Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2005-24

RK-31-2005-24.doc  RK-31-2005-24pr1.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-31-2005-24
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program LEADER VYSOČINY
Zpracoval L. Hrůza
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuOdbor regionálního rozvoje připravil k vyhlášení grantový program LEADER VYSOČINY.

Účelem finančních prostředků alokovaných v tomto grantovém programu je zajistit spolufinancování vzniku a činnosti Místních akčních skupin (dále jen MAS). Vznik a činnost těchto subjektů je již několik let nepřímo podporována v rámci státního Programu obnovy venkova a v poslední době mohou také čerpat přímou pomoc z programů LEADER ČR a Leader +. Všechny tyto programy mají jediný cíl, připravit integrovaná mezisektorová partnerství v regionech na plánovací období 2007-2013, kdy má být metoda Leader nejen jednou hlavních z metod Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (dále jen EAFRD), ale uvažuje se o jejím využití obecněji v rámci programů z dalších strukturálních fondů a ROP.

Obecným cílem grantového programu LEADER VYSOČINY je tedy příprava co nejlepších podmínek pro bezproblémové čerpání podpory v rámci EAFRD všemi kompetentními subjekty působícími na venkově v plánovacím období 2007-2013, zvýšení koncepčnosti řízení rozvoje venkova, participace obyvatelstva na rozvojových programech a z nich vyplývajících aktivitách, zavádění a prohlubování principu partnerství (tzv. metody Leader). Konkrétním cílem podpory ze strany kraje v rámci programu je udržení aktivity lidí se zájmem o regionální rozvoj na lokální úrovni a pomoc překlenout období roku 2006.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje předkládá návrh na vyhlášení grantového programu "LEADER VYSOČINY" na podporu přípravy čerpání prostředků v rámci Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova. Navrhovaný celkový objem prostředků pro tento grantový program je 1.007.000,- Kč. Tato částka činí zaokrouhleně na celé tisíce směrem dolů 100 % zůstatku finanční alokace dílčího cíle 1.3: Ekonomická stabilizace venkova s důrazem na integraci ekonomických aktivit a polyfunkčního využívání krajiny.

Jako nástroj podpory z tohoto programu je navržen příspěvek na úhradu části provozních nákladů MAS za období roku 2006, případně nákladů spojených se založením MAS, prvotním vzděláváním orgánů MAS a jejím provozem v období roku 2006.

Z důvodu uvedených v popisu problému je pro kraj výhodné, aby ve zmíněném období, které bude zřejmě poslední, kdy bude ČR příjemcem masivní pomoci ze strukturálních fondů EU, měl na svém území profesionální MAS schopné čerpat prostředky z těchto fondů, využít potenciál lidí a administrovat projekty v regionech. Podpora činnosti MAS je tedy dalším logickým krokem ve snaze kraje zvýšit svou absorpční kapacitu ve vztahu ke zdrojům EU.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit vyhlášení grantového programu "LEADER VYSOČINY" na podporu přípravy čerpání prostředků v rámci Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova dle materiálu RK-31-2005-24, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 18. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz