Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2005-13

RK-38-2005-13.doc  RK-38-2005-13pr1.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-38-2005-13
NázevOrganizace lékařské služby první pomoci
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuLékařská služba první pomoci (dále jen LSPP) zabezpečuje ošetření v případech náhle vzniklého onemocnění či náhlého zhoršení zdravotního stavu, mimo pravidelný provoz zdravotnických zařízení, a to pokud nedochází k bezprostřednímu ohrožení zdraví či života.
Legislativně je v současné době upraveno pouze oprávnění kraje příslušného k registraci požádat nestátní zdravotnické zařízení o uzavření smlouvy k podílení se na LSPP. Toto nestátní zdravotnické zařízení je povinno se v únosné míře podílet na zajištění této služby. Pojem únosná míra neřeší žádný další předpis, dle výkladu MZ ČR únosnou míru si stanoví každý lékař individuálně sám. Právní úpravou není stanovena ani výše odměny za pohotovostní služby, která tedy musí být určena při jednání mezi smluvními stranami. Samotná organizace LSPP také není upravena právním předpisem a není tak stanoveno, kdo má zabezpečit provoz LSPP po organizační stránce, kdo jej má financovat a jaká by měla být hustota její sítě.

Rada kraje Vysočina se problematikou lékařské služby první pomoci zabývala na svém jednání již 19. listopadu 2002 a usnesením č. 726/39/2002/RK rozhodla o zabezpečení LSPP za součinnosti kraje s pověřenými obcemi tak, aby se tyto obce mohly podílet na tvorbě sítě stanovišť, v nichž bude tato služba poskytována. Tento postup byl zvolen s ohledem na skutečnost, že současná právní úprava kraji nesvěřuje kompetenci organizovat LSPP a rozhodovat o síti jejích stanovišť. Z tohoto důvodu byla dána přednost zabezpečení LSPP na základě vzájemné dohody mezi subjekty, které se na něm budou podílet. Všechny finanční prostředky, které kraj Vysočina obdržel od státu na rok 2003 na organizaci lékařské služby první pomoci, byly rozděleny na jednotlivá stanoviště podle velikostí spádového území. V této částce je zakalkulován podíl na zajištění všech typů LSPP - pro dospělé, pro děti a dorost, stomatologickou a lékárenskou. Kraj Vysočina dle zmiňovaného usnesení rady pověřeným obcím poskytne metodickou pomoc při organizaci LSPP.
Byla tedy dána pevná částka, jíž se kraj Vysočina do dnešního dne podílí na zabezpečení LSPP na svém území a která je rozdělována jako dotace na jednotlivé spádové oblasti.
Dne 9. 12. 2003 projednala na svém zasedání rada kraje organizaci lékařské služby první pomoci na rok 2004 a svým usnesením č. 1350/40/2003/RK schválila postup zabezpečení LSPP i pro rok 2004 v souladu s usnesením č. 726/39/2002/RK ze dne 19. 11. 2002.
Dne 1. 11. 2005 schválila rada kraje svým usnesením č. 0068/03/2005/RK postup kraje při zabezpečení LSPP i pro rok 2005 v souladu s usnesením č. 726/39/2002/RK ze dne 19. 11. 2002.

Z údajů uvedených v materiálu RK-38 -2005-13, př.1 je patrné, že k otázce zajištění lékařské služby první pomoci přistoupily jednotlivé obce rozdílně, takže se výrazně liší rozsah LSPP co do typu poskytované LSPP(pro dospělé, pro děti a dorost, stomatologická a lékárenská), co rozsahu LSPP a v konečném důsledku i co do výše ohodnocení jednotlivých lékařů. Ve svém důsledku dochází v praxi k tomu, že přestože jsou finanční prostředky rozdělovány podle počtu obyvatel ve spádové oblasti a jejich výše zahrnuje všechny druhy LSPP, není rozsah LSPP v rámci kraje Vysočina stejný pro všechny občany. Ti se potom obracejí o pomoc do nemocnic kraje, kde jsou ošetřeni. Ne ve všech případech se však do nemocnic dostanou i finanční příspěvky vyčleněné na LSPP. Ty mnohdy zůstávají ve spádovém území obce, ze které se pacient dostaví do nemocnice k ošetření.
Návrh řešení V průběhu předcházejícího měsíce bylo s odborem sociálních věcí a zdravotnictví konzultováno několik podnětů týkajících se jak ponechání stávajícího systému zabezpečování LSPP, tak i navrhovaných změn systému. Z tohoto důvodu se navrhuje radě doporučit zastupitelstvu schválení jedné z možných variant zabezpečení LSPP s účinností od 1. 7. 2006.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví po zvážení všech variant možné organizace LSPP na území kraje preferuje variantu C.
StanoviskaZdravotní komise rady kraje se organizací LSPP zabývala již v roce 2002 a doporučila zřídit jednu nevýjezdovou LSPP pro dospělé na okres (ordinační hodiny ve všední den 17 - 7 hod., v sobotu, v neděli a ve svátek nepřetržitě) a jednu nevýjezdovou LSPP pro děti na okres (ordinační hodiny ve všední den 17 - 22 hod., v sobotu, v neděli a ve svátek 8 - 18 hod.)
Návrh usneseníVarianta A
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit ponechání systému zajištění lékařské služby první pomoci v souladu s usnesením rady kraje č. 726/39/2002/RK ze dne 19. listopadu 2002 a potvrzeného pro roky 2004 a 2005 usneseními č. 1350/40/2003/RK a č. 0068/03/2005/RK. Těmito rozhodnutími rozhodla rada o zabezpečení LSPP za součinnosti kraje s pověřenými obcemi tak, aby se tyto obce mohly podílet na tvorbě sítě stanovišť, v nichž bude tato služba poskytována. Všechny finanční prostředky jsou rozdělovány na jednotlivá stanoviště podle velikostí spádového území. V této částce je zakalkulován podíl na zajištění všech typů LSPP - pro dospělé, pro děti a dorost, stomatologickou a lékárenskou.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín od 1. 7. 2006 průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz