Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2005-36

RK-39-2005-36.doc  RK-39-2005-36pr1.doc  RK-39-2005-36pr1a.xls
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-39-2005-36
NázevKoncepce bezpečnosti silničního provozu v kraji Vysočina
Zpracoval M. Olšan
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuEvropská komise vyhlásila v roce 2001 cíl - redukci počtu usmrcených na silnicích států Evropského společenství z více než 40 000 v roce 2000 na polovinu v roce 2010. K této iniciativě se připojila i Česká republika vyhlášením "Národní strategie bezpečnosti silničního provozu", schválenou usnesením Vlády České republiky ze dne 28. dubna 2004 č. 394. Jejím záměrem je snížit počet usmrcených v provozu na pozemních komunikacích ČR do roku 2010 na 50% úrovně roku 2002. Provádět prevenci v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích ukládá zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, i krajským úřadům.
Návrh řešení V návaznosti na "Národní strategii bezpečnosti silničního provozu" vymezil odbor dopravy a silničního hospodářství základní okruhy problémů, vytyčil možná opatření a stanovil krátkodobé i dlouhodobé cíle vedoucí ke zlepšení bezpečnosti provozu vozidel na pozemních komunikacích kraje, které vyjádřil v předkládané krajské koncepci bezpečnosti silničního provozu. Vzhledem k tomu, že se kraj Vysočina nemůže s takto závažným problémem potýkat sám, bude tato koncepce sloužit k oslovení dalších subjektů k zapojení se do zvyšování bezpečnosti silničního provozu na území kraje (města a obce kraje Vysočina, Ministerstvo dopravy ČR, rozhlas, tisk, Policie ČR, městské police, Integrovaný záchranný systém, školy, automotokluby, pojišťovny, autoškoly, a další). Koncepce bude zároveň napomáhat především obecním úřadům pro vlastní činnost na úseku zvyšování bezpečnosti silničního provozu. Kromě metodického a faktického účelu bude přijetím v Radě kraje tato koncepce i vyjádřením politické vůle kraje k řešení neutěšeného stavu v bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích kraje (4,4% dopravních nehod a 7% usmrcených v rámci ČR).
Materiál neprošel jazykovou úpravou.
Odbor dopravy a silničního hospodářství žádá uvolnit částku 1.700,- Kč k zajištění jazykové úpravy smluvním dodavatelem. Vzhledem k tomu, že s výše uvedeným výdajem nebylo v kapitole Doprava uvažováno, navrhuje se pokrýt potřeby přesunem finančních prostředků v rámci rozpočtu kapitoly.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Doprava připomínky.
Odbor školství mládeže a sportu: odbor souhlasí a podporuje navrženou krajskou koncepci bezpečnosti silničního provozu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* předloženou "Koncepci bezpečnosti silničního provozu v kraji Vysočina" podle materiálu RK-39-2005-36, př. 1;
* rozpočtovou změnu na kapitole Doprava - snížení § 2212 Silnice, položka 5021 Ostatní osobní výdaje o částku 1.700,- Kč při současném zvýšení § 2223 Bezpečnost silničního provozu, položka 5169 Ostatní služby jinak nespecifikované o tuto částku na zajištění jazykové úpravy předloženého koncepčního materiálu.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor školství mládeže a sportu, odbor ekonomický
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz