Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2005-21

RK-39-2005-21.doc  RK-39-2005-21pr1.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-39-2005-21
NázevNávrh na rozpočtové opatření v rámci kapitoly Školství
Zpracoval K. Ubr
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuVe dnech 20. - 26. 11. tohoto roku proběhla návštěva týmu 5 pedagogů z Irska (ředitelů školských subjektů) v kraji Vysočina jako druhé fáze projektu "Odborné vzdělávání v Irsku" v rámci programu Leonardo da Vinci. Předkladatelem projektu za českou stranu je SOŠ a SOU Jihlava, K. Světlé 2. Tato návštěva navazovala na návštěvu českého týmu v Irsku. Účelem projektu je seznámit se se školskými systémy (včetně řízení a financování) s důrazem na problematiku odborného vzdělávání mládeže a dospělých, a to nejen hlavního proudu, ale také zdravotně nebo sociálně handicapovaných. V průběhu projektu se ukazuje, že irský model může být vhodnou inspirací i pro probíhající změny na druhém stupni základních škol u nás.
Součástí pobytu byl seminář o vzdělávacích systémech, které se navíc zúčastnili další zahraniční partneři, dále se pak uskutečnila diskusní setkání na 12 různých vzdělávacích organizacích v našem kraji a setkání s pedagogy - metodiky na Pedagogickém centru Vysočina. Diskuse na téma řízení a financování proběhla v prostorách kraje (program je v materiálu RK-39-2005-21, př. 1).
Část nákladů na zajištění akce nebylo možné uhradit z prostředků programu a škola je kryla z vlastního rozpočtu. Jednalo se zejména o náklady na zabezpečení mezinárodního semináře (materiály pro účastníky, tlumočník, obsluha didaktické techniky, příprava a úklid místnosti, občerstvení a slavnostní oběd, ubytování slovenských partnerů).
Návrh řešení OŠMS navrhuje finančně podpořit školu a poskytnout jí příspěvek na částečné pokrytí nákladů na mezinárodní výměnu (na seminář) ve výši 18 500,- Kč. OŠMS s akcí počítal a v kapitole Školství v položce Vzdělávání v oblasti řízení škol má pro tento účel vyčleněny prostředky.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Školství připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtovou změnu v rámci kapitoly Školství, snížení § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání při současném zvýšení § 3123 Střední odborná učiliště a učiliště, ve výši
18 500,- Kč;
* navýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz příspěvkové organizace Střední odborná škola a střední odborné učiliště Jihlava, K. Světlé 2 o částku 18 500,- Kč dle materiálu RK-39-2005-21.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz