Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-41-2005-07

RK-41-2005-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-41-2005-07
NázevPodpora přípravy účastníka ZOH 2006 z kraje Vysočina
Zpracoval Z. Ludvík
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuNa základě informací z tisku o finančních problémech doprovázejících přípravu rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, reprezentantky České republiky na ZOH 2006 v Itálii, pocházející z kraje Vysočina, pověřila Rada kraje Vysočina odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen OŠMS) jednáním ve věci, zjištěním stavu finančního zabezpečení přípravy olympijské reprezentantky a řešení možné finanční spoluúčasti kraje Vysočina na přípravě jmenované olympijské reprezentantky.
Vedoucí OŠMS se dne 23. 12. 2005 setkal s Petrem Novákem, trenérem Martiny Sáblíkové a projednal záležitosti finančního zabezpečení přípravy olympioničky z kraje Vysočina na ZOH 2006. Z jednání vyplynulo, že na finančním zabezpečení přípravy Martiny Sáblíkové se podílí Český svaz rychlobruslení a také t.j. Dukla Praha. Poskytnuté finanční prostředky však pokrývají pouze část náročné přípravy a zbývající finanční zajištění je hrazeno samotnou sportovkyní a trenérem. Vzhledem ke skutečnosti, že v České republice není ani jediná rychlobruslařská dráha, probíhá značná část přípravy v zahraničí. Z tohoto důvodu je příprava finančně náročná a z důvodů nedostatečného finančního krytí přípravy často probíhá ve velmi skromných podmínkách.
Martina Sáblíková a její trenér Petr Novák jsou členy rychlobruslařského oddílu KRS Svratka. Martina je studentkou sportovního Gymnázia V. Makovského v Novém Městě na Moravě. Vedle reprezentace České republiky velmi výrazně reprezentují v zahraničí i kraj Vysočina. Martina Sáblíková v letošní závodní sezóně již čtyřikrát překonala juniorský světový rekord. Třikrát na trati 3000 m a jednou na trati 5000 m. Mezi ženami je na šestém místě aktuálního pořadí Světového poháru na trati 5000 m. Vzhledem k těmto výsledkům, má zajištěnou nominaci na ZOH v Itálii (únor 2006), kde bude reprezentovat na tratích 1500 m, 3000 m a 5000 m. Obzvláště je ceněna nominace do závodu na 5000 m, kde je Mezinárodním olympijským výborem připuštěna účast pouze 16-ti nejlepších světových rychlobruslařek současnosti. Martina Sáblíková je držitelem Stipendia Vysočiny a je nadějnou mladou reprezentantkou.
Závěrečná fáze přípravy Martiny Sáblíkové na ZOH 2006 obsahuje
2. - 10. 1. 2006, soustředění Itálie - příprava na ZOH a Mistrovství Evropy seniorů,
10. - 16. 1. 2006, Mistrovství Evropy Hamar Norsko,
17. 1. - 5. 2. 2006, závěrečná příprava na ZOH 2006.
Návrh řešení Vzhledem k celkovému zabezpečení přípravy a vynikajícím výsledkům v probíhající sezóně české reprezentantky a jejího trenéra z kraje Vysočina i vzhledem k tomu, že Martina Sáblíková se nachází na začátku kariéry v kategorii dospělých, a tedy musí překonávat i finančně náročné období přechodu mezi dospělé závodníky, navrhuje OŠMS Radě kraje Vysočina udělení finančního daru 150 tis. Kč Martině Sáblíkové na podporu přípravy Martiny Sáblíkové na ZOH 2006.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
udělení finančního daru ve výši 150 tis. Kč Martině Sáblíkové na podporu její přípravy na ZOH 2006 z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje posílením kapitoly Školství § 3419 Ostatní tělovýchovná činnost o tuto částku a
pověřuje
odbor školství, mládeže a sportu a odbor ekonomický zajištěním převodu finančního daru na účet Martiny Sáblíkové.
Odpovědnost odbor ekonomický, odbor školství, mládeže a sportu
Termín prosinec 2005 - leden 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz