Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2005-21

RK-31-2005-21.doc  RK-31-2005-21pr1.doc  RK-31-2005-21pr2.doc  RK-31-2005-21pr3.tif
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-31-2005-21
NázevŽádost občanského sdružení "Slepíši" - Sdružení vidících a nevidících v Tasově o poskytnutí finančního příspěvku na realizaci projektu v roce 2005
Zpracoval J. Bína, K. Lisá
Předkládá V. Švarcová, H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí a zdravotnictví a odbor kultury a památkové péče předkládají radě kraje žádost občanského sdružení "Slepíši" - Sdružení vidících a nevidících v Tasově o poskytnutí finančního příspěvku ve výši 200 000 Kč na realizaci projektu Hele hlína, sociálně-vzdělávacího programu pro školy a ústavy pro zdravotně postižené, jehož garantem je Mezinárodní výukové centrum Axmanovy techniky modelování v Tasově.

Historie projektu, souvislosti:
Tvůrcem techniky hmatového modelování a zakladatelem občanského sdružení "Slepíši" je Štěpán Axman, který se uvedené činnosti věnuje od roku 1993. V roce 1994 založil v Brně Ateliér hmatového modelování, kde ověřil techniku v praxi a propracovával učební metody. V roce 2001 stál Štěpán Axman u zrodu Školy hmatového modelování v Tasově, první a jediné svého druhu v ČR i v zahraničí. Prostředí "stálého sídla školy", vazba na konkrétní místo, je právě u zrakově postižených nezbytnou součástí jejich začleňování do společnosti, úspěšné terapie, prohlubování paměťových schopností atd.
Škola a sdružení jsou přínosem jak pro handicapované, tak i pro zdravou společnost a jejich cílem je zejména nabídnout lidem se zdravotním postižením možnost seberealizace a pracovního uplatnění v oboru hmatového modelování; pořádání výstav, přednášek, seminářů a vzdělávacích programů zaměřených na informovanost veřejnosti o životě a schopnostech lidí s různým zdravotním postižením, především pak nevidících. Škola je však otevřená i žákům ZŠ v Tasově a okolí formou výtvarných kroužků, jejichž součástí je i hmatové modelování. Absolventi školy Štěpána Axmana mohou výuku následně vést. V neposlední řadě škola vyhledává pracovní příležitosti pro zdravotně postižené, především pro nevidící.
Samotná technika je v podstatě řemeslným postupem, který si může osvojit i jednotlivec bez výtvarného nadání tím, že se naučí jej dodržovat. Metodou postupného nanášení "hadů" a vrstev z hlíny při dodržení doporučených proporcí lze vymodelovat hlavu, postavu nebo jiný objekt, přičemž výsledek může mít hodnotu výtvarného díla.

Projekt Mezinárodní výukové centrum hmatového modelování v Tasově v roce 2004:
Cílem projektu bylo rozšířit dosavadní pracoviště na Mezinárodní centrum hmatového modelování, jehož součástí vedle školy hmatového modelování bude zaškolovací dílna (práce na zakázkách a prodejním nabídkovém sortimentu) a prodejní design - komerční využití (prodejní design k výrobkům, výstavy, prodej, přednáškové akce).
Projekt má širokou podporu obce Tasov, která byla důležitá při vytvoření podmínek pro činnost. S její širší finanční podporou však již vzhledem k omezeným rozpočtovým možnostem obce nelze počítat. Projevuje se také podpora škol, včetně speciálních, z celé ČR. Významná je rovněž finanční spoluúčast Ministerstva kultury ČR, banky Volksbank a některých nadací ČR.
O spolupráci projevila zájem i řada zemí, např. Finsko, Slovinsko, Dánsko, které na základě absolutoria zamýšlejí zřídit ve svých zemích pobočky, ale ohlasy jsou i z Japonska, Kanady, Francie, které mají zájem o techniku hmatového modelování a čekají na nabídku a podmínky.
Škola hmatového modelování v Tasově se tak dostává do širokého povědomí společnosti a její aktivity zaznamenávají značný mediální ohlas, velký úspěch měla např. také výstava v prostorách Krajského úřadu kraje Vysočina (10. 2. - 2. 4.2004), rozhlasové pořady vysílané v loňském roce v souvislosti s evropským rokem zdravotně postižených, na jejichž přípravě se částečně podílel i odbor kultury a památkové péče atd.
Mezinárodní výukové centrum hmatového modelování je prvním experimentálním pracovištěm hmatového modelování na světě, kde se tato technika vyučuje a které propojuje výuku techniky hmatového modelování s výrobním a prodejním programem a zaručuje postupný přechod na samofinancování výukového centra v dalších letech.
Projekt je založen na dlouhodobých aktivitách výukového centra a obce, výsledky navrhovaného záměru jsou trvale udržitelné, a to jak z pohledu finančního, tak institucionálního. Aktivní činnost školy se předpokládá na dobu nejméně 30 let, proto byl v roce 2004 na základě žádosti a finanční podpory obce Tasov projekt podpořen částkou 340 000 Kč rovněž z rozpočtu kraje Vysočina. Uvedená délka aktivní činnosti školy je zajištěna uzavřením nájemní smlouvy se symbolickým nájemným na tuto dobu 30 let. Spolupráce s obcí je postavena mimo jiné na propojení Mezinárodního výukového centra Axmanovy techniky modelování a jeho expozice s památníkem Jakuba Demla, který je další atraktivitou Tasova, v jednom objektu. Toto spojení se stává důležité tím, že každá z expozic přivádí trochu jiný typ návštěvníků a přispívá tak ke zviditelnění té druhé.
Jeho výhledový rozvoj uvádíme v materiálu RK-31-2005-21, př. 2. Předpokladem pro jeho realizaci se stalo vytvoření podmínek pro výuku zájemců z celé republiky i zahraničí přístavbou praktické dílny s ubytováním pro 4 osoby a se samostatným sociálním zázemím s tím, že občanské sdružení se za naší podpory pokusí získat prostředky z Evropských strukturálních fondů v rámci opatření 3.1 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů Společného regionálního operačního programu. Současná kapacita výuky se přístavbou zvýší ze 6 účastníků na 12, přičemž při rotování účastníků bude možné zabezpečit výuku až pro 24 frekventantů školy. Pokud se podaří tímto způsobem zajistit podmínky pro rozvoj, je možné využít prostředků z opatření 3.2 Podpora sociální integrace v regionech Společného regionálního operačního programu pro přechodné financování chodu Mezinárodního centra Axmanovy techniky hmatového modelování s tím, že během využívání této podpory si občanské sdružení vytvoří podmínky pro soběstačné fungování na základě úhrad za poskytovanou výuku a na základě prodeje výrobků jako doplňkového příjmu. Záměr rozvoje Mezinárodního centra Axmanovy techniky hmatového modelování jako soběstačného vzdělávacího střediska s expozicí děl, databankou a s vedením dokumentace o používání této techniky v uvedeném rozsahu lze realizovat jen, pokud budou získány prostředky z Evropských strukturálních fondů.
V první fázi je nezbytné připravit stavební část projektu, ve spolupráci mezi paní Axmanovou a Regionální rozvojovou agenturou do výzvy, která bude pravděpodobně vyhlášena v únoru 2006. Stavební povolení je v tomto případě potřebné až v návaznosti na schválení dotace, přičemž stavební dokumentaci zajistí paní Axmanová.

Projekt Mezinárodního výukového centra Axmanovy techniky modelování s názvem "Hele hlína":
Cílem projektu je v časovém horizontu září 2005 - červen 2008 nabídnout školám a ústavům pro zdravotně postižené možnost využití sociálně-vzdělávacího programu, jehož hlavním záměrem je představení a výuka nové řemeslně-výtvarné techniky - Axmanovy techniky modelování (dále jen ATM).
Zájem ze strany ústavů sociální péče o začlenění klientů do výukového programu této školy dosud narážel na nedostatek prostředků na úhradu výuky a nemožnost zabezpečit po personální stránce klientům doprovod při účasti ve výuce. Uvedený projekt, který je přiložen v materiálu RK-31-2005-21, př. 1, přináší řešení tohoto problému přímo realizací vzdělávání pracovníků zabezpečujících výtvarnou terapii klientů.
Podmínkou realizace zaškolení pracovníků školských a sociálních zařízení v kraji je úhrada nákladů na tuto výuku. Náklady na přípravnou fázi činí 200 tis. Kč. Do procesu zaškolení projevily zájem se zapojit Ústav sociální péče Křižanov, Ústav sociální péče Těchobuz, Ústav sociální péče Zboží, Základní škola speciální, Jihlava, Březinova 31. Jedná se o zařízení, kde je práce s hlínou běžným pracovním postupem a zahájení výuky je možné bez investic. Velikost výrobků však může být v jejich případě omezována velikostí pece, kterou mají k dispozici. Zaškolení absolventi kursu získají oprávnění využívat a vyučovat techniku modelování v zařízeních, pro která kurs absolvují. K dílům, která vytvoří, budou mít autorská práva, zavážou se však k tomu, že svá díla nabídnou do metodické nebo výtvarné expozice Mezinárodního centra Axmanovy techniky hmatového modelování. Účastníci projektu získají ve svých školitelích odborné vedení při využívání techniky ve prospěch zdravotně postižených žáků a klientů.
Popis vlastního vzdělávacího programu Hele hlína včetně nákladů na jedno zařízení uvádíme v materiálu RK-31-2005-21 př. 3. Tento projekt lze také realizovat z prostředků zmíněného opatření 3.2 Společného regionálního operačního programu. Žadatelem nebo zadavatelem zpracování projektu může být i příspěvková organizace kraje, která spolu s ostatními partnery ve své činnosti vzdělávání využije. Zájem o tuto formu spolupráce projevil Ústav sociální péče Těchobuz. Pokud bude žádost neúspěšná lze využít podmínky vytvořené v přípravné fázi pouze tím, že kraj zakoupí vzdělávání ve dvou až čtyřech školských a sociálních zařízeních s náklady 200 tis. Kč na jedno zařízení. Ta se mohou na jejich úhradě částečně podílet.
Projekt je v souladu s Programem rozvoje kraje, programovým dodatkem: dílčí cíl 2.3. Zvyšování standardu zdravotních a sociálních služeb a prevence zdravotních a sociálních rizik, opatření 2. 3. 2. Udržovat a zlepšovat podmínky v oblasti služeb sociální péče, rozvíjet mechanismy boje proti společenské marginalizaci ohrožených skupin obyvatelstva a naplňuje
aktivitu 47 - Podpora přípravy a realizace sociálních programů pro rizikové skupiny obyvatelstva, podpora projektových záměrů na opětovné začlenění některých skupin do společnosti event. do pracovního procesu.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví a odbor kultury a památkové péče navrhují radě kraje vzít na vědomí záměr rozvoje a rozšíření Axmanovi techniky modelování v kraji Vysočina a uložit odboru sociálních věcí a zdravotnictví a odboru kultury, aby připravily návrh na poskytnutí dotace pro realizaci přípravné fáze projektu Hele hlína a spolupracovaly s občanským sdružením "Slepíši" při realizaci tohoto záměru. Rozpočet této přípravné fáze činí 200 tis. Kč, přičemž občanské sdružení "Slepíši" již v tomto obdrželo dotace z Fondu Vysočiny v celkové výši 43 tis. Kč, a z toho důvodu by celkové dotace kraje překročili částku 200 tis. Kč, jejíž schválení je v kompetenci rady kraje. Návrh na poskytnutí dotace v konkrétní výši bude zpracován na základě diskuze při projednávání tohoto bodu.
Rozšíření techniky hmatového modelování ve školských a sociálních zařízeních spolu s její propagací a s vytvořením podmínek pro její kvalitní výuku přímo v Tasovském centru může vést ke zvýšení zájmu z jiných krajů i ze zahraničí a tím i ke zviditelnění kraje Vysočina ve spojení s touto unikátní metodou.
StanoviskaStanovisko odboru školství, mládeže a sportu:
Odbor školství, mládeže a sportu nemá předloženému materiálu připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr rozvoje a rozšíření Axmanovy techniky modelování v kraji Vysočina dle materiálu RK-31-2005-21 a materiálu RK-31-2005-21, př. 2 a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví a odboru kultury, aby připravily návrh na poskytnutí dotace pro realizaci přípravné fáze projektu Hele hlína dle materiálů RK-31-2005-21, př. 1 a RK-31-2005-21, př. 3 a spolupracovaly s občanským sdružením "Slepíši" při realizaci tohoto záměru.
*
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor kultury a památkové péče
Termín říjen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz