Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2006-29

RK-01-2006-29.doc  RK-01-2006-29pr1.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-01-2006-29
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření za účelem realizace studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1
Zpracoval M. Kalivoda, R. Schell
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuKrajem Vysočina prochází zhruba 100 km dlouhý úsek dálnice D1. Jedná se o nejdůležitější komunikační tepnu nejen v kraji Vysočina ale rovněž v celé České republice. Na druhé straně však dálnice D1 představuje i poměrně vysoké bezpečnostní riziko.
Přestože vlastníkem a správcem dálnice D1 je Česká republika, potažmo Ředitelství silnic a dálnic ČR, kraj Vysočina přistoupil k řešení bezpečnostní problematiky na D1, neboť dálnice D1 představuje závažnou hrozbu pro životy, zdraví a majetky občanů kraje Vysočina.
Pod vedením hejtmana kraje a radního pro dopravu proto proběhla řada jednání, jejichž cílem bylo definování opatření, která by mohla přispět ke snížení bezpečnostního rizika. Usnesením bezpečnostní rady kraje č. 004/01/05/BRK byla rovněž ustanovena pracovní skupina k řešení bezpečnosti provozu na D1. Jedním z výstupů této pracovní skupiny byl návrh na zpracování studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1.
Dne 12. 7. 2005 schválila rada kraje svým usnesením č. 0910/23/2005/RK zpracování studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1.
Usnesením č. 1053/25/2005/RK ze dne 9. 8. 2005 dále rada kraje schválila zadání zakázky kraje firmě VARS BRNO a.s. a příslušné rozpočtové opatření k vyčlenění finančních prostředků ve výši 422 450,- Kč na nákup studie proveditelnosti.
Zpracování studie proveditelnosti bylo zadáno formou smlouvy o dílo. Zároveň byl smlouvou za účelem koordinace zpracování ustanoven řídící výbor zodpovědný za oponenturu studie. Na základě připomínek členů řídícího výboru prováděla zpracovatelská firma průběžně úpravy a doplnění studie. Nejaktuálnější verzi studie proveditelnosti najdete na adrese: http://intranet.kr-vysocina.cz/studie_proveditelnosti_D1/Studie_proveditelnosti_v1_6.doc
Kompletní verzi ke stažení na adrese:
http://intranet.kr-vysocina.cz/studie_proveditelnosti_D1/studie_proveditelnosti_D1.zip Manažerské shrnutí je obsahem přílohy 1 tohoto materiálu. Proces připomínkování a předání studie nebyl oproti původním předpokladům dokončen v roce 2005 především z těchto důvodů:
- obsah studie do značné míry musí navazovat na příslušné strategie vlády, Ministerstva dopravy ČR a Ředitelství silnic a dálnic ČR. Řada těchto národních strategií bohužel není dokončená nebo konkretizovaná. Zpracovatelé studie se tedy museli potýkat s nedostatkem informací na národní úrovni;
- oponentura obsahu studie prostřednictvím řídícího výboru byla skutečně důkladná a vyžádala si více kol připomínek, než kolik jsme původně předpokládali.
Původně vyčleněné rozpočtové prostředky nemohly být z výše uvedených důvodů v roce 2005 vyčerpány. V rozpočtu kraje pro rok 2006 pak objednatel (kraj Vysočina) tyto prostředky k zaplacení studie již nemá k dispozici.
Návrh řešení Za účelem realizace platby za studii proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1 (která je předmětem smlouvy o dílo č. 1799/05) navrhujeme radě kraje schválit provedení rozpočtového opatření spočívající v navýšení kapitoly Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, § 5529 Ostatní složky a činnosti integrovaného záchranného systému o částku 422 450,- Kč při současném snížení rezervy na položce Péče o lidské zdroje a majetek kraje o tuto částku.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Nespotřebované prostředky určené na tento účel v rozpočtu roku 2005 zůstanou k dispozici k rozdělení při schvalování závěrečného účtu kraje za rok 2005 zastupitelstvem kraje. Schválený rozpočet položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje pro rok 2006 činí 30 000 tis. Kč.

Stanovisko bezpečnostní rady kraje:

Bezpečnostní rada kraje
bere na vědomí
studii proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1 v úseku procházejícím krajem Vysočina dle materiálu BRK-07-2005-03P, BRK-07-2005-03P,pr1a BRK 07-2005-03Npr2 a
ukládá
tajemníkovi bezpečnostní rady kraje:
- zajistit dopracování studie proveditelnosti dle připomínek,
- oslovit příslušné instituce - především vlastníka a správce dálnice D1 - s požadavkem na upřesnění jejich vlastních záměrů v oblasti zvyšování bezpečnosti provozu na dálnici D1,
- předložit podrobnou informaci o možnostech realizace monitorovacího a informačního systému na dálnici D1 na nejbližším jednání bezpečnostní rady.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
studii proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1 a
schvaluje
povýšení rozpočtu kapitoly Požární ochrana a integrovaný záchranný systém na rok 2006, § 5529 Ostatní složky a činnosti integrovaného záchranného systému o částku 422 450,- Kč a současně snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o tuto částku.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín leden 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz