Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2006-44

RK-01-2006-44.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-01-2006-44
NázevProstorové podmínky Speciálních škol, Velké Meziříčí, Čechova 30
Zpracoval M. Vašíčková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuŘeditel Speciálních škol, Velké Meziříčí, Čechova 30, příspěvkové organizací kraje, upozornil odbor školství, mládeže a sportu na nutnost řešení nevyhovujících podmínek pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v souvislosti s novými legislativními předpisy.
Vedoucí Odboru školství a kultury Města Velké Meziříčí informoval Odbor školství, mládeže a sportu kraje Vysočina o možnosti využití prostor detašovaného pracoviště Základní školy Velké Meziříčí, ul. Sokolovská, resp. jejího detašovaného pracoviště (1. stupeň ZŠ) na ulici Poštovní 3. Při osobní prohlídce nabídnutých prostor v závěru prosince 2005 za účasti zástupců Města Velké Meziříčí, OŠMS kraje Vysočina, ředitele Speciálních škol a ředitele ZŠ se jeví nabídka Města Velké Meziříčí jako vyhovující.
Návrh řešení Organizace Speciální školy, Velké Meziříčí, Čechova 30 je příspěvkovou organizací kraje, sdružující Základní školu praktickou s kapacitou 37 žáků, Základní školu speciální s kapacitou 26 žáků, přípravný stupeň základní školy speciální s kapacitou 6 žáků, Praktickou školu jednoletou s kapacitou 6 žáků a školní družinu s kapacitou 12 žáků. Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných snížila maximální počet žáků ve třídě s těžkým zdravotním postižením na 6 (z dřívějšího max. počtu 10). Budova školy je majetkem Města Velké Meziříčí. Speciální školy využívají formou pronájmu další prostory potřebné pro provoz školy - dílny a tělocvičnu blízké základní školy. Celková kapacita Speciálních škol je dána prostorovými možnostmi a je limitována určením maximálního počtu žáků ve třídě. Vzhledem k široké spádovosti školy je kapacita nedostačující a ředitel školy při zápisu pro školní rok 2006/2007 nemůže přijímat žáky do Základní školy speciální.
Ve školním roce 2005/2006 je zařazeno ve čtyřech třídách Základní školy speciální celkem 27 žáků (udělena výjimka), v Základní škole praktické je ve třech třídách zařazeno 33 žáků, ve školní družině 11 žáků.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
pověřuje
odbor školství, mládeže a sportu k dalším jednáním s Městem Velké Meziříčí ve věci možného využití nabízených prostor pro Speciální školy, Velké Meziříčí, Čechova 30.
Odpovědnost OŠMS, odbor majetkový
Termín do 30. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz