Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2006-19

RK-01-2006-19.doc  RK-01-2006-19pr1.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-01-2006-19
NázevZásady Rady kraje Vysočina ke stanovení jednotného postupu pro zařazování pozemních komunikací do jednotlivých tříd a jejich změny v silniční síti kraje Vysočina - návrh na zrušení
Zpracoval I. Ševecová, J. Mrázková
Předkládá L. Staněk, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady kraje č. 033/04/2002/RK ze dne 29. 1. 2002 byly schváleny "Zásady Rady kraje Vysočina ke stanovení jednotného postupu pro zařazování pozemních komunikací do jednotlivých tříd a jejich změny v silniční síti kraje Vysočina", viz. materiál RK-01-2006-19 př.1.
Tyto zásady stanovují postup krajského úřadu, jako příslušného silničního správního úřadu kraje pro zařazování komunikací do jednotlivých kategorií a tříd a dále postup při převodu místních komunikací z obcí na území kraje Vysočina a pozemních komunikací od fyzických a ostatních právnických osob na kraj Vysočina. Postup silničního správního úřadu při zařazování pozemních komunikací do jednotlivých kategorií a tříd a jejich změny je upraven v ustanovení § 3 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů a zařazování je prováděno v režimu správního řízení s vydáním rozhodnutí o zařazení (změně zařazení). Nezbytnou podmínkou pro vydání rozhodnutí o změně zařazení je předchozí dohoda mezi stávajícím a novým vlastníkem komunikace - smlouva o budoucí smlouvě o převodu vlastnického práva k převáděné komunikaci. Jedná se o rutinní majetkoprávní úkon, jehož provedení upravují příslušné zákony.
Návrh řešení Vzhledem k výše uvedenému odbor dopravy a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým navrhují "Zásady Rady kraje Vysočina ke stanovení jednotného postupu pro zařazování pozemních komunikací do jednotlivých tříd a jejich změny v silniční síti kraje Vysočina" zrušit a v dalších případech postupovat v souladu s ustanoveními jednotlivých zákonů. Uvedený předpis kraje obsahuje a popisuje procesy a postupy upravené obecně závaznými předpisy.
V celém procesu zařazení komunikace do příslušné kategorie je zásadní a prvotní projev vůle nového vlastníka převzít nebo nepřevzít předmětnou komunikaci do vlastnictví. Takové rozhodnutí vlastníka může být přijato v případě územních samosprávných celků jejich samosprávnými orgány na základě návrhu podloženého argumenty pro, nebo proti zařazení do tříd komunikací, které jsou v jejich vlastnictví. Argumenty mohou vycházet zejména z významu dopravní cesty, jejím využívání pro veřejnou linkovou osobní dopravu, údajů o technických parametrech komunikace aj. Současně může samosprávný orgán pro převzetí předmětné komunikace do svého vlastnictví stanovit podmínky (geometrické zaměření stavby, majetkoprávní vypořádání pozemků a jejich převod současně s komunikací, legalizaci stavby, zajištění rozhodnutí příslušného správního orgánu, kterým bude možné komunikaci užívat v dané kategorii, uvedení do odpovídajícího stavebně technického stavu, reciproční vyřazení jiné komunikace aj.).
Odbor dopravy a silničního hospodářství doloží návrh předkládaný samosprávným orgánům stanoviskem z hlediska dopravního a technického, odbor majetkový z hlediska majetkových poměrů pozemků pod komunikací.
StanoviskaOdbor sekretariátu ředitelky a krajského živnostenského úřadu nemá k materiálu připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
ruší
Zásady Rady kraje Vysočina ze dne 29. 1. 2002 ke stanovení jednotného postupu pro zařazování pozemních komunikací do jednotlivých tříd a jejich změny v silniční síti kraje Vysočina, schválené usnesením č. 033/04/2002/RK.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor majetkový
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz