Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2006-13

RK-02-2006-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-02-2006-13
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - aktualizace Programu ke zlepšení kvality ovzduší kraje Vysočina
Zpracoval J.Růžička
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuPodle novely zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů, a na základě změn provedených zákonem č. 385/2005 Sb., je krajský úřad povinen zpracovat dle § 7 odst. 7 zákona o ochraně ovzduší, aktualizaci Programu ke zlepšení kvality ovzduší kraje Vysočina (dále jen program) a to do 18 měsíců ode dne, kdy byla Věstníkem MŽP č. 12/2004 pro kraj Vysočina vymezena oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší.
Globálním cílem programu je zajistit na celém území kraje Vysočina kvalitu ovzduší splňující zákonem stanovené požadavky (imisní limity a cílové imisní limity) a přispět k dodržení závazků, které ČR přijala v oblasti omezování emisí znečišťujících látek do ovzduší (národní emisní stropy).
Součástí programu bude programový dodatek, kde budou upřesněny priority na úrovni konkrétních lokalit a konkrétních akcí (obce s rozšířenou působností, obce se stavebním úřadem, města a obce), stanovené v programu pro kraj Vysočina a bude hlavně sloužit jako jeden ze vstupů pro přípravu priority "Ovzduší" pro Operační programy, z nichž bude možné čerpat disponibilní finanční zdroje k přímé či nepřímé podpoře konkrétních akcí uvedených v Programu ke zlepšení kvality ovzduší.
Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006 je v kapitole Rezerva a rozvoj kraje na položce Strategické a koncepční materiály (příloha R1) s výdaji na zpracování tohoto dokumentu uvažováno.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje radě kraje provést rozpočtové opatření spočívající v převodu finančních prostředků z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Strategické a koncepční materiály, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené do kapitoly Životní prostředí, § 3719 Ostatní činnosti k ochraně ovzduší ve výši 500 tis. Kč.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením dle návrhu usnesení. Schválený rozpočet položky Strategické a koncepční materiály na rok 2006 je ve výši 10 000 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s provedením rozpočtového opatření spočívajícím v převodu finančních prostředků z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Strategické a koncepční materiály § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené do kapitoly Životní prostředí, § 3719 Ostatní činnosti k ochraně ovzduší ve výši 500 tis. Kč za účelem pokrytí výdajů na aktualizaci Programu ke zlepšení kvality ovzduší kraje Vysočina
Odpovědnost odbor životního prostředí, ekonomický odbor
Termín leden 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz