Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2005-40

RK-36-2005-40.doc  RK-36-2005-40pr1.tif
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-36-2005-40
NázevŽádost o finanční podporu rozvojové aktivity SK Nové Město na Moravě
Zpracoval F. Dohnal
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuBěhem letošního roku proběhla řada jednání vedoucí k výstavbě biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě. Investorovi, kterým je SK Nové Město na Moravě se podařilo zvládnout celou stavební přípravu a zajistit dotaci ze státního rozpočtu i příspěvek města. Souběžně byla vedena jednání o poskytnutí finanční podpory kraje Vysočina na vybudování celého areálu, který bude ojedinělý v celé republice, ve Sportovní komisi Rady kraje Vysočina i se zástupci Českého olympijského výboru a českého biatlonového svazu. Sportovní komise Rady kraje Vysočina na svém jednání žádost investora projednala a přijala stanovisko.
SK Nové Město na Moravě připravil výstavbu ve dvou ucelených etapách z důvodu nutného přerušení prací kvůli připraveným závodům světového poháru v klasickém lyžování, přičemž celkové náklady oceněné formou výběrového řízení na dodavatele stavby činí přibližně
86 milionu Kč. První etapa, která by měla být dokončena do prosince letošního roku, je vyčíslena na 29,223 mil. Kč. Na financování se podílí státní rozpočet i rozpočet města, které pro první etapu uvolnilo 4,5 mil. korun.
Návrh řešení K žádostem tohoto typu zaujalo zastupitelstvo kraje systémový přístup, který je definován splněním několika kritérií:
1. aktivita je v souladu s programem rozvoje kraje Vysočina
2. aktivita má výslovně regionální či nadregionální rozměr
3. realizace aktivity přináší do kraje něco nového nebo alespoň přispívá k doplnění nutného rozsahu stávajících služeb
4. aktivita je financována žadatelem minimálně polovinou nutných nákladů, týkajících se podstaty akce
5. příspěvek kraje může být poskytnut výhradně po dokončení akce (případně její ucelené části.
Hodnocení kriterií pak bylo prováděno pětistupňovým bodováním:
4 - splňuje výborně
3 - splňuje
2 - splňuje s výhradami
1 - splňuje nedostatečně
0 - nesplňuje.
První kriterium je naplněno 4 body, sportovní komise vyjádřila stanovisko ke kriteriím 2 a 3. hodnocením dvakrát 4 body. Čtvrté kriterium je hodnoceno 2 body, vzhledem k tomu, že se na akci podílí i státní rozpočet a nejedná se tedy pouze o vlastní prostředky žadatele.
Biatlonový areál bude sloužit pro mistrovské závody až do úrovně mistrovství světa i světové poháry, současně však bude využíván i k rekreačnímu sportování. Vzhledem k jedinečnosti podmínek bude lákadlem, které do oblasti Žďárských vrchů může přivést tisíce zájemců po zimní sporty a tím výrazně ovlivnit i ekonomiku regionu.
Podpora z rozpočtu kraje je navrhována maximálně do výše jedné třetiny celkových nákladů vzhledem k hodnocení čtvrtého kriteria. Vzhledem k rozsahu investice a výši rozpočtu města považujeme podíl města na investici za přiměřený, nicméně předpokládáme, že město i investor musí zajistit dvě třetiny finančních prostředků z jiných zdrojů.. Rovněž je nutné, aby poskytnuté prostředky kraje byly skutečně použity na daný účel, proto se podpora z rozpočtu kraje uvolňuje až po úspěšné realizaci akce, případně její ucelené části.
Celkový příspěvek kraje by tedy činil maximálně jednu třetinu celkových nákladů, tj. 28,695 mil. Kč, přičemž v tomto roce by mohla být vyplacena podpora do max. výše 9,5 mil. Kč po dokončení první etapy.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Dotaci navrhuje poskytnout převodem z Fondu strategických rezerv, určenému k podpoře rozvojových aktivit.

Usnesení 010/05/2005/Ksvč
Komise pro sport a volný čas Rady kraje Vysočina
doporučuje Radě kraje Vysočina
podpořit
investiční aktivity při realizaci "Biatlonového areálu" Novém Městě na Moravě.
Usnesení bylo přijato 12 hlasy, proti 0, zdržel se 0.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* poskytnutí dotace SK Nové Město na Moravě na výstavbu biatlonového areálu ve výši do 33 % skutečných investičních nákladů v roce 2005 a 2006 na vybudování tohoto areálu, maximálně však ve výši 28,695 mil. Kč. Finanční prostředky budou uvolněny po ukončení realizace stavebních prací ve dvou ucelených etapách plánovaných pro jednotlivé roky na základě předložených dokladů; do 15 dnů po jejich předložení;
* zvýšit kapitolu Nemovitý majetek, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost o částku odpovídající 33% prokázaných nákladů jednotlivých stavebních etap, maximálně však o 28,695 mil. Kč a snížit o stejnou částku Fond strategických rezerva za účelem poskytnutí investiční dotace SK Nové Město na Moravě na výstavbu biatlonového areálu. Rozpočtovou změnu provést v letech 2005 a 2005 za podmínek uvedených v předchozím bodě.
Odpovědnost ekonomický a majetkový odbor
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz