Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2005-15

RK-32-2005-15.doc  RK-32-2005-15pr1.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-32-2005-15
NázevElektronický kurz - Bezpečnost (nejen) v IT
Zpracoval V. Jáchim
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuV souvislosti se stále narůstajícím využíváním informačních a komunikačních technologií při práci se zvyšuje také riziko ohrožení sítě, dat či aplikací ze strany virů, spamů, spyware apod. Odbor informatiky krajského úřadu si uvědomuje, že jednou z podstatných činností, která vede k zmenšení rizika vzniku krizové situace, je vedle systému zabezpečení také prevence u uživatelů ICT. Ve spolupráci s firmou PVT tak vznikl elektronický kurz "Bezpečnost nejen v IT" , který na možná rizika upozorňuje a poskytuje informace, jak se jich vyvarovat.
Kurz byl po dohodě s ředitelkou krajského úřadu stanoven jako povinný pro všechny uživatele PC - zaměstnance kraje Vysočina a úředníky. Povinnost v tomto případě znamená zařazení kurzu do plánu vzdělávání a úspěšné absolvování závěrečného testu po měsíčním studiu.
Kurz je umístěn v systému elektronického vzdělávání kraje Vysočina, což zaručuje snadnou distribuci i aktualizaci informací směrem k uživatelům. Součástí systému jsou také testovací nástroje a reporty o výsledcích studia, které slouží jako podklad pro plány vzdělávání zaměstnanců. Manuál, ve kterém jsou uvedeny informace o přihlášení do elearningového systému eDoceo a jeho funkcích, je součástí materiálu jako příloha č.1 (RK-32-2005-XX-PR1)
Návrh řešení Členové Rady kraje Vysočina využívají výpočetní techniku ve stejné nebo větší míře jako zaměstnanci kraje a oproti zaměstnancům kraje při své činnosti používají mnohem častěji mobilní technologie (notebooky apod.). Rizika ohrožení se využíváním mobilních technologií zvyšují (užitím zařízení v různých sítích atp.)
S souvislosti s výše zmíněnými okolnostmi jsme přesvědčeni, že problematika kurzu "Bezpečnost (nejen) v IT" je zajímavá a důležitá také pro členy rady kraje. Navrhujeme stanovit povinnost členům Rady kraje Vysočina absolvovat kurz spolu se závěrečným testem.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
členům rady kraje povinnost absolvovat kurz "Bezpečnost (nejen) v IT" v plném rozsahu.
Odpovědnost odbor informatiky
Termín do 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz