Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2005-39

RK-30-2005-39.doc  RK-30-2005-39pr1.doc  RK-30-2005-39pr2.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-30-2005-39
NázevLetní tábory na Vysočině - dotace Radě dětí a mládeže kraje Vysočina
Zpracoval J. Burda, M. Paclík
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuV minulosti vznikla, ze strany složek integrovaného záchranného systému (IZS), potřeba lokalizace tábořišť na Vysočině. Tato potřeba je stále aktuálnější. Z podnětu Krajského hasičského sboru a Krajské hygienické stanice (KHS) se rozhodla Rada dětí a mládeže kraje Vysočina tuto situaci řešit.
Jde především o možnost efektivně řešit případné mimořádné situace jakými jsou: evakuace, včasné varování či kontrola zdraví dětí a pracovníku zotavovacích akcí (příklady ohrožení: povodně, vichřice, bouřky, infikovaná zvěř, recidivisté atd.).
Odbor informatiky krajského úřadu (oddělení GIS) zpracoval program umožňující zanášet tábořiště do elektronické mapy kraje Vysočina a to i včetně doplňujících informací. (organizátor, kontakty, zdroj pitné vody, druh staveb, využití během roku atd.). Pro zanášení základních informací a polohy táborů, podléhajících oznamovací povinnosti, oslovil OI v r 2004 KHS a na jaře 2005 zaškolil všechny hygienické stanice v kraji Vysočina. Na základě dohody o (nepovinné) spolupráci během letošní letní sezóny zanesli pracovníci hygieny do elektronické mapy 173 táborů (ke dni 5. 9. 2005, viz příloha č. 1 materiálu RK-29-2005-23, upr.1.). Jde však jen zhruba o 50% tábořišť bez garance polohy, hygienici pracovali bez využití systému GPS.
V souvislosti s tímto záměrem se nabízí také možnost rozšířit vydávanou brožuru Letní tábory na Vysočině o její elektronickou podobu zveřejněnou na webu, kde by organizátoři letních táborů mohli zveřejňovat údaje a vlastních aktivitách. Na webu by byli pro veřejnost zveřejněny také nejrůznější předpisy a vyhlášky související s letní činností, aby byl zajištěn komplexní servis v oblasti letních táborů pro občany kraje. Oba systémy (elektronická mapa i web o táborech) by byly vzájemně provázány.
Návrh řešení Rada dětí a mládeže Kraje Vysočina (RDMKV) je schopna za úzké spolupráce s KSH a oddělením GIS tento projekt zaštítit a vyřešit jeho převedení do praxe.
RDMKV sdružuje přes 20 dětských organizací v kraji Vysočina. Tyto organizace pořádají desítky letních táborů v našem kraji. S dalšími organizátory RDMKV spolupracuje například při vydávání brožury Letní tábory na Vysočině, která v letech 2004 a 2005 vyšla za podpory kraje Vysočina.
RDMKV je díky výborné znalosti problematiky schopna tento projekt realizovat okamžitě a dokonce některé přípravné kroky již provedla (jednání z Hasičským záchranným sborem kraje Vysočina, Krajskou hygienickou stanicí a předsedou Bezpečnostní komise rady kraje Vysočina p. Maslákem).
RDMKV bude garantovat přesnost zanesených dat a chtěla by i pro příští roky údaje ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí aktualizovat.
Odbor školství mládeže a sportu navrhuje schválit RDMKV neinvestiční dotaci ve výši 190.000,- Kč. V dotaci jsou zahrnuty náklady na rozšíření softwaru pro editaci tábořišť, cestovné (zaměřování tábořišť pomocí systému GPS včetně přístupových cest), náklady na nákup přístroje GPS, materiál, telefon, internet a zřízení a provoz webové prezentace o táborech. V dotaci nejsou zahrnuty žádné náklady na mzdy ani dohody o provedení práce.
Vzhledem k tomu, že celková dotace kraje Vysočina pro RDMKV v roce 2005 přesáhne 200.000,- Kč, navrhujeme radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje dotaci na projekt "Letní tábory na Vysočině" ke schválení.
StanoviskaStanovisko ekonomického odboru:
Ekonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky, aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 37 676 tis. Kč.


Stanovisko odboru informatiky:
Odbor informatiky podporuje upřesnění a doplnění existující sady geodat letních táborů a tábořišť pomocí neveřejného zabezpečeného editačního GIS klienta. Popis dosavadního řešení a technické připomínky obsahuje příloha č.1 materiálu RK-30-2005-39.

Stanovisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina:
stanovisko je uvedeno v příloze č. 2 materiálu RK-30-2005-39.

Stanovisko Krajské hygienické stanice:
Předložený projekt evidentně věci budování informačního systému - databáze dětských letních táborů v mapách GIS - napomůže a KHS ho podporuje. Navrhujeme však při práci v terénu popsat také dostupnost lokality, přístupovou komunikaci a její možný stav vzhledem k přírodním podmínkám té které lokality.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* přesun rozpočtových prostředků ve výši 190.000,- Kč z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Nespecifikovaná rezerva do kapitoly Školství (§3421 Využití volného času dětí a mládeže) na realizaci projektu Letní tábory na Vysočině;
* přidělení dotace pro Radu dětí a mládeže kraje Vysočina, Věžní 1, Jihlava, IČ: 265 24 783 ve výši 190.000,- Kč na realizaci projektu Letní tábory na Vysočině.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín říjen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz