Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2005-35

RK-29-2005-35.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-29-2005-35
NázevDohoda o narovnání uzavíraná Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací
Zpracoval H. Kolouchová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava, příspěvková organizace kraje Vysočina, uzavřela ještě za existence státní nemocnice dne 3. 4. 1998 s firmou PLYNOSERVIS-DOBROVOLNÝ, spol. s r. o. Smlouvu o dílo na provedení rekonstrukce plynové kotelny Nemocnice Jihlava, kde si mezi sebou sjednaly smluvní pokutu pro případ neplnění ustanovení smlouvy. V důsledku reklamací díla a zpoždění úhrady faktur je mezi smluvními stranami sporná výše nárokovatelné smluvní pokuty. Stručný rozbor uplatnění penále za pozdní úhradu faktur včetně časového sledu událostí je obsažen v materiálu RK-29-2005-35, př. 1.
Sporná práva mají nyní Nemocnice Jihlava a PLYNOSERVIS-DOBROVOLNÝ zájem mezi sebou upravit dohodou o narovnání ve smyslu § 585 občanského zákoníku, jejíž návrh uvedená příspěvková organizace kraje zaslala včetně nezbytných materiálů se žádostí o stanovisko. Vzhledem k tomu, že dohoda o narovnání obsahuje jako formu úhrady splátkový kalendář s lhůtou splatnosti delší než 18 měsíců, je nutné uvedenou dohodu předložit ke schválení radě kraje dle čl. 2 odst. 1 písm. h) Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina. Souhlas rady kraje v tomto případě dle čl. 3 odst. 6 cit. zásad zajišťuje odbor krajského úřadu podle věcné příslušnosti.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví proto radě kraje předkládá ke schválení konečnou verzi Dohody o narovnání mezi Nemocnicí Jihlava a firmou Plynoservis-Dobrovolný dle materiálu RK-29-2005-35, př. 2, která je výsledkem opakovaných jednání o uznání výše dlužné částky smluvní pokuty. V této dohodě jsou zakomponovány veškeré připomínky nemocnice k návrhu protistrany i připomínky majetkového odboru KrÚ (vypuštěna rozhodčí doložka). Po dohledání některých dokladů ze strany Nemocnice Jihlava došlo k uznání částky, která je uvedena v dohodě (viz příloha č. 2). Jedná se o velmi výrazné snížení zažalované částky, která by v případě prohry byla navýšena o náklady řízení a odměny právníka.
Z pohledu nemocnice bude třeba tuto částku zanést do účetnictví této organizace v letošním roce, což zhorší hospodářský výsledek nemocnice, neboť v plánu s touto položkou nebylo počítáno. Z pohledu cash flow je nemocnice schopna splácet pouze takto rozložené splátky.
Návrh usnesení předpokládá vyslovení souhlasu s uzavřením dohody.
StanoviskaOdbor majetkový nemá ke schvalované dohodě žádné připomínky.
Vyjádření právníka Nemocnice Jihlava je kladné a celá záležitost byla projednána na poradě vedení Nemocnice Jihlava se souhlasem uzavřít tuto dohodu o narovnání.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uzavřením Dohody o narovnání ve smyslu § 585 občanského zákoníku mezi Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací, a firmou PLYNOSERVIS-DOBROVOLNÝ, spol. s r. o., dle materiálu RK-29-2005-35, př. 2.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz