Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2005-28

RK-31-2005-28.doc  RK-31-2005-28pr1.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-31-2005-28
NázevZásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na studie a projektové dokumentace opatření k ochraně před povodněmi
Zpracoval J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá P. Bureš, I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuV minulých letech docházelo a stále dochází na území kraje Vysočina k častým výskytům povodňových situací, které mají za následek poškození majetku zejména obcí často ve výši několika desítek milionů korun. V reakci na tyto časté povodňové situace odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství zpracoval návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na studie a projektové dokumentace opatření k ochraně před povodněmi (dále jen "zásady"), kterými by se poskytly dotace obcím právě na studie a projektové dokumentace, jejichž předmětem jsou opatření k ochraně před povodněmi.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství (dále jen "OLVHZ") navrhuje zásady (příloha č. 1 tohoto materiálu), kterými by kraj Vysočina jednorázově poskytl dotace obcím na území kraje Vysočina. Předmětem poskytnutí těchto dotací jsou studie, projektové dokumentace pro územní řízení a projektové dokumentace pro stavební řízení staveb, objektů a zařízení řešící ochranu před povodněmi zastavěného území obce nebo její zastavěné místní části. Jedná se o jednorázové poskytnutí dotací podle zásad, přičemž žádosti musí být předloženy OLVHZ do 15.01.2006. Minimální vlastní podíl žadatele o dotaci je 50 % z celkových nákladů na zpracování studie nebo projektové dokumentace, maximální výše poskytnuté dotace na jednu studii nebo projektovou dokumentaci je 200 000,- Kč, minimální výše je 20 000,- Kč. Podmínkou žádosti je, že studie nebo projektová dokumentace musí být určena na stavby, objekty a zařízení budované v území, které bylo v minulosti postiženo povodňovou situací. Práce na studii nebo projektové dokumentaci musí být zahájeny po podpisu smlouvy o poskytnutí dotace a ukončeny nejpozději do 10 měsíců od podpisu smlouvy o poskytnutí dotace. Poskytnutí dotací schvaluje usnesením zastupitelstvo kraje na základě žádostí obcí včetně příloh, poté kraj uzavře s žadateli smlouvu o poskytnutí dotace.
Tyto zásady jsou v souladu s Programem rozvoje kraje a to s cílem 4 - Podpora zavádění principů trvale udržitelného rozvoje kraje, dílčí cíl 4.1 - Podpora trvalé udržitelnosti krajiny Vysočiny, opatření: 4.1.1 - Trvalá udržitelnost krajiny Vysočiny, kde jednou z aktivit naplňující opatření je podpora protipovodňových opatření.
StanoviskaNávrh zásad byl konzultován s dotčenými odbory krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.

Odbor životního prostředí, odbor regionálního rozvoje:
Bez připomínek.

Odbor interního auditu, odbor ekonomický, odbor kontroly, odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu:
Připomínky byly zapracovány do předloženého návrhu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na studie a projektové dokumentace opatření k ochraně před povodněmi podle materiálu
RK-31-2005-28, př. 1.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 18. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz