 59 odst. 1 písm. j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, za kraj Vysočina jakožto jediného společníka (akcionáře) obchodní společnosti Havlíčkobrodská nemocnice, a. s. souhlasila s uzavřením Smlouvy o nájmu věcí movitých mezi Havlíčkobrodskou nemocnicí, a. s., a Nemocnicí Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizací. Smlouva mezi těmito organizacemi kraje dosud nebyla uzavřena.
Návrh řešení Dle dodatečného rozboru právního poradce došlo k přehodnocení názoru na volbu nájemní smlouvy. Bylo by totiž nutné založit bankovní účty a vést účetnictví tak, aby byly splněny veškeré nároky vyplývající ze všech zákonů pro podnikatele. Příjem z pronájmu by byl vyšší než náklady na daňový odpis a z toho důvodu by bylo nutné ze zisku počínaje rokem 2006 platit daň.
V případě smlouvy o výpůjčce platí, že firma uplatňuje odpisy pouze u majetku zařazeného do používání. U akciové společnosti tomu tak není a nelze tudíž uplatňovat odpisy a vykazovat ztrátu, protože akciová společnost majetek nepoužívá. Akciová společnost sestaví pouze zahajovací rozvahu a na finanční úřad oznámí, že nezahájila činnost (dokladem bude rozvaha organizace). Administrativní nároky v tomto případě jsou minimální a rovněž není nutné zřizovat bankovní účet.
Z právního hlediska dle ustanovení § 660 občanského zákoníku je půjčitel (akciová společnost jako vlastník věci) povinen předat věc vypůjčiteli (příspěvková organizace) ve stavu způsobilém k užívání této věci. Dále nemá půjčitel žádné jiné povinnosti až do skončení doby zapůjčení. Pokud nemá půjčitel zájem kontrolovat způsob užívání věci vypůjčitelem, nebo užívání kontroluje, a to je v souladu se smlouvou, nemusí do tohoto vztahu již nijak zasahovat a všechny povinnosti a náklady spojené s užíváním věci nese vypůjčitel. Vypůjčitel má tedy naopak během doby zapůjčení povinnost užívat věc řádně a chránit ji před ztrátou, poškozením nebo zničením. V souvislosti s touto povinností je vhodné, aby vypůčitel na svůj náklad věc pojistil, což je vhodné výslovně zanést do smlouvy.
U nájemní smlouvy dle ustanovení § 663 a násl. občanského zákoníku je pronajímatel (akciová společnost) povinen přenechat nájemci (příspěvková organizace) věc ve stavu způsobilém k užívání - tedy stejně jako u výpůjčky - ale na rozdíl od výpůjčky ji musí pronajímatel svým nákladem v tomto stavu udržovat. Jakékoli závady na věci, které by nebyly zaviněny nájemcem, tedy musí na svůj náklad odstranit pronajímatel. V reálné situaci by tato situace byla jen obtížně řešitelná, jelikož nově vzniklá akciová společnost nevyvíjí činnost a nedisponuje prostředky, které by mohla na případnou opravu věci použít. Kromě toho je pronajímatel povinen udržovat věc svým nákladem provozuschopnou. Tedy v případě, kdy je třeba pravidelná investice k zajištění chodu věci, nese tuto pronajímatel. Zde je stejný problém jako v předchozím případě.
Při porovnání obsahu obou právních vztahů je zřejmé, že smlouva o výpůjčce klade na vlastníka věci menší nároky a především jej zbavuje povinnosti investovat do předmětu smlouvy finanční prostředky. Tyto povinnosti pak přecházejí na uživatele věci, který věc vlastním nákladem udržuje, případně hradí opravy. Ve společnosti, která nevykazuje žádnou činnost a nemá potřebu užívat majetek ve svém vlastnictví, je tak vztah dle smlouvy o výpůjčce po právní stránce jednodušší a přehlednější, protože neklade žádné nároky na finanční prostředky společnosti ani na činnost jejích statutárních orgánů a naopak převádí odpovědnost za stav věci na uživatele věci.
StanoviskaStanovisko AK Svejkovský bylo zapracováno do materiálu a je rovněž součástí materiálu RK-02-2006-31, př. 2 (VN-H-1-2006-1, př. 2)
Návrh usneseníRada kraje jednající dle § 59 odst. 1 písm. j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, za kraj Vysočina jakožto jediného společníka (akcionáře) obchodní společnosti Havlíčkobrodská nemocnice, a. s.
ruší
usnesení č. 1701/41/2005/RK a
souhlasí
s uzavřením Smlouvy o výpůjčce mezi Havlíčkobrodskou nemocnicí, a. s., a Nemocnicí Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizací, dle materiálu RK-02-2006-31, př. 1.
Odpovědnost předseda představenstva akciové společnosti a ředitel příspěvkové organizace, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, AK Svejkovský, Kabelková, v.o.s.
Termín 20. 1. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz