Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2005-33

RK-39-2005-33.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-39-2005-33
NázevMonitoring klastrových iniciativ v kraji Vysočina
Zpracoval O. Wiesnerová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina uložila na svém 14. a 16. zasedání odboru regionálního rozvoje monitorovat stav klastrových iniciativ na území regionu a průběžně předkládat zprávy Radě kraje. Do současné doby Rada kraje Vysočina udělila pověření k podání žádosti do OPPP priorita 1.4.KLASTRY dvěma subjektům, pro klastr Přesná Vysočina a Dřevozpracující klastr.
Návrh řešení Aktivity mapování klastru Přesná Vysočina jsou ve fázi obdržení souhlasu od potencionálních účastníků, kdy největším časovým problémem je komunikace s firmou BOSCH diesel. Ač se nejedná o malý a střední podnik, agentura Czechinvest, vzhledem k oborovému zaměření klastru, vyjádřila stanovisko, že by tato firma měla být do mapování klastru začleněna. Vzhledem k tomu, že členem klastru musí být subjekt tercionálního vzdělávání na podporu výzkumu a vývoje, byla kontaktována VUT v Brně, fakulta strojní, která musí písemně vyjádřit souhlas o účasti na projektu. Agentura Czechinvest rovněž obdržela návrh Žádosti, zpracovatel byl upozorněn na nedostatky a v současné době dopracovává finální podobu Žádosti, která bude Czechinvestu opět předložena ke schválení.

Aktivity Dřevozpracujícího klastru jsou ve fázi podání Žádosti, která byla předložena na Czechinvest v srpnu t.r., oficiální rozhodnutí o přidělení dotace nebylo dosud vydáno. Pro potřeby potencionálních členů klastru i pro subjekty zvenčí, byl vytvořen web se základními informacemi o klastrových iniciativách v tomto oboru. Potencionální zájemci o členství v klastru byli začleněni do dotazníkového šetření, na základě výsledků budou následující iniciativy směřovány tak, aby se mohlo zapojit co nejvíce subjektů. Dále proběhlo několik informačních a koordinačních schůzek. Po obdržení oficiálního stanoviska Czechinvestu o přidělení dotace jsou naplánovány koordinační schůzky operativního managmentu projektu a proběhnou individuální schůzky s klíčovými představiteli budoucího klastru. Zároveň bude přepracován a rozšířen web tak, aby v on-line systému sloužil ke komunikaci mezi subjekty a byl zdrojem informací o činnosti a aktivitách. Následně je vypracován harmonogram pracovních schůzek a workshopů.
Současně byl odbor regionálního rozvoje požádán o potvrzení souladu se strategií kraje Vysočina pro klastr nábytkářský (žadatel Svaz českých a moravských výrobních družstev se sídlem v Praze) a pivovarnický (žadatel RPIC Pce s.r.o. se sídlem v Pardubicích). Oba tyto klastry se formují napříč několika kraji a týkají se i několika firem v našem regionu. Vzhledem k tomu, že nosné množství firem se nachází na územích jiných krajů, nebyla Rada kraje Vysočina požádána o udělení pověření.
Komunikace s oslovenými subjekty a s agenturou Czechinvest je časově mnohem náročnější, než se v počátku projektu předpokládalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o nové aktivity, se kterými je obecně málo zkušeností, vývoj se dá velmi těžko předpokládat. Proto může docházet k časovým prodlevám, které se dají objektivně velmi těžko ovlivnit.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu o monitoringu klastrových iniciativ v kraji Vysočina.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz