Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2005-25

RK-30-2005-25.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-30-2005-25
NázevInvestiční záměry do Operačního programu Průmysl a podnikání
Zpracoval R. Handa
Předkládá L. Staněk, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuOperační program Průmysl a podnikání (OPPP) pomáhá rozvíjet konkurenceschopný
a efektivní potenciál sektoru průmyslové výroby. V rámci tohoto operačního programu existuje devět dílčích programů zaměřených na konkrétní ekonomické odvětví. Jedním z nich je program REALITY, který spadá do Priority 1 - Rozvoj podnikatelského prostředí, Opatření 1.2 - Rozvoj podnikatelské infrastruktury. Cílem programu REALITY je podpora moderních výrobních provozů prostřednictvím výstavby potřebné infrastruktury nebo regenerace "brownfields". Do této kategorie spadá i výstavba přístupových komunikací (včetně silnic II.
a III. třídy) k průmyslovým zónám. Výstavba těchto komunikací je podporována prostředky Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) a to za následujících podmínek. Uznatelné náklady pro výpočet dotace se skládají ze dvou položek, kterými jsou výkupy pozemků a samotná stavba silnice. Výkupy pozemků do tohoto výpočtu vstupují ze 100%, stavební náklady ze 75%. Součtem těchto položek je dán podle podmínek základ pro výpočet dotace. Podpora ERDF činí 75% z tohoto součtu. Zároveň platí, že náklady na výkupy pozemků nesmí překročit 10% celkových uznatelných nákladů projektu.

Žádost je rozdělena do tří stupňů, z nichž první stupeň musí být registrován co nejdříve. Tím dojde k dočasné blokaci alokace programu REALITY ve prospěch projektu a zároveň všechny náklady s ním související začínají být uznatelnými. Podmínkou registrace prvního stupně žádosti je pravomocné územní rozhodnutí a rozhodnutí rady kraje/obce. Ke druhému a třetímu stupni již musí být k dispozici pravomocné stavební povolení a závazek zastupitelstva kraje/obce k předfinancování, a to nejpozději do 31. 10. 2006.

Odbor dopravy a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým, odborem regionálního rozvoje a zprostředkujícím subjektem OPPP - agenturou CzechInvest - vytipovaly následující projektové záměry, které by mohly být podpořeny prostřednictvím ERDF v rámci programu REALITY.

Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice: 120 mil. Kč (včetně DPH)
Navržená přeložka II/352 dokončuje možnost napojení stávajících areálů průmyslové zóny města na páteřní dopravní síť aglomerace - silnici I/38 a dálnici D1. Realizací tohoto projektu se zároveň podstatným způsobem zvýší atraktivita do průmyslové zóny Jihlava - D1 Industrial Park pro investory. Její rozloha 24 ha je v současné době téměř nevyužitá. Statutární město Jihlava se zavázalo dodat projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení do konce roku 2005.

Jihovýchodní obchvat Velkého Meziříčí: 350 mil. Kč (včetně DPH)
Jihovýchodní obchvat Velkého Meziříčí je významnou součástí "Severojižního propojení kraje Vysočina", které v případě realizace podpoří dostupnost strukturálně postiženého okresu Třebíč na dálnici D1. Město Velké Meziříčí a sousední obec Oslavice předpokládají využití jihovýchodního obchvatu města k rozvoji nové průmyslové zóny Oslavická o velikosti zhruba 75 ha. V současné době probíhají jednání s firmou Hoza Humpolec, která má eminentní zájem o pozemek o velikosti 10 ha, ale pouze za předpokladu realizace výše zmíněné investice. Přijatelnost projektu v rámci programu REALITY lze zajistit pouze registrací dvou komplementárních žádostí. Jednu vypracuje kraj na výstavbu komunikace a druhou společně obce Velké Meziříčí a Oslavice na zřízení průmyslové zóny. Obce zahájily směnu části katastrálního území. Změna katastrálního území bude zapracována do územního plánu Velkého Meziříčí, který město plánuje schválit do konce roku 2005.

Obchvat Bystřice nad Pernštejnem: 200 mil. Kč (včetně DPH)
Město Bystřice nad Pernštejnem leží na trase "Severojižního propojení kraje Vysočina" a plánuje rozvoj své průmyslové zóny, která trpí špatnou dostupností a snižuje zájem investorů. Průmyslová zóna města Bystřice nad Pernštejnem má celkem 60 ha, z toho 40 ha je dlouhodobě nevyužitých. V současné době probíhají jednání o její obsazení firmami ŠPERLÍK Brno, Hoza Humpolec a Trinity Investment. Město na vlastní náklady zajistí zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí.
Návrh řešení S ohledem na finanční nároky předfinancování výše zmíněných investic je nutné brát v úvahu finanční toky předpokládaných nákladů projektů a příjmů z ERDF pro oblast dopravy v plánovacím období 2004 - 2006, kdy odbor dopravy a silničního hospodářství administruje projekty v programech Phare, SROP a Interreg III A. V roce 2006 je odhadován převis výdajů na realizaci těchto projektů uvedených v programech nad příjmy o 340 mil. Kč, v roce 2007 převis příjmů nad výdaji o 230 mil. Kč.

Odbor dopravy a silničního hospodářství doporučuje radě kraje schválit registraci projektů:
Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice
Jihovýchodní obchvat Velkého Meziříčí
Obchvat Bystřice nad Pernštejnem

Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje společné zpracování projektových žádostí ve spolupráci s dotčenými obcemi (Jihlava, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí). V případě úspěchu žádostí v programu REALITY bude celková částka 670 mil. Kč proinvestována v letech 2006 - 2008.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje souhlasí na základě znalosti podnikatelského prostředí a průmyslových zón v kraji Vysočina s podporou výše jmenovaných projektů. Tyto tři projekty se jeví jako dobře připravené pro realizaci a jejich uskutečnění s velkou pravděpodobností přispěje ke zlepšení ekonomické situace nejen příslušných regionů, ale celého kraje Vysočina. V kraji Vysočina nebyl prozatím schválen ani jeden projekt předložený do programu REALITY - pro zajímavost v Plzeňském kraji bylo v programu REALITY k datu 28. 8. 2005 schváleno celkem 11 projektů, jejichž souhrnná přislíbená dotace činí 644 349 000 Kč.

Ekonomický odbor nemá k předkládanému materiálu námitky, dodává však, že vzhledem k finanční náročnosti projektů a objemu prostředků ve Fondu strategických rezerv přichází v úvahu zabezpečení předfinancování navrhovaných akcí půjčenými zdroji.

Odbor majetkový doporučuje schválit registraci projektů a pokusit se zajistit přípravu. Příprava stavby "Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice" běží a je reálné splnit všechny termíny. Čas na přípravu dalších dvou staveb (zejména Bystřice n. P.) tak, aby se stihly všechny termíny registrace a stavby byly dokončeny v termínu do října 2008, je velmi krátký. OM nemá v současné době kapacity na takovou přípravu (pouze na úkor jiných staveb). Je proto jedině možné naprostou většinu přípravy svěřit buď obcím nebo externí firmě. I přesto musí OM upozornit, že vzhledem ke složitosti komplexní přípravy tak rozsáhlých inženýrských staveb, je čas na přípravu a realizaci kriticky krátký. Dále OM upozorňuje na nutnost reálného posouzení finančních možností kraje v uvedeném období ve vazbě na další předpokládané nároky na financování projektů z "evropských fondů" a jiných potřeb.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zpracování projektových žádostí "Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice", "Obchvat Bystřice nad Pernštejnem", "Jihovýchodní obchvat Velkého Meziříčí" odborem dopravy a silničního hospodářství a
doporučuje
zastupitelstvu kraje zavázat se k předfinancování projektů
- Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice;
- Obchvat Bystřice nad Pernštejnem;
- Jihovýchodní obchvat Velkého Meziříčí;
z Fondu strategických rezerv, popř. z půjčených zdrojů.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz