Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2005-16

RK-32-2005-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-32-2005-16
NázevNovostavba lůžkové části s chráněným bydlením a stavební úpravy stávajícího objektu v Ústavu sociální péče Zboží, příspěvkové organizaci
Zpracoval M. Brož, J. Bína, H. Strnadová
Předkládá V. Švarcová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPotřeba rekonstrukce stávajících objektů Ústavu sociální péče Zboží a novostavba lůžkové části je vyvolána nejen současným neuspokojivým, místy až havarijním stavem, ale i nutností odstranění závažných provozních, hygienických a dalších závad podle požadavků vyplývajících pro provoz tohoto ústavu. Ústav postrádá prostory pro odpovídající ubytování, společenské, výchovné a terapeutické činnosti. Z tohoto důvodu je velmi obtížné zajistit klientům ústavu plnohodnotnou náplň dne, a to jak z hlediska uspokojení zájmů klientů a zajištění terapie, tak i zajištění odpočinku a soukromí. Problémem jsou i vícečetné ložnice po 6 až 11 lůžkách, z nichž některé jsou dokonce průchozí. V nich ubytovaní klienti se v noci navzájem ruší.
Již v návrhu rozpočtu MPSV ČR na rok 2003 byla zařazena akce ÚSP Zboží-novostavba lůžkové části s chráněným bydlením a stavební úpravy. Odbor majetkový podal dne 31. 3. 2003 žádost o poskytnutí systémové investiční dotace doloženou investičním záměrem, který byl zpracován ÚSP. Současně odbor majetkový vyvolal jednání s odborem sociálních věcí a zdravotnictví a odborem kultury kraje ohledně upřesnění zadání návrhu stavby. Na tomto jednání bylo zjištěno, že investiční záměr zpracovaný ÚSP neměl žádnou návaznost na potřeby organizace a ani nebyl konzultován s orgánem státní památkové péče. Po mnoha jednáních došlo v srpnu roku 2003 ke specifikaci potřeb a možností, které sloužily jako podklad k zadání studie (návrhu stavby) pro doplnění investičního záměru. Studie byla dokončena v říjnu roku 2003. Rada kraje usnesením 1094/34/2003/RK studii schválila a souhlasila se zadáním realizační projektové dokumentace. Projektová dokumentace byla zpracována v roce 2004.
Návrh řešení Celková rekonstrukce a novostavba v Ústavu sociální péče Zboží by měla probíhat v rozmezí dvou let, zahájení v roce 2006 a dokončení v roce 2007.
Rozsah rekonstrukce a novostavby je vymezen těmito stavebními objekty:
SO.01 Novostavba lůžkové části (zastavěná plocha 489 m2) - v této budově bude ubytováno 32 klientů, součástí tohoto objektu je i kompletní stravovací provoz pro ÚSP. Pokoje jsou navrženy vícelůžkové z hlediska požadavků klientů - již desítky let jsou ubytováni na extrémně početných pokojích a nechtějí být na jedno a dvoulůžkových pokojích (přesto je však počítáno s možností dodatečného přemístění do objektu pracovní terapie, viz objekt rekonstrukce SO.08 a vytvoření dvou a třílůžkových pokojů).
SO.02 Novostavba údržba (zastavěná plocha 116 m2) - zde budou uskladněny věci ze stávajícího hospodářského objektu, který bude demolován.
SO.03 Stavební úpravy zámku (zastavěná plocha 667 m2) - výměna oken, měděná střecha, kompletní vnitřní a vnější rekonstrukce. Po dobu provádění této rekonstrukce zámku budou klienti ústavu přesunuti do nově postaveného pavilonu. V zámku je předpokládáno ubytování klientů, kteří vyžadují trvalou a rozsáhlejší zdravotnickou péči a proto je i předpokládaný počet klientů na pokoji vyšší, nicméně plně vyhovuje současným podmínkám a standardům (při nové výstavbě zařízení sociální péče jsou nyní sice doporučovaným obvyklým standardem 1 - 2 lůžkové pokoje). Po posouzení zdravotního stavu klientů ÚSP Zboží je ale zřejmé, že pro část klientů plně postačují 3 - 4 lůžkové pokoje, které umožní zajistit obsluhujícímu personálu plnohodnotnou péči pro více klientů najednou na jednom místě (a tak zajistit potřebnou péči i s nižším stavem personálu).
SO.04 Zpevněné plochy a kanalizace
SO.05 Čistička odpadních vod - EO 300
SO.06 Přeložení stávající kanalizace
SO.07 Vodovodní přípojka
SO.08 Novostavba objektu pro pracovní terapii (zastavěná plocha 245 m2) - zde bude ubytováno 5 - 6 klientů formou chráněného bydlení. V původní projektové dokumentaci vestavba podkroví není zahrnuta, je nutné nechat doprojektovat.
SO.09 Demolice hospodářského objektu a stávající ČOV
SO.10 ČOV - EO8
SO.11 STL přípojka plynu + venkovní rozvody
SO.12 Elektropřípojka pro objekt pracovní terapie
SO.13 Venkovní kabelový rozvod + veřejné osvětlení
SO.14 Venkovní úpravy
Úpravna vody

Minimální spoluúčast kraje Vysočina je v každém roce rekonstrukce a výstavby 25 % z objemu prostředků plánovaných k proinvestování. Celkový rozpočet stavby majetkový odbor odhaduje na 70,8 mil Kč. V roce 2006 činí předpokládané náklady 32,0 mil. Kč (z čehož bude činit 24,0 mil. Kč dotace státu a 8,0 mil. Kč budou prostředky kraje) a v roce 2007 37,3 mil. Kč (z této částky bude 28,0 mil. Kč dotace státu a 9,3 mil. Kč budou prostředky kraje). Zhruba 1,5 mil. Kč bylo již vynaloženo na zpracování projektové dokumentace.
Cílem plánované rekonstrukce a novostavby je zvýšení kvality života v ústavu, který stavebně, a především počtem lůžek na pokojích, nevyhovuje potřebám klientů. V rámci Evropské unie je nízký počet klientů na pokojích (1 - 4 klienti) standardem. Snížení počtu lůžek na pokojích umožní ústavu snáze vyhovět nově zaváděným standardům kvality. Po provedení rekonstrukce ústavu budou již jen jedno až čtyřlůžkové pokoje. Tento počet lůžek na pokojích odpovídá potřebám klientů s mentálním postižením a jejich zdravotnímu stavu. Drobné změny v počtu lůžek bude v budoucnu možno provést vytvořením chráněného bydlení ve volných prostorách. Bez provedení rekonstrukce by tohoto cíle bylo možné dosáhnout jen výrazným snížením počtu klientů. Pokud by však jejich počet klesl pod 40, stal by se provoz ÚSP výrazně neekonomickým.

Odbor majetkový připravuje podklady pro podání žádosti o vydání stavebních povolení začátkem měsíce října 2005.
Bude aktualizována žádost o financování z programu ISPROFIN a po registraci a vydání příslibu financování (který je přislíben do konce roku 2005) bude spoluúčast na akci zařazena do rozpočtu kraje.
Za tímto účelem je domluvena na den 10. 10. 2005 schůzka na Ministerstvu práce a sociálních věcí v Praze u pana Ing. Vojnara, na které má být projednána k aktualizace žádosti o financování.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektovou dokumentaci na akci "Novostavba lůžkové části s chráněným bydlením a stavební úpravy stávajícího objektu v Ústavu sociální péče Zboží" v rozsahu zpracovaném firmou STAVOTHERM projekce spol. s r.o., Havlíčkův Brod;
souhlasí
* s podáním aktualizované žádosti o financování akce novostavba lůžkové části s chráněným bydlením a stavební úpravy v Ústavu sociální péče Zboží z programu ISPROFIN s tím, že spoluúčast kraje Vysočina bude činit 25 % z rozpočtovaných nákladů určených k proinvestování a bude použita v roce 2006 a 2007;
* s doprojektováním vestavby podkroví u objektu SO 08 Novostavba objektu pro pracovní terapii.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor majetkový, ředitel Ústavu sociální péče Zboží
Termín průběžně, do konce realizace rekonstrukce a novostavby v ÚSP Zboží
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz