Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2005-56

RK-35-2005-56.doc
Číslo materiálu56
Číslo jednacíRK-35-2005-56
NázevProjekt Sjednocení digitálního zpracování územně plánovací dokumentace
Zpracoval: J. Hiess, P. Průža
Předkládá P. Pavlinec, J. Strejček
Počet příloh
Popis problémuObsah územně plánovací dokumentace obcí a územního plánu velkého územního celku (dále jen ÚPD) je dán stavebním zákonem č. 50/1976 Sb. v platném znění, a prováděcí vyhláškou. Není však stanovena forma a grafické znázornění. V současné době se ÚPD zpracovávají v klasické (papírové) a v digitální formě, ve formátu GIS nebo ve formátech CAD převoditelných do GIS. Současná forma dokumentace neumožňuje efektivní práci OÚPSŘ, jiných odborů KrÚ, prvoinstančních orgánů územního plánování ani dalších orgánů veřejné správy. Ústřední orgán státní správy na úseku územního plánování navrhuje v novém stavebním zákonu nové povinnosti, které nelze splnit dosud užívanými metodami práce. Zkušenosti ukázaly, že problém lze efektivně řešit nasazením geoinformační technologie, GIS.
Návrh řešení Pokud bude projektantům ÚPD zadáváno projektování dokumentace podle jednotného metodického předpisu, bude možné digitální ÚPD všech obcí a velkého územního celku propojit, jednodušeji aktualizovat, jednoduše a uceleně publikovat na internetu. Mimo zmíněných přínosů to umožní účinnější veřejná projednání a dostupnost územních plánů veřejnosti. OÚPSŘ a OI ve shodě navrhují řešit situaci projektem Sjednocení digitálního zpracování územně plánovací dokumentace. Skládá se ze dvou částí.
1. Část územního plánování. V této části se předpokládá vytvoření jednotného katalogu jevů, který bude zachycovat všechny jevy, odpovídající návrhu nové prováděcí vyhlášky o územně plánovacích podkladech a územně plánovací dokumentaci, vydané k novému stavebnímu zákonu. Pro tuto část se předpokládají náklady na zakoupení katalogu ve výši cca 300 tis. Kč, v roce 2006. O tuto částku by byl povýšen rozpočet kapitoly odboru ÚPSŘ.
2. Část digitálního zpracování ÚPD zahrnuje: datového modelu pro vstupní CAD a výstupní GIS systémy, SW modul .K+K pro kontroly a konverze geodat, pravidla pro import do geodatabáze, pravidla pro vizualizace na internetu, technologická pravidla projektování a procesní zásady zadávání, projektování, přebírání, převádění, publikování a přenášení digitální ÚPD. První fáze ve výši 200 tis. Kč bude realizovaná v r. 2005 v rámci obecné geoinformační infrastruktury kraje v projektu Digitální plánování z rozpočtu OI.
Projekt bude využíván i pro potřeby obcí. Katalog urbanistických jevů a GIS součásti projektu budou zdarma poskytnuty pořizovatelům ÚPD a projektantům ÚPD na území kraje, aby byla zajištěna jednotnost a návaznost zpracovávaných ÚPD.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předložený návrh a souhlasí s povýšením na kapitole Územní plánování do rozpočtu kraje na rok 2006 o 300 tis. Kč.
Odpovědnost odbor informatiky a odbor ÚPSŘ
Termín v roce 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz