Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2005-34

RK-37-2005-34.doc  RK-37-2005-34pr1.doc  RK-37-2005-34pr2.doc  RK-37-2005-34pr3.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-37-2005-34
NázevProjekt SomtNet-MAX financovaný z Broadbandového fondu MIČR - partnerské smlouvy s krajem Vysočina
Zpracoval P. Pavlinec, V. Jáchim
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuV roce 2005 byl na základě "Národní politiky pro vysokorychlostní přístup k internetu" Ministerstvem informatiky ČR vytvořen dotační fond pro podporu projektů týkajících se rozvoje vysokorychlostního internetu v České republice - tzv. Broadbandový fond MIČR. Projekty, které je možné z tohoto fondu spolufinancovat až do výše 70% rozpočtu, musí spadat do následujících třech oblastí:
a) Infrastruktura
b) Obsah, aplikace, služby
c) Marketing, osvěta, podpora

Odbor informatiky dlouhodobě spolupracuje s městy a obcemi kraje Vysočina při rozvoji páteřní a metropolitní telekomunikační infrastruktury budované z veřejných zdrojů a řešící problém selhání telekomunikačního trhu v některých oblastech kraje. Jako významný rozvojový projektový záměr bylo zvoleno otestování nové mikrovlné telekomunikační technologie WiMax v návaznosti na krajskou páteřní síť ROWANet. Toto řešení by v případě úspěšného testování mohlo sloužit jako vhodný způsob budování telekomunikační infrastruktury v oblastech hornatého charakteru s problematickou realizací optických tras. Projektový záměr (detailní popis naleznete v příloze č.1) byl vypracován spolu s mikroregionem Telčsko a občanským sdružením SomtNet, které provozuje mikroregionální síť SomtNet. Vzhledem k tomu, že žadatelem o financování projektu bude kraj Vysočina, byly připraveny partnerské smlouvy, které budou upravovat vzájemné vztahy mezi krajem, mikroregionem a občanským sdružením. Tyto smlouvy jsou předloženy v přílohách materiálu č. 2 a 3.
Návrh řešení Vzhledem k uzávěrce přijímání žádostí o financování projektů, která byla MIČR stanovena na 9.12.2005, odbor informatiky předkládá radě kraje projektový záměr SomtNet-MAX ke schválení s tím, že současně žádá o schválení kofinancování projektu z rozpočtu kraje ve výši 0,615 mil. Kč. Tato částka činí 30% z celkového rozpočtu projektu 2,05 mil. Kč, zbylou část by měl v případě schválení financovat Státní rozpočet ČR. Uvolnění finančních prostředků z rozpočtu kraje je vázáno na schválení podpory projektu z dotace MIČR. Ke schválení radě kraje jsou rovněž předloženy obě partnerské smlouvy.
¨
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje: návrh smlouvy o partnerství je v souladu s obecně závaznými právními předpisy a obsahově naplňuje princip partnerství v projektu.

Odbor ekonomický: nemá připomínky. Podíl kraje bude rozpočtově řešen až po schválení projektu samostatnou rozpočtovou změnou.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s další přípravou a v případě schválení žádosti o financování projektu z Broadbandového fondu s realizací projektu "SomtNet-MAX" a
schvaluje
jeho spolufinancování do výše 30% celkového rozpočtu (0,615 mil. Kč) z rozpočtu kraje Vysočina spolu s uzavřením partnerských smluv s mikroregionem Telčsko a občanským sdružením SomtNet dle materiálů RK-37-2005-34, př. 2 a př. 3.
Odpovědnost OI
Termín prosinec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz