Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2005-55

RK-33-2005-55.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíRK-33-2005-55
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření z rámci kapitoly Zemědělství
Zpracoval5 Návrh na provedení rozpočtového opatření z rámci kapitoly Zemědělství pro: jednání rady kraje č. 33/2005 dne 25. 10. 2005 zpracovali: J. Mikyna, I. Olšanová
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuNa vodním díle Mostiště probíhají v současné době neodkladné zabezpečovací práce za účelem opravy poruchy zjištěné v těsnícím prvku hráze tedy v jejím jílovém těsnění metodou tryskové injektáže. Součástí prováděných prací je i dobudování systému pro pozorování a měření v rámci technicko - bezpečnostního dohledu pro ověření účinku provedených opatření. Termín dokončení prací je stanoven na 15. 11. 2005, tedy před očekávaným příchodem zimního období.
Situace je o to závažnější, protože toto vodní dílo je významnou zásobárnou povrchové vody, sloužící po úpravě k zásobování cca 70 000 obyvatel částí okresů Žďár nad Sázavou a Třebíč pitnou vodou. Z bezpečnostních důvodů (ochrana vodního díla a území pod hrází níže po vodním toku v případě povodňové situace) musela být razantně snížena hladina vody v nádrži, což nepříznivě ovlivnilo kvalitu surové vody a značně ztížilo výrobu vody pitné.
Hejtman kraje ustanovil pracovní skupinu, která je složená ze zástupců kraje, krajského úřadu, složek Integrovaného záchranného systému a odborníků na danou problematiku. Ta pravidelně hodnotí stav na vodním díle Mostiště a podává návrhy pro další postup při řešení havarijního stavu vodního díla.
Krajský úřad kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství objednal již v březnu 2005 vypracování oponentního posudku k návrhu neodkladných zabezpečo-vacích prací na vodním díle Mostiště navržených projektantem (AQUATIS a.s. Brno) a k nutnosti snížení hladiny vody v nádrži tohoto díla u autorizovaného inženýra a současně soudního znalce v oboru vodních staveb.
Vzhledem k termínu dokončení opravy hráze je potřebné k dalšímu bezpečnému provozu vodního díla Mostiště po provedených zabezpečovacích pracích posouzení nezávislé osoby - autorizovaného inženýra a soudního znalce v oboru vodních staveb. Součástí bude i posouzení možnosti zahájení následného zvyšování hladiny v nádrži po dokončení prací.
Návrh řešení Cena znaleckého posudku k provedeným neodkladným zabezpečovacím pracím na vodním díle Mostiště autorizovaným inženýrem a soudním znalcem v oboru vodních staveb se předpokládá do 50 000,- Kč. Oddělení vodního hospodářství však v letošním roce potřebné finanční prostředky již nemá. V rozpočtu kapitoly Zemědělství však nedojde k čerpání v plném rozsahu, a proto je možné převedení nevyčerpaných finančních prostředků z oddělení zemědělství v rámci této kapitoly.
Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství proto navrhuje Radě kraje Vysočina schválit rozpočtovou změnu v rámci kapitoly Zemědělství, povýšení § 2399 Záležitosti vodního hospodářství (položka Konzultační, poradenské a právní služby) o částku 50 tis. Kč za účelem zajištění finančních prostředků k úhradě znaleckého posudku k dalšímu bezpečnému provozu vodního díla Mostiště po provedených zabezpečovacích pracích snížením § 1019 Ostatní zemědělská činnost o částku 50 tis. Kč (položka Nákup služeb j.n.).
StanoviskaNávrh zásad byl konzultován s radním pro oblast vodního hospodářství Ivo Rohovským a dotčeným odborem krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.

Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením v rámci kapitoly Zemědělství.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtovou změnu v rámci kapitoly Zemědělství, povýšení § 2399 Ostatní záležitosti vodního hospodářství o částku 50 tis. Kč za účelem zajištění finančních prostředků k úhradě znaleckého posudku k dalšímu bezpečnému provozu vodního díla Mostiště po provedených zabezpečovacích pracích snížením § 1019 Ostatní zemědělská činnost o částku 50 tis. Kč.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství a odbor ekonomický
Termín listopad 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz