Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2005-30

RK-38-2005-30.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-38-2005-30
NázevInformace o přípravě architektonické soutěže na sídlo Krajské knihovny Vysočiny
Zpracoval Z. Berka
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuRada kraje, usnesením č. 1486/38/2004/RK ze dne 5. 11. 2004, vzala na vědomí informaci o jednání soutěžní poroty na architektonickou soutěž na sídlo Krajské knihovny Vysočiny. Toto jednání proběhlo dne 2. 11. 2004 v Havlíčkově Brodě a bylo spojeno s prohlídkou pozemku plánovaného k umístění stavby. Odborná část poroty vyslovila názor, že navržené území (pouze pozemek mezi stávajícími budovami) neodpovídá významu a charakteru zamýšlené stavby a vznesla obavu o zdárný výsledek celé soutěže. Proto bylo navrženo využití, respektive začlenění stávající budovy "F" do konceptu výstavby sídla Krajské knihovny. Problém se jeví v rozhodnutí, zda při vyhlášení soutěže stanovit, že budovu "F" bude povinně v návrzích využita (rekonstrukce budovy "F" + nástavba nebo přístavba), nebo že pro návrhy bude vymezen jen volný prostor (budova "F" bude odstraněna). Dle zástupců komory architektů není možné nechat v jednokolové soutěži volnost soutěžícím, protože by soutěžní návrhy nebyly srovnatelné a vyhodnotitelné. Tento problém lze vyřešit vyhlášením dvoukolové architektonické soutěže. První kolo soutěže (soutěžící budou mít volnost ve svých návrzích) prokáže, zda využití budovy "F" je reálné a efektivní. Na základě vyhodnocení soutěžních návrhů v prvním kole bude doporučeno vyhlašovateli vyhlášení druhého kola s konkrétním zadáním.
OM připravil veškeré podklady nutné pro budoucí vyhlášení dvoukolové architektonické soutěže (zmapování okolních objektů - fasády, výškové zaměření, dispozice budovy "F" atd.)
Návrh řešení OM navrhuje vyhlášení dvoukolové architektonické soutěže. První kolo soutěže prokáže, zda využití budovy "F" je reálné a efektivní (odměnou pro úspěšné arch. návrhy bude zařazení do druhého kola soutěže). V druhém kole soutěže bude vybrán vítězný návrh, jehož autoři budou vyzváni ke zpracování dalších stupňů PD.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o přípravě architektonické soutěže na sídlo Krajské knihovny Vysočiny a
ukládá
odboru majetkovému předložit radě kraje návrh na vyhlášení dvoukolové architektonické soutěže na sídlo Krajské knihovny Vysočiny.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 1. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz