Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2005-46

RK-30-2005-46.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-30-2005-46
NázevPovolení výjimky z počtu žáků na třídu
Zpracoval M. Vašíčková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuUstanovením § 23 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) je dán obecný základ pro udělování výjimek z nejvyššího a nejnižšího počtu dětí, žáků a studentů ve třídě, studijní skupině a oddělení. Zřizovatel může povolit výjimku do 4 dětí, žáků, studentů z počtu stanoveného prováděcím právním předpisem. O výjimku z vyššího počtu žáků na třídu pro žáky s těžkým zdravotním postižením, stanoveného prováděcím právním předpisem, požádala ředitelství některých speciálních škol zřizovaných krajem:
Speciální školy, Černovice, Dobešovská 1, Speciální školy, Třebíč, 9. května 3, Speciální školy, Velké Meziříčí, Čechova 30, Speciální školy, Bystřice nad Pernštejnem, Masarykovo náměstí 60, Speciální škola, Havlíčkův Brod, U Trojice 2104.
Návrh řešení Prováděcím právním předpisem k povolování výjimky je vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. V § 10 odst. 1 je stanoven počet žáků ve třídě, oddělení a studijní skupině pro žáky s těžkým zdravotním postižením od 4 - 6 žáků.
Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje radě kraje v souladu s § 23 odst. 3 školského zákona povolit v odůvodněných případech výjimku navýšení počtu žáků, studentů ve třídě do 4 z počtu stanoveného prováděcím právním předpisem. Odůvodněným případem pro navýšení počtu žáků ve třídě je přestup žáka z jiné školy, změna studijního nebo učebního oboru, opakování ročníku, zdravotní důvody, vedoucí ke změně vzdělávacího programu, změna trvalého bydliště a další odůvodněné výjimečné případy. O zařazení počtu žáků do maximálního počtu na třídu 10 bude v konkrétních případech rozhodovat ředitel školy. Při rozhodování o navýšení počtu žáků ve třídě je ředitel školy povinen přihlédnout k pedagogickým, hygienickým i prostorovým podmínkám.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
povoluje
v souladu s § 23 odst. 3 školského zákona v odůvodněných případech výjimku z počtu žáků stanoveného v § 10 odst. 1 vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných do 4 žáků ve třídě.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu a ředitelé speciálních škol
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz