Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2005-06

RK-31-2005-06.doc  RK-31-2005-06pr1.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-31-2005-06
NázevStavební záměr "SPŠ a SOU Pelhřimov - rekonstrukce a nástavba dílen", návrh na provedení rozpočtového opatření
Zpracoval J. Lukáš
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuSloučená škola SPŠ a SOU Pelhřimov má k dispozici pro praktickou výuku studijních a učebních oborů celou řadu dílen a učeben. Většina těchto prostor je soustředěna do dvou areálů. Areál na Křemešnické ulici (bývalého SOU) obsahuje mj. 2390 m2 podlahových ploch pro praktickou výuku. Druhý areál (dílny bývalé SPŠ) se nachází v ulici K silu a obsahuje mj. 1700 m2 podlahových ploch pro praktickou výuku. Tento areál je cca 3 km od sídla školy. Provozování obou areálů je finančně i organizačně náročné. Část objetu v Křemešnické ulici je vzhledem ke svému stavebně konstrukčnímu systému energeticky velmi náročná a vyžaduje značné investiční náklady pro další využívání. V areálu Křemešnická je také nutné rekonstruovat topný systém. Dle hrubých propočtů provedených v rámci přípravy stavebního záměru se investice potřebné pro zajištění rekonstrukce topného systému, potřebných úprav ZTI, zateplení ocelové haly pohybují kolem 9 mil. Kč. Tyto práce je nutné ve výhledu cca 3 let provést v případě, že areál v ulici K silu by byl dále využíván a nebyly by navyšovány kapacity dílen v areálu Křemešnická. Rovněž areál v ul. K silu bude časem vyžadovat opravy, případně i rekonstrukce (zejména vnitřní instalace).
Návrh řešení V materiálu RK-31-2005-06 př. 1 je předkládán radě kraje k projednání stavební záměr - "SPŠ a SOU Pelhřimov - rekonstrukce a nástavba dílen". Stavební záměr navrhuje provést demolici stávající nevyhovující haly v ulici Křemešnická a na doplněných základech a podlahách realizovat dvoupodlažní objekt dílen. Tím aby byla zvýšena kapacity dílen a areálu Křemešnická zajištující většinu potřeb praktické výuky pro celou sloučenou školu (do roku cca 2009 část prostor i ve vícesměnném provozu, po předpokládaném úbytku žáku již jen jednosměnný provoz). Součástní stavebního záměru je výstavba nákladního výtahu a rekonstrukce topného systému v celém areálu školy na ulici Křemešnická. Realizace stavebního záměru by umožnila soustředit většinu praktické výuky do jednoho areálu v docházkové vzdálenosti od sídla školy. Areál v ulici K silu by se po výstavbě uvolnil a mohl by být prodán. Vzhledem k tomu, že se nachází v průmyslové oblasti města je předpoklad, že o něj bude zájem. Problémemem při případném prodeji je existence obsazeného bytu v objektu. Při opuštění dílen v ulici K silu je reálný předpoklad úspory provozních a přímých nákladů ve výši cca 1 mil. Kč/rok.
Základní údaje k velmi hrubé ekonomické kalkulaci vychází následovně:
Investiční náklady (zvýšení o demolici a výstavbu dvoupodlažních dílen) ... 10 mil.Kč
Provozní úspory v případě opuštění areálu v ul. K silu ........................ 1 mil.Kč/rok
Příjem z prodeje areálu v ul. K silu ................................................ 10 mil. Kč
V případě schválení Stavebního záměru OM navrhuje zajistit vypracování realizační projektové dokumentace pro stavební povolení v rozsahu vycházejícího z předloženého stavebního záměru. Během roku 2006 by byl dokončen projekt, stavba by byla projednána s dotčenými orgány státní správy a zajištěno vydání stavebního povolení. Relizace stavby se předpokládá v případě schválení stavebního záměru v roce 2007.
Návrh usnesení předpokládá schválit stavební záměr.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením.
Odbor školství, mládeže a sportu doporučuje schválení stavebního záměru "SPŠ a SOU Pelhřimov - rekonstrukce a nástavba dílen" a podporuje jeho realizaci. Díky předloženým stavebním úpravám vznikne v Křemešnické ulici kompletní areál pro praktickou výuku studentů učebních i studijních oborů vybavený CNC pracovištěm, zámečnickými i truhlářskými dílnami. Tento areál bude mít využití i při předpokládaném poklesu žáků v příštích letech. V souladu s koncepcí rozvoje výchovně vzdělávací soustavy v kraji Vysočina jde o páteřní školu technického směru a vyučované obory zůstanou zachovány. Podrobnější zdůvodnění OŠMS je uvedeno v materiálu RK-31-2005-06 př.1, v části zdůvodnění akce.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr na akci "SPŠ a SOU Pelhřimov - rekonstrukce a nástavba dílen" dle materiálu RK-31-2005-06, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín září 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz