Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2005-06

RK-40-2005-06.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-40-2005-06
NázevZřízení věcného břemene v k. ú. a obci Žďár nad Sázavou
Zpracoval Z. Berka, J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuUsnesením 0442/14/2005/RK ze dne 12. dubna 2005 schválila rada kraje mimo jiné stavební záměr stavby "SUS Žďár nad Sázavou - sklad posypového materiálu". Stavba je dokončena a uvedena do provozu. Součástí této stavby bylo vybudování NN přípojky el. energie ze stávajícího RE pilíře firmy Uchytil. Přípojka NN vede částečně po pozemku par. č. 6843/1 v k. ú. Město Žďár, obec Žďár nad Sázavou ve vlastnictví Josefa Uchytila, bytem Radostín nad Oslavou č.p. 245. Vzhledem k tomu, že je třeba, aby v budoucnu bylo možné uvedenou přípojku užívat, kdykoli na ní provést údržbu a opravu, je nutné uzavřít s vlastníkem uvedeného pozemku smlouvu o zřízení věcného břemene, kdy oprávněným z věcného břemen bude kraje Vysočina a povinným z věcného břemene Josef Uchytil jako vlastník zatěžovaného pozemku.
Vlastník pozemku podmínil svůj souhlas s napojením přípojky NN z jeho pilíře a vedením po pozemku v jeho vlastnictví tím, že kraj Vysočina uhradí poměrnou část nákladů na vybudování přípojky NN v jeho vlastnictví, která byla odborných odhadem stanovena na částku 45 000,- Kč a 1/2 nákladů přeložky VN 22 kV č. 342, tj. 85 756,- Kč. Celková částka k úhradě činí 130 756,- Kč. Úhrada výše uvedených částek je nejefektivnější způsob úhrady nákladů spojených s napojením skladu posypového materiálu na elektrickou energii.
Návrh řešení OM navrhuje uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene užívání části pozemku par. č. 6843/1 v k.ú. Město Žďár, obec Žďár nad Sázavou spočívající v uložení a provozování přípojky NN a dále vstupu a vjezdu na uvedený pozemek oprávněným z věcného břemene či jeho dodavatelů. Rozsah věcného břemene je stanoven geometrickým plánem na zaměření věcného břemene po pozemku výše uvedeném.
Součástí této smlouvy bude i ujednání, kterým se kraj Vysočina zaváže uhradit povinnému z věcného břemene poměrnou část nákladů na vybudování přípojky NN v jeho vlastnictví a náklady na přeložku VN. Vzhledem k tomu, že tento způsob napojení skladu posypového materiálu na el. energii je nejekonomičtější (vybudování nové přípojky není vzhledem k majetkoprávním vztahům možné a všechny ostatní alternativy jsou dražší), navrhuje OM požadovanou částku uhradit povinnému z věcného břemene jako nezbytný náklad uvedené stavby.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
uzavření smlouvy o zřízení věcného břemene užívání části pozemku par. č. 6843/1 v k. ú. Město Žďár, obec Žďár nad Sázavou spočívající v uložení a provozování přípojky NN a dále vstupu a vjezdu na uvedený pozemek oprávněným z věcného břemene či jeho dodavatelů za úhradu ve výši 1,- Kč, s tím, že součástí smlouvy bude ujednání o úhradě dalších nezbytných nákladů spojených se stavbou ve výši 130 756,- Kč.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín leden 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz