Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2005-13

RK-37-2005-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-37-2005-13
NázevSouhlas se zápůjčkou skříňkového betlému ze sbírek Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, na výstavu betlémů "100 jesliček" v Římě
Zpracoval J. Komínová, K. Lisá
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuV roce 2003 se kraj Vysočina poprvé zapojil do velké výstavy betlémů "Mostra dei 100 presepi", která se každoročně koná v centru Říma. Jedná se o výstavu dobových betlémů i současných děl nejen z italských regionů, ale z celého světa. Výstavu pořádá kulturní zařízení města Říma RIVISTA delle NAZIONI s. r. l., Pizza d´Ara Coeli, 12 - 00186 ROMA. Slavnostní zahájení letošního 30. ročníku výstavy proběhne dne 24. listopadu 2005 v 11:00 hod. v Bramantských sálech u baziliky Santa Maria del Popolo na náměstí Piazza del Popolo.
V předchozích dvou letech zde byly vystaveny skříňkové betlémy Cyrila Čelouda ze sbírek Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace. V letošním roce přihlásilo Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky ve Vatikánu, dva betlémy z kraje Vysočina.
Jedná se o třebíčský skříňkový betlém současného autora Antonína Žamberského (narozeného v roce 1952), který je evidován pod přírůstkovým číslem 19/2005 ve sbírce Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace. Autor při tvorbě využil staré figurální vzory a klasické třebíčské předlohy. Tradiční je i výroba kašírovaných skal, figurek malovaných na vyřezávaném tuhém lepenkovém papíru a nalepených na ručně vyřezávaných špejlích. Betlém je v tomto týdnu k vidění ve vitríně budovy A Krajského úřadu kraje Vysočina, kde byl nainstalován v rámci prezentace "exponátu měsíce".
Druhý vybraný betlém není zatím z majetku kraje Vysočina, ale je úzce spjat s naším krajem. Je to betlém z pálené hlíny z Centra hmatového modelování p. Štěpána Axmana z Tasova, který je vyrobený Axmanovou technikou modelování pro zdravotně postižené. Touto formou bude prezentováno praktické využití Axmanovy techniky při tvorbě figur betlémského příběhu. Instalace je zamýšlena tak, aby divák mohl betlém procházet a vše si prohlížet nejen očima, ale i rukama.
Počátkem měsíce listopadu obdrželo Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, informaci o zařazení výše uvedených betlémů na výstavu "100 jesliček". Z tohoto důvodu si Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, vyřizuje povolení k vývozu sbírek do zahraničí na Ministerstvu kultury České republiky dle zákona č. 122/2000 Sb., dále pojištění na přepravu a Smlouvu o výpůjčce do zahraničí. Výdaje spojené s touto prezentací a náklady na dopravu uhradí muzeum ze svého rozpočtu.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče po předchozím projednání s vedením Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, navrhuje radě kraje v souladu s jeho Zřizovací listinou a Organizačním řádem udělit souhlas s vývozem a prezentací třebíčského skříňkového betlému současného autora Antonína Žamberského na 30. ročníku výstavy "100 jesliček" v Římě ve dnech od 24. 11. 2005 do 9. 1. 2006.
Prezentace vybraných dvou betlémů naváže na v předchozích letech započatou spolupráci a přispěje k propagaci kraje Vysočina a jeho kulturního dědictví v zahraničí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s vývozem a zapůjčením třebíčského skříňkového betlému současného autora Antonína Žamberského ze sbírek Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, a jeho prezentací na 30. ročníku výstavy "100 jesliček", která se uskuteční v Římě od 24. 11. 2005 do
9. 1. 2006.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 24. 11. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz