Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2005-16

RK-40-2005-16.doc  RK-40-2005-16pr1.pdf
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-40-2005-16
NázevSouhlas s "Rozšířením digitalizace pro RDG oddělení Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace" formou nákupu na splátky
Zpracoval D. Buřičová, V. Švarcová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDle § 35 zákona 250/2000 Sb., zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů může příspěvková organizace pořizovat věci nákupem na splátky nebo smlouvou o nájmu s právem koupě jen po předchozím souhlasu zřizovatele.
V roce 2004 byl v Nemocnici Jihlava započat projekt v rámci přechodu radiodiagnostického oddělení (RDG) z "mokré" na "suchou" cestu. V této chvíli je nemocnice před dokončením kompletní digitalizace RDG a pokud projekt nedokončí, bude se stávající provoz finančně prodražovat. Výhledově je přechod na "suchou" cestu nevyhnutelný pro všechny nemocnice. Tzv. "mokrá cesta" RDG snímků je více nákladná a nepraktická - zejména v oblasti konzultací s jinými zařízeními atd. a její používání postupně ustupuje. Předpokládá se, že náklady na "mokrou" cestu ještě porostou právě vlivem nastupující digitalizace a to vlivem menších odběrů materiálu, který je pro "mokrou" cestu určen. Ekonomicky a také prakticky je "suchá" cesta pro nemocnici nezbytnou.
Návrh řešení 29. 4. 2004 byla vypsána veřejná zakázka na "Vybavení nemocnice Jihlava systémem pro archivaci a distribuci digitálních obrazových dat" na základě souhlasu majetkového odboru KrÚ Vysočina. Výzva byla zadána ve smyslu § 49a zákona číslo 199/1994 Sb., v platném znění. Delegování zástupců zřizovatele bylo schváleno usnesením rady kraje číslo 0673/18/2004/RK. Z nabídky tří přihlášených zájemců (OR-CZ spol. s r.o., STAPRO s.r.o. a FOMEI a.s.) byla vybrána nabídka firmy FOMEI a.s. v ceně 4.248 tis. Kč. S uvedenou firmou byly dohodnuty pravidelné měsíční splátky ve výši 118 tis. Kč, přičemž první dvě splátky byly zaplaceny v souladu s investičním plánem pro rok 2004 ve výši 236 tis. Kč. V investičním plánu pro rok 2005 je uvedená akce evidovaná pod názvem Digitalizace Fomei ve výši 1 416 tis. Kč a splátky jsou prováděny v pravidelných měsíčních intervalech (forma investiční dotace z nájemného).
Protože se jedná o systém s úzce specializovaným softwarem a hardwarem, byla dne 6.9. 2005 vypsána výzva k jednacímu řízení bez uveřejnění ve smyslu § 27, odst. 2 písm. b zákona č. 40/2004 Sb., v platném znění na "Rozšíření digitalizace pro RDG oddělení", pro jednoho uchazeče. Vyjádření firmy FOMEI a.s. k licenčnímu rozšíření PACS systému v Nemocnici Jihlava, p. o. je uvedeno v materiálu RK-40-2005-16, př.1. Dokončení projektu digitalizace rentgenových snímků je plánováno v celkové hodnotě dodávky 8.220.000 Kč včetně DPH. Tato dodávka by měla být splácena formou 36 měsíčních splátek. Výše 1. - 6. splátky činí 645.000 Kč včetně DPH, výše 7. - 36. splátky činí 145.000 Kč včetně DPH.
V materiálu RK-39-2005-51,př.2 byla předložena kalkulace úspory nákladů v případě dokončení projektu digitalizace s firmou FOMEI. Přesto, že přímé jednoznačné úspory materiálů a služeb nepokrývají plně splátky pořizovací ceny, další nepřímé úspory a diametrální skok v kvalitě práce hovoří pro nemocnici i pacienty ve prospěch realizace tohoto projektu.
Vedení Nemocnice Jihlava si současně zajistilo porovnání cenové nabídky u jiných odborných firem. Firma Siemens byla dražší, Agfa požadovanou čtečku, která je nejdražší ze zakázky, vůbec nevyrábí. Firma Kodak zaslala nabídku za nižší cenu, která ale při dopočtení ceny za konzole (které jsou součástí nabídky firmy Fuji) je cenově srovnatelná s nabídkou Kodak.
K tomu je nutno přihlédnout k dalším technickým a provozním výhodám, které byly dány již prvním výběrovým řízením a tedy tím že čtečku Fuji (s možností záměn již nakoupených kazet) již v nemocnici mají. Nabídka firmy Kodak by se tedy navýšila nutností dokoupit více kazet. S ohledem na výše uvedené se navrhuje radě kraje souhlasit s "Rozšířením digitalizace pro RDG oddělení" formou nákupu na splátky.
StanoviskaEkonomický odbor k předloženému návrhu nemá připomínky. Vzhledem k odborné problematice odbor doporučuje, aby u investičně náročných akcí (zejména u zadlužených nemocnic) se nezbytnost nákupu zdravotnické techniky konzultovala i v rámci odborného zázemí.
Odbor informatiky plně souhlasí s technickou stránkou navrhovaného řešení. Projekt digitalizace RDG byl podrobně konzultován s informatiky Nemocnice Jihlava. Digitalizace diagnostických výstupů je obecným trendem, kterému se nevyhnou ani zdravotnická zařízení zřizovaná krajem Vysočina. Samotné technické zabezpečení digitalizace je plně v souladu s koncepcí informatizace kraje a některé jeho výstupy (např. systém zálohování dat) plánujeme využít i pro ostatní organizace.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s rozšířením digitalizace RTG oddělení Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace dle předmětu smlouvy s firmou FOMEI a. s. Uruguayská 176, 120 00 Praha 2, ve formě 36 měsíčních splátek.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz