Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2005-22

RK-40-2005-22.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-40-2005-22
NázevUžívání movitých věcí vložených do základního kapitálu Pelhřimovské nemocnice, a. s. příspěvkovou organizací Nemocnice Pelhřimov
Zpracoval H. Kolouchová, D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0463/07/2005/ZK ze dne 18. 10. 2005 zastupitelstvo kraje rozhodlo o založení akciových společností Havlíčkobrodská nemocnice, a. s., Jihlavská nemocnice, a. s., Novoměstská nemocnice, a. s., Pelhřimovská nemocnice, a. s. a Třebíčská nemocnice, a. s., dále schválilo jejich zakladatelské listiny a stanovy. Uvedené zakladatelské dokumenty vymezují mimo jiné předmět a hodnotu nepeněžitého vkladu kraje Vysočina jako jediného zakladatele do základního kapitálu akciových společností. Vklad je dle zastupitelstvem schválené verze představován výlučně dlouhodobým hmotným majetkem movitým ve vlastnictví kraje, pronajatým nemocnicím - příspěvkovým organizacím a oceněným znalcem částkou v rozpětí 12 - 14 mil. na jednu nemocnici. Vynětí tohoto majetku z dosavadních uživatelských vztahů (z hlediska předmětu nájmu se jednalo pouze o některé položky) schválila rada kraje usnesením č. 1389/33/2005/RK ze dne 25. 10. 2005. Účinnost dodatků nájemních smluv je nastavena ke dni nabytí právní moci rozhodnutí o zápisu akciových společností do obchodního rejstříku.
V mezidobí rada kraje usnesením č. 1511/37/2005/RK ze dne 22. 11. 2005 rozhodla o stanovení data zahájení činnosti nemocnic jako akciových společností nejdříve od 1. 7. 2006. Dne 1. 12. 2005 byl odbor sociálních věcí a zdravotnictví informován právním poradcem - Advokátní kanceláří Svejkovský, Kabelková, v. o. s. o tom, že usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích o zápisu Pelhřimovské nemocnice, a. s. do obchodního rejstříku nabylo právní moci dne 16. 11. 2005. K tomuto datu se stal vložený movitý majetek vlastnictvím uvedené akciové společnosti. Další užívání tohoto majetku Nemocnicí Pelhřimov, příspěvkovou organizací do doby zahájení provozování zdravotní péče Pelhřimovskou nemocnicí, a. s. je třeba upravit nájemní smlouvou, popř. výpůjčkou mezi příspěvkovou organizací a akciovou společností.
Návrh řešení Dle příslušného ustanovení stanov Pelhřimovské nemocnice, a. s. je rozhodování o dispozicích s movitým majetkem společnosti v hodnotě pořizovací ceny v minimální výši 1.000.000,- Kč vyhrazeno valné hromadě. § 190 odst. 1 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, stanoví pro případ má-li společnost jen jediného akcionáře, že se nekoná valná hromada a působnost valné hromady vykonává tento akcionář. Zákon o krajích v ustanovení § 59 odst. 1 písm. j) zakládá působnost rady kraje rozhodovat ve věcech kraje jako jediného společníka obchodní společnosti.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví proto navrhuje radě kraje řešit užívání movitých věcí vložených do základního kapitálu akciových společností příspěvkovými organizacemi provozujícími nemocnice nájemní smlouvou. Institut nájmu je bližší tržnímu prostředí, v němž se akciové společnosti pohybují. K pojmovým znakům nájemního vztahu patří úplatnost užívání.
Z obecnějšího hlediska pronajatý majetek účetně i daňově odepisuje vlastník (akciová společnost), která bude do výnosů účtovat nájemné hrazené od nájemce (příspěvkové organizace). Pro příspěvkovou organizaci bude nájemné představovat daňově uznatelný náklad. Je-li v případě akciové společnosti předmětem nájmu movitý hmotný majetek vložený do základního kapitálu, akciová společnost jako nabyvatel pokračuje daňově v odepisování, pokud byl vložený majetek zahrnut v obchodním majetku vkladatele, čili účetně se odepisuje ze znaleckého posudku a daňově se pokračuje v odpisech tak, jak to měl vkladatel v účetnictví.
Ve smlouvě nájemní lze sjednat provádění běžných oprav majetku nájemcem, opravy nad rámec běžných oprav se souhlasem pronajímatele, technické zhodnocení může provádět a účtovat o něm nájemce za předchozího souhlasu pronajímatele. Platbu nájemného lze upravit v pravidelných splátkách např. pololetně, konkrétně navrhujeme první splátku nájemného zakotvit k 1. 7. 2005 (pozn.: poměrná část nájemného bude připadat i za část roku 2005, u akciové společnosti i příspěvkové organizace jde o výnos a náklad). Základem pro výpočet nájemného jsou účetní odpisy + určitý zisk pro akciovou společnost, v našem případě může být nahrazen povinností pojistit majetek a hradit běžné opravy. Roční výše nájemného bude upřesněna na jednání rady kraje.
U výpůjčky též účetně i daňově odepisuje vlastník, technické zhodnocení vypůjčeného majetku však nelze provádět (předmětem výpůjčky jsou věci individuálně určené). Problémem je chybějící protiplnění ze strany příspěvkové organizace. Pojmovým znakem výpůjčky je bezplatnost dočasného užívání.
StanoviskaOdbor majetkový doporučuje upravit užívání movitých věcí vložených do základního kapitálu akciových společností příspěvkovými organizacemi provozujícími nemocnice prostřednictvím nájemní smlouvy.
Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace dle sdělení ekonomického náměstka preferuje institut výpůjčky z důvodu minimalizace počtu účetních operací pro akciové společnosti.
Právní poradce nemá ke zpracovanému materiálu připomínky.
Návrh usneseníRada kraje jednající dle § 59 odst. 1 písm. j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, za kraj Vysočina jakožto jediného společníka (akcionáře) obchodní společnosti Pelhřimovská nemocnice, a. s.
souhlasí
Varianta 1
s výpůjčkou movitých věcí vložených do základního kapitálu Pelhřimovské nemocnice, a. s. Nemocnici Pelhřimov, příspěvkové organizaci, a to na dobu určitou do doby zahájení provozování zdravotní péče Pelhřimovskou nemocnicí, a. s.,
Varianta 2
s pronájmem věcí movitých vložených do základního kapitálu Pelhřimovské nemocnice, a. s. Nemocnici Pelhřimov, příspěvkové organizaci, a to na dobu určitou do doby zahájení provozování zdravotní péče Pelhřimovskou nemocnicí, a. s. s tím, že nájemné bude stanoveno částkou ... ročně
Odpovědnost ředitel nemocnice, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, právní poradce
Termín 10. 1. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz