Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2005-35

RK-36-2005-35.doc  RK-36-2005-35pr1.tif  RK-36-2005-35pr2.doc  RK-36-2005-35pr3.xls
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-36-2005-35
NázevVyjádření k výstavbě Domova důchodců v Pelhřimově
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMěsto Pelhřimov se obrátilo na kraj Vysočina s žádostí o vyjádření k výstavbě domova důchodců v Pelhřimově. Odůvodnění Města Pelhřimov je uvedeno v materiálu RK-36-2005-35, př. 1 a prohlášení o zdrojích pro financování je připojeno v materiálu RK-36-2005-35, př. 2. Žádost o stanovisko k předmětnému záměru Města Pelhřimov již byla v do rady kraje předložena, ale z důvodu nedostatečných informací o lůžkové síti domovů důchodců v kraji a o plánu investic do těchto zařízení ji předkladatel stáhl z jednání. Nyní tuto žádost o vyjádření znovu předkládáme doplněnou o informace, které navazují také na pracovní verzi investičního výhledu projednaného radou kraje.
Dle vypracovaných prognóz demografického vývoje je zřejmé, že dojde k zvýšení počtu osob starších 65 let a to tak, že v roce 2010 se zdvojnásobí počet osob v kategorii 60-64 let. Stárnutí populace obecně vede ke zvyšování požadavků na sociální péči. Zmenšování rodiny a oddělené bydlení generací vytváří velkou subpopulaci osamocených starých lidí, kteří se bez institucionální pomoci neobejdou. To dokládají i neustále se zvyšující počty žádostí o umístění do domovů důchodců.
V pelhřimovském regionu jsou zřizovány následující domovy důchodců. Dle zřizovatele:
* Kraj Vysočina: DD Proseč Obořiště, DD Proseč Pošná, DD Onšov, DD Humpolec
* Město Pacov: DD Pacov
* Nestatní nezisková organizace: Domov blahoslavené Bronislavy v Humpolci
Celkem se jedná o 470 lůžek. Lůžková kapacita výše uvedených DD je v současné době vytížená a ve všech zařízení jsou žadatelé vedeni v pořadnících čekatelů na umístění s tím, že je v současné době nelze umístit okamžitě.
Celkový popis lůžkové kapacity v domovech důchodců v kraji Vysočina je uveden v materiálu RK-36-2005-35, př. 3.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví navrhuje vzít na vědomí záměr výstavby domova důchodců v Pelhřimově s tím, že je nutné počítat s jeho budoucí rolí v síti sociálních služeb a s jeho podílem na financování tohoto typu služeb ve stejné míře jako u ostatních domovů důchodců zřizovaných obcemi.
Za důvod k tomuto návrhu považujeme především skutečnost, že předmětný záměr je výsledkem komunitního plánování sociálních služeb v Pelhřimově a že se jedná o jediné okresní město v kraji, v němž nesídlí domov důchodců. Ve Žďáře nad Sázavou a v Jihlavě je po jednom domově důchodců, přičemž Jihlava zamýšlí stavbu druhého. V Havlíčkově Brodě jsou dva domovy důchodců a v Třebíči dokonce tři. Výstavba nového domova důchodců zlepší kvalitu poskytovaných rezidenčních sociálních služeb pro seniory. Zejména pak zkvalitní respektování přání místa a způsobu pobytu seniora, zajištění komplexní péče jak po stránce materiální, tak sociální, zdravotní a lidské. Přítomnost takového zařízení ve městě se může stát významným sociálně společenských centrem a může mít svými aktivitami a službami přesah do městského i širšího okolí. Hlavním cílem je umožnit obyvatelům Pelhřimova strávit i poslední část života ve městě, kde žili před ztrátou soběstačnosti a vznikem potřeby využít služeb poskytovaných v domově důchodců.
Realizace uvedeného záměru může vést k převisu nabídky lůžek v okrese Pelhřimov nad poptávkou po jejich využití. Přesto považujeme za vhodnější řešit tuto situaci specializací některého ze stávajících zařízení kraje na klientelu se specifickými požadavky, jejíž potřeby nejsou jinde uspokojovány, než záměr Města Pelhřimov odmítnout. V současné době ve spolupráci s ředitelem Domova důchodců Proseč u Pošné posuzujeme možnost jeho zaměření na klienty s Azheimerovou chorobou.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr výstavby domova důchodců v Pelhřimově a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví počítat s jeho zahrnutím do sítě sociálních služeb při její tvorbě.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz