Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2005-32

RK-30-2005-32.doc  RK-30-2005-32pr1.doc  RK-30-2005-32pr2.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-30-2005-32
NázevPoznávací cesty po Vysočině
Zpracoval S. Nováková, M. Janíčková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury a památkové péče realizoval v říjnu roku 2004 pilotní projekt Poznávací cesty po Vysočině, jejichž záměr schválila rada kraje usnesením č. 0090/04/2004/RK dne 27. ledna 2004 a pověřila odbor kultury a památkové péče ve spolupráci s příspěvkovými organizacemi zřizovanými krajem Vysočina na úseku kultury jejich přípravou. Projektu se zúčastnili zástupci kulturních institucí ze spolkové země Dolní Rakousko, se kterými odbor kultury a památkové péče i nadále spolupracuje. Odbor kultury a památkové péče navázal na tyto cesty v červnu prezentací kraje Vysočina pro novináře a ostatní účastníky I. ročníku evropského filmového festivalu Arts&film 2005 v Telči. Dále připravuje realizaci 2. poznávacích cest po Vysočině, které se uskuteční ve dnech 11. - 14. 10. 2005. Účast na projektu přislíbili zahraniční novináři a významní pracovníci v kultuře. Informace o cestách a jejich itinerář tvoří přílohy 1 a 2 tohoto materiálu.
Cílem poznávacích cest je prezentace kulturních památek, včetně památek UNESCO nacházejících se na území kraje Vysočina, výměna zkušeností v oblasti prezentace kulturních zařízení, navázání kontaktů k zapojení kulturních organizací do společných a evropských projektů a programů vedoucích ke zvýšení atraktivnosti regionu a výměna zkušeností v oblasti public relations.
Finanční prostředky určené na financování Poznávacích cest po Vysočině byly schváleny usnesením zastupitelstva kraje č. 430/08/2004/ZK ze dne 21. 12. 2004 a jejich konkrétní použití je podmíněno schválením rady kraje. Z tohoto důvodu odbor kultury a památkové péče předkládá materiál radě kraje k projednání.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje schválit použití finančních prostředků ve výši 70 tis. Kč na realizaci 2. poznávacích cest po Vysočině ve dnech 11. - 14. 10. 2005. Akce přispěje k navázání kontaktů se zahraničními subjekty, k rozšíření vzájemné spolupráce a zviditelnění regionu.
StanoviskaStanovisko odboru sekretariátu hejtmana, oddělení vnějších vztahů:
Oddělení vnějších vztahů odboru sekretariátu hejtmana (dále jen OVV) vyjádřilo kladné doporučující stanovisko k pilotnímu projektu "Poznávací cesty po Vysočině" v materiálu
RK-34-2004-41. I druhé poznávací cesty jsou zaměřeny na účastníky z Dolního Rakouska, kteří budou ve své mateřské zemi propagovat Vysočinu. Vzhledem k podepsané Dohodě o spolupráci mezi zemí Dolní Rakousko a krajem Vysočina, podporuje oddělení vnějších vztahů tyto aktivity. Přenos zkušeností, zejména v oblasti vztahů s veřejností (Public Relations), může být pro kulturní instituce zřizované krajem významným přínosem a může tak přispívat ke zlepšení image kraje Vysočina.
OVV i nadále doporučuje projekt "Poznávacích cest po Vysočině" ke schválení. V případě plánování dalších poznávacích cest bude vhodné (z hlediska efektivity vynaložených investic) informovat Radu kraje, odbor regionálního rozvoje i OVV o konkrétních výsledcích těchto cest (s přihlédnutím k časovému odstupu, ve kterém se výsledky mohou projevit).
Stanovisko odboru regionálního rozvoje, oddělení cestovního ruchu:
Odbor regionálního rozvoje podporuje organizování poznávacích cest pro specializované skupiny odborníků. Oddělení cestovního ruchu poskytne odboru kultury a památkové péče potřebnou součinnost.
Stanovisko ekonomického odboru:
Ekonomický odbor souhlasí s použitím finančních prostředků na realizaci 2. poznávací cesty po Vysočině.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
použití finančních prostředků (ORJ 4000, § 3319 - Ostatní záležitosti kultury) ve výši 70 tis. Kč na realizaci 2. poznávacích cest po Vysočině dle materiálů RK-30-2005-32, př. 1, 2.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín říjen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz