Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2005-43

RK-37-2005-43.doc  RK-37-2005-43pr1.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-37-2005-43
NázevHospicové hnutí Vysočina - informace o průběhu projektu "rodinný pokoj", žádost o finanční spoluúčast kraje Vysočina
Zpracoval M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPodpora tomuto projektu byla již vyjádřena Radou kraje Vysočina v Usnesení rady kraje č. 0393/13/2005RK (materiály RK-13-2005-24, RK-13-2005-24, př. 1., RK-13-2005-24, př. 2., a RK-13-2005-24, př. 3).
Rada kraje Vysočina vzala na vědomí projekt Hospicového hnutí Vysočina na realizaci přípravné fáze zřízení "rodinného pokoje" v LDN Buchtův kopec dle materiálu RK-13-2005-24, př. 1 a schválila vyjádření podpory tohoto projektu formou doporučujícího dopisu dle materiálu RK-13-2005-24, př. 3. s tím, že kraj Vysočina má zájem na poskytování paliativní péče v rodinném pokoji v léčebně pro dlouhodobě nemocné Buchtův kopec po realizaci výše uvedeného projektu.

Projekt na "přípravnou fázi" podalo občanské sdružení se žádostí o spolupráci při financování projektu do výběrového řízení na projekty Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Projekt ve výběrovém řízení ve velké konkurenci uspěl (bylo podáno kolem 80 projektů, vybrány k podpoře byly pouze 3) a bude podpořen částkou 120.000,- Kč (tedy nižší, než o jakou bylo žádáno - žádáno o 190.000,- Kč). Původní rozpočet projektu ve výši 223.000,- Kč byl proto zredukován na částku 182.000,- Kč. Tyto náklady budou uhrazeny z největší části z prostředků přidělených Výborem dobré vůle - Nadace Olgy Havlové (120.000,- Kč), část nákladů (22.000,- Kč) uhradí Hospicové hnutí Vysočina ze svých zdrojů. Na zbývající část nákladů ve výši 40.000,- Kč žádá Hospicové hnutí Vysočina o finanční spoluúčast kraj Vysočina.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví obdržel žádost Hospicového hnutí Vysočina, o. s. o finanční spoluúčast na realizovaném projektu rodinný pokoj. Tento projekt je rozdělen na dvě fáze. Přípravná fáze probíhá právě nyní (podzim 2005) a skončí ke konci roku 2005. Jejím cílem je zřídit a vybavit rodinný pokoj, uspořádat kurz paliativní péče pro zdravotníky LDN Buchtův kopec a připravit propagaci rodinného pokoje. Realizační fáze proběhne v roce 2006. Jejím cílem bude rodinný pokoj provozovat a po roce provozu podat zprávu o tom, zda je tato forma péče účelná, zda je o ni zájem ze strany pacientů a rodin, zda je možné ji realizovat v současných LDN bez velkých dodatečných nákladů apod.
Návrh řešení Současný systém sociální a zdravotní péče je zaměřen zejména na léčení a prevenci fyzických příčin nebo následků nemocí. Na sociální, psychické a duchovní aspekty nemoci, stáří a umírání je však i nadále kladen pouze nedostatečný důraz. Z tohoto důvodu byla skupinou odborníků, soustředěných pod hlavičkou Hospicového občanského sdružení Cesta domů, zpracována Koncepce paliativní péče v ČR. Dle výstupů této koncepce je potřeba změny nejnaléhavější v následujících čtyřech oblastech: vzdělávání zdravotníků a dalších pečujících profesí, působení na odbornou veřejnost, podpora inovativních pilotních projektů a sledování a vyhodnocování péče o terminálně nemocné a umírající.
Projekt "rodinného pokoje" Hospicového hnutí Vysočina v LDN Buchtův kopec naplňuje tuto naléhavou potřebu ve všech čtyřech výše uvedených oblastech.
Hlavním cílem projektu je příprava a roční zkušební provoz "rodinného pokoje" v LDN Buchtův kopec. Závěrečné vyhodnocení a výstupy z tohoto projektu musí přinést odpověď na otázky, zda o tuto nabídku mají umírající a jejich rodiny zájem, zda rodiny, které tuto možnost využijí, ji hodnotí jako dobrou, jak tuto možnost hodnotí lékaři LDN a zdravotnický personál a zda je možné tento typ péče integrovat do systému zdravotnické a ošetřovatelské péče v LDN.
Projekt "rodinný pokoj" Hospicového hnutí Vysočina, o. s. by se tak mohl jako pilotní projekt stát příležitostí k ověření použitelnosti formy rodinných pokojů, popřípadě specializovaných oddělení v nemocnicích nebo zařízeních sociální péče v kraji Vysočina.
Z toho důvodu navrhujeme radě kraje vzít na vědomí informaci o realizaci projektu "rodinný pokoj" a poskytnout Hospicovému hnutí Vysočina, o. s. podporu praktické realizaci projektu "rodinný pokoj" formou finanční spoluúčasti kraje Vysočina ve výši 40.000,- Kč dle materiálu RK-37-2005-43. Finanční příspěvek navrhujeme zdrojově krýt z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky, aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 12 653 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o praktické realizaci projektu "rodinného pokoje" dle materiálu RK-37-2005-43 a
schvaluje
* poskytnutí dotace kraje Vysočina občanskému sdružení Hospicové hnutí Vysočina na podporu praktické realizace projektu "rodinný pokoj" ve výši 40 tis. Kč dle materiálu
RK-37-2005-43;
* navýšení rozpočtu kapitoly Sociální věci (§ 4319 Ostatní sociální péče a pomoc zdravotně postiženým) o částku 40 tis. Kč kryté snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje (§ 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené), položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ve stejném objemu 40 tis. Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz