Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2005-51

RK-33-2005-51.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-33-2005-51
NázevPřeměna schválené mimořádné dotace na návratnou finanční výpomoc u Domova důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizace,
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDomov důchodců Velký Újezd má uzavřenou smlouvu s Kongregací Milosrdných sester III. řádu sv. Františka o nájmu a podnájmu nebytových prostor. Podle této smlouvy je na rok 2005 sjednané nájemné ve výši 1 mil. Kč. Kongregace pak tyto peněžní prostředky používá na opravu pronajaté nemovitosti. Protože byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce elektroinstalace, která je hrazena z vybraného nájemného, byl pro rok 2005 usnesením zastupitelstva č. 430/08/2004/ZK schválen mimořádný výdaj ve výši 1 mil. Kč na jednorázové zvýšení úhrad nájemného. Tím se mělo zabránit případnému pozastavení stavebních prací, které by byly závislé na nájemném příštího roku.
Protože se však jedná o nájemné příštího roku, bude dle zákona o dani z příjmu tento výdaj (daňově uznatelný náklad) vyjádřen v období, do něhož věcně a daňově náleží. V tomto roce by tedy došlo ke zvýšení příjmů, ale nebyly by proti nim vykázané odpovídající náklady. Organizace by se tím dostala do daňové povinnosti.
Aby se předešlo povinnosti odvést daň, navrhujeme radě kraje schválit odebrání schválené dotace a poskytnout této organizaci finanční výpomoc, která by byla dle § 34 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů vrácena nejpozději do 31. března následujícího roku.
Tím by se zabránilo vysokému kladnému hospodářskému výsledku a tím i povinnosti odvést odpovídající daň.
Pro doplnění uvádíme informaci o přípravě dalšího postupu ohledně případných stavebních úprav v Domově důchodců Velký Újezd. Zařízení se nachází v pronajatých prostorách a investorem všech doposud realizovaných stavebních úprav byl pronajímatel, který je kryl z prostředků uhrazeného nájemného. S ředitelem zařízení byl projednán obsah nájemní smlouvy, která by měla precizněji definovat užívané prostory, dobu trvání smluvního vztahu, vyrovnání v případě jeho ukončení apod. Smlouva bude změněna na základě projednání s pronajímatelem až po tom, co zařízení spolu s odborem sociálních věcí a zdravotnictví a na základě konzultace s majetkovým odborem definuje cílový stav, k němuž je třeba dalšími investicemi dospět. Tak bude stanoven celkový objem a harmonogram vkládání prostředků do pronajatého objektu a promítnut do smluvního vztahu.
Ředitel zařízení představil záměr rozdělit pokoje s vysokým počtem obyvatel rozmístěním nábytku. S další debaty vyplynula vhodnost zvážení záměru rozdělit stávající pokoje příčkami. Tento záměr bude konzultován s majetkovým odborem. Při definování cílového stavu není nezbytné zachovat dosavadní počet klientů.
Návrh řešení Navrhujeme schválit u Domova důchodců Velký Újezd přeměnu schválené mimořádné dotace ve výši 1 000 tis. Kč na návratnou finanční výpomoc, která bude organizaci poskytnuta dle § 34 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů k dočasnému krytí potřeb. Schválená mimořádná dotace dosud vedená jako součást příspěvku na provoz bude změněna na návratnou finanční výpomoc tím, že rada kraje svým usnesením o 1 000 tis. Kč sníží příspěvek na provoz pro uvedenou organizaci a schválí finanční výpomoc v této výši. V příštím roce Domov důchodců Velký Újezd předmětnou částku odvede do rozpočtu zřizovatele, přičemž příspěvek na provoz bude stanoven ve výši, která tuto úhradu umožní.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením v rámci kapitoly Sociální věci. V případě schválení poskytnutí návratné finanční výpomoci Domovu důchodců Velký Újezd bude přijetí splátky půjčených prostředků zapracováno do návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* poskytnutí návratné finanční výpomoci Domovu důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizaci, ve výši 1 000 tis. Kč z rozpočtu kraje Vysočina na rok 2005;
* rozpočtové opatření v rámci rozpočtu výdajů kapitoly Sociální věci, § 4316 Domovy důchodců - zvýšení položky 5651 Neinvestiční půjčené prostředky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 1 000 tis. Kč na poskytnutí návratné finanční výpomoci pro Domov důchodců Velký Újezd při současném snížení položky 5331 Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o stejnou částku a
ukládá
řediteli Domova důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizace, vrátit návratnou finanční výpomoc ve výši 1 000 tis. Kč do 31. 3. 2006.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor ekonomický, ředitel Domova důchodců Velký Újezd
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz