Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2005-34

RK-36-2005-34.doc  RK-36-2005-34pr3.doc  RK-36-2005-34pr5.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-36-2005-34
NázevNemocnice Jihlava, příspěvková organizace - žádost o poskytnutí ručení za kontokorentní úvěr
Zpracoval H. Kolouchová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava, příspěvkové organizace (dále též "nemocnice") opakovaně řeší problém pohledávek po lhůtě splatnosti vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně (dále jen "VZP"). S ohledem na neustálé opožďování plateb VZP a riziko pozdě odvedeného sociálního a zdravotního pojištění z platů dala rada kraje usnesením č. 0071/03/2005/RK ze dne 11. 1. 2005 nemocnici souhlas s uzavřením smlouvy o úvěru formou kontokorentu mezi Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací a peněžním ústavem ve výši 17 mil. Kč. Čerpání úvěru je na základě usnesení rady účelově vázáno na úhradu platů a odvodů v případě, že VZP bude minimálně v měsíčním skluzu s platbou akutní péče. Řediteli nemocnice bylo uloženo oznámit na odbor sociálních věcí a zdravotnictví užití kontokorentního úvěru a po obdržení prostředků od pojišťovny splacení dluhu.
Na základě souhlasu zřizovatele nemocnice uzavřela se svým bankovním ústavem (Komerční bankou, a. s. - dále KB) s účinností od 1. 3. 2005 dodatek ke Smlouvě o zřízení a vedení běžného účtu v Kč (dále jen "dodatek"), jenž ji opravňuje k povolenému debetu na účtu do limitu 16 mil. Kč s úrokovou sazbou 4,50 % p. a. Text dodatku je obsahem materiálu RK-36-2005-34, př. č. 1. Dle čl. 4 dodatku je banka oprávněna jednostranně snížit výši limitu nebo zrušit limit povoleného debetu k datu, které předem oznámí klientovi doporučeným dopisem.
Oznámení nemocnice o užití kontokorentního úvěru a informace o splácení úvěru, předané dosud odboru sociálních věcí a zdravotnictví, jsou obsahem materiálu RK-36-2005-34, př. č. 2.
V současné době Nemocnice Jihlava se svým bankovním ústavem jedná o způsobu úvěrového financování z důvodu sdělení Komerční banky, že stávající podmínky se musí neprodleně v důsledku nových vnitřních pravidel banky změnit. Dopisem ze dne 1. 11. 2005, který je součástí materiálu RK-36-2005-34, př. č. 3, Nemocnice Jihlava požádala kraj Vysočina o převzetí ručitelského závazku k pohledávce z kontokorentního úvěru. Svou žádost odůvodnila nuceným snížením úvěrového limitu ze současných 16 mil. Kč na 10 mil. Kč u stávajícího úvěrového produktu. Jako řešení byl nemocnici ze strany KB nabídnut produkt s úvěrovým limitem 20 mil. Kč při nižší úrokové sazbě, ale za podmínky, že kraj Vysočina přistoupí jako ručitel. O konkrétní výši úrokové sazby je KB dle sdělení nemocnice ochotna jednat až po převzetí ručitelského závazku krajem. Návrhy typové smlouvy o kontokorentním úvěru a smlouvy o ručení, zaslané KB, jsou součástí materiálu RK-36-2005-34, př. č. 4 a př. č. 5.
Úvěrový limit 10 mil. Kč považuje Nemocnice Jihlava za nedostačující s ohledem na nárůst platů a pravidelně se zhoršující platební morálku zdravotních pojišťoven koncem roku.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví předkládá radě kraje žádost Nemocnice Jihlava k posouzení. V případě vyhovění žádosti je třeba:
1. Zvýšit nemocnici úvěrový limit kontokorentního úvěru u Komerční, popř. jiné banky ze stávajících 17 mil. Kč na 20 mil. Kč při ponechání původního účelového určení a oznamovací povinnosti ředitele nemocnice.
Dle ustanovení § 34 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, je příspěvková organizace oprávněna uzavírat smlouvy o úvěru jen po předchozím souhlasu zřizovatele; tato pravomoc není vyhrazena zastupitelstvu kraje.
Úvěr bude sloužit pouze k překlenutí okamžitého nedostatku finančních prostředků na výplatu mezd včetně sociálního a zdravotního pojištění a bude ihned po obdržení dostatečného objemu finančních prostředků od VZP splacen.
2. Doporučit zastupitelstvu kraje převzetí ručitelského závazku k zajištění pohledávky z kontokorentního úvěru.
Na základě ustanovení § 36 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu vyhrazeno rozhodování o převzetí ručitelského závazku.
Převzetím ručitelského závazku na sebe kraj bere vůči KB, popř. jiné bance povinnost uspokojit pohledávku z kontokorentního úvěru, jestliže ji za sjednaných podmínek neuspokojí Nemocnice Jihlava.
Konkrétní způsob úvěrového financování nemocnice je podmíněn výsledkem probíhajícího jednání s Komerční bankou, popř. dalšími bankovními ústavy a rovněž platební morálkou VZP. Pro informaci je v př. č. 6 materiálu RK-36-2005-34 zahrnuta indikativní nabídka České spořitelny, a. s. na poskytnutí kontokorentního úvěru k překlenutí krátkodobého nedostatku finančních zdrojů.
StanoviskaStanovisko ekonomického odboru a stanovisko ředitele krajské pobočky VZP bude sděleno na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zvýšením limitu u povoleného kontokorentního úvěru, poskytnutého Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci peněžním ústavem, ze 17 mil. Kč na 20 mil. Kč; čerpání úvěru bude nadále účelově vázáno na úhradu platů a odvodů sociálního a zdravotního pojištění v případě, že VZP bude minimálně v měsíčním skluzu s platbou za akutní péči,
ukládá
řediteli Nemocnice Jihlava oznámit na odbor sociálních věcí a zdravotnictví
* souběžně s čerpáním údaje o výšce úvěru, jeho použití a přehled pohledávek za pojišťovnou;
* po obdržení prostředků od pojišťovny splacení dluhu a
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout
o převzetí ručitelského závazku k zajištění pohledávky z výše uvedeného kontokorentního úvěru Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín listopad 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz