Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2005-19

RK-35-2005-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-35-2005-19
NázevVysokorychlostní trať - rozbor a podklad pro odpověď Ministerstvu dopravy ČR
Zpracoval J. Strejček, P. Průža
Předkládá V. Kodet, J. Hulák, J. Strejček
Počet příloh
Popis problémuDne 23. 9. 2005 se obrátila náměstkyně ministra dopravy JUDr. Daniela Kovalčíková na radního V. Kodeta s žádostí o posouzení návrhu k dořešení problému vedení vysokorychlostní tratě na území kraje Vysočina. Návrh náměstkyně ministra spočíval v odsouhlasení zpracování nové studie vedení koridoru vysokorychlostní tratě, která by měla vést jižně od dálnice D1 s maximálním přiblížením k dálnici D1 a s možností napojení krajského města Jihlavy na tuto vysokorychlostní trať. Tento návrh je činěn z důvodu umožnění odsouhlasení územního plánu velkého územního celku kraje Vysočina.
Návrh řešení 1. Současný stav projednávání územního plánu velkého územního celku kraje Vysočina:

V únoru roku 2004 došlo k veřejnému projednání návrhu konceptu územního plánu velkého územního celku kraje Vysočina (dále jen ÚP VÚC). Podle požadavku dotčeného orgánu státní správy - ministerstva dopravy - byly v konceptu ÚP VÚC navrženy dvě trasy vedení koridorů vysokorychlostní tratě (dále jen VRT). Odbor ÚPSŘ dosud nemohl uzavřít s ministerstvem dopravy (dále jen MD) dohodu k soubornému stanovisku, které je završením projednání konceptu, a které je schvalováno zastupitelstvem kraje. A to z důvodu nevyjasněnosti postoje zastupitelstva kraje k vedení VRT na území kraje. Mimo dohodu s MD nebyla dosud uzavřena dohoda s ministerstvem zemědělství o umístnění výhledových vodních nádrží. Tento problém není již tak zásadní a v dohledu by mohla být dohoda s ministerstvem zemědělství uzavřena.

2. Důsledky odsouhlasení návrhu náměstkyně ministra dopravy na zpracování nové varianty vedení koridoru VRT na ÚP VÚC:

Kraj Vysočina odsouhlasí zpracování nové studie vedení VRT v kraji Vysočina. Vzhledem k rozsahu nového řešení by to znamenalo zpracování nového konceptu ÚP VÚC, jeho nového projednání a v souborném stanovisku výběr ze tří variant trasy.
Lze oprávněně předpokládat, že MD bude při uzavírání dohody k soubornému stanovisku ke konceptu ÚP VÚC argumentovat tím, že tato trasa byla zpracována podle požadavku kraje. Tím bude přenesena odpovědnost za výběr trasy na kraj Vysočina a těžko se bude argumentovat tím, že s touto trasou nesouhlasíme, když ji podle našeho požadavku nechalo MD zpracovat. V případě, že nová trasa (nebo i její jiná varianta) bude záměrům kraje vyhovovat a zastupitelstvo kraje schválí souborné stanovisko ke konceptu ÚP VÚC, bude KrÚ, odbor ÚPSŘ pokračovat v pořizování návrhu ÚP VÚC. Možnost výběru trasy ze stávajících variant "jižní" a "severní" a možnost zpracování vlastní trasy VRT zůstává nedotčena.

3. Důsledky neodsouhlasení návrhu náměstkyně ministra dopravy na zpracování studie nové varianty vedení koridoru VRT na ÚP VÚC:

MD může zpracovat novou studii bez odsouhlasení krajem a požádat o její projednání v ÚP VÚC. Vzhledem k rozsahu nového řešení by to znamenalo zpracování nového konceptu ÚP VÚC, jeho nového projednání a v souborném stanovisku nutnost výběru z rozšířeného počtu variant trasy.
MD nezpracuje novou studii, potom zůstává problém s výběrem jedné ze 2 stávajících tras, případně projednání jiné trasy.

4. Důsledky neschválení souborného stanoviska ke konceptu ÚP VÚC do konce roku 2006:

V případě neschválení souborného stanoviska ke konceptu ÚP VÚC do konce roku 2006 vyvstane nutnost zpracovat, projednat a schválit novou územně plánovací dokumentaci kraje - Zásady územního rozvoje (ZÚR) tak, aby odpovídala pojetí nového stavebního zákon, jehož účinnost se předpokládá od 1. 1. 2007.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníVarianta 1
Rada kraje
souhlasí
s vedením koridoru trasy VRT přes území kraje Vysočina a doporučuje Zastupitelstvu kraje Vysočina vybrat jednu variantu řešení do souborného stanoviska ke konceptu ÚP VÚC kraje Vysočina a
ukládá
radnímu V. Kodetovi odpovědět ve smyslu usnesení na dopis náměstkyně ministra dopravy.
Odpovědnost V. Kodet
Termín 15 dnů
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz