Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2005-44

RK-30-2005-44.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-30-2005-44
NázevKurzy pro získání základního vzdělání, kurzy k získání základů vzdělání
Zpracoval M. Vašíčková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problému1. Ředitel Speciálních škol, Třebíč, Cyrilometodějská 22 požádal Krajský úřad, odbor školství, mládeže a sportu kraje Vysočina o možnost organizovat kurz pro získání základního vzdělání.
2. V souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), § 45 odst. 2 získává žák ukončením vzdělávacího programu základního vzdělávání v základní škole speciální základy vzdělání. Dle ustanovení § 8 odst. 9 vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných pro osoby s těžkým mentálním postižením, více vadami nebo autismem, které nezískaly základy vzdělání, může organizovat kurzy základní škola speciální k jejich získání. O možnost organizovat kurzy k získání základů vzdělání požádali ředitelé škol zřizovaných krajem Vysočina:
a/ Speciální školy, Třebíč, Cyrilometodějská 22,
b/ Speciální školy Třebíč, 9. května 3,
c/ Speciální školy Chotěboř, Hradební 529,
d/ Speciální školy, Velké Meziříčí, Čechova 30,
e/ Speciální školy, Černovice, Dobešovská 1
Návrh řešení Ad 1/
V souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), § 55 odst. 3 může základní a střední škola pro osoby, které nezískaly základní vzdělání, po projednání se zřizovatelem a krajským úřadem organizovat kurzy pro získání základního vzdělání
Ad 2/
Dle ustanovení § 8 odst. 9 vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných pro osoby s těžkým mentálním postižením, více vadami nebo autismem, které nezískaly základy vzdělání, může organizovat kurzy základní škola speciální k jejich získání. Speciální škola Třebíč, Cyrilometodějská 22 nemá v rejstříku škol zařazenou základní školu speciální, proto žádost o pořádání kurzu pro získání základů vzdělání není v souladu s ustanovením § 8 odst. 9 vyhlášky č. 73/2005 Sb. Speciální školy uvedené v odstavci 2. pod písmeny b/ - e/ tohoto materiálu mají v rejstříku škol základní školu speciální.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* pořádání kurzu pro získání základního vzdělání, který budou organizovat Speciální školy, Třebíč, Cyrilometodějská 22, ve školním roce 2005/2006;
* pořádání kurzu k získání základů vzdělání, které budou organizovat Speciální školy, Třebíč, 9. května 3, Speciální školy, Chotěboř, Hradební 529, Speciální školy, Velké Meziříčí, Čechova 30 a Speciální školy, Černovice, Dobešovská 1, ve školním roce 2005/2006.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz